En Sıcak Konular

Moskova: On binler sokakta bayram namazı kıldı

9 Eylül 2010 20:00 tsi
Moskova'da Müslümanlar sokakta kıldıkları namazdan sonra bayramlaşırken, Medvedev ve Putin bayramlarını tebrik etti.

Rusya'nın başkenti Moskova Merkez Camii'nde on binler trafiğe kapatılan caddede bayram namazı kıldı. Moskova'da yaşayan Tatar, Dağıstanlı, Çeçen, Kırgız, Tacik, Türkmen ve diğer onlarca farklı Müslüman topluluktan 60 binden fazla inanan bayram namazına iştirak etti. 2 milyon Müslüman'ın yaşadığı başkentte bulunan altı cami gece yarısından itibaren doldu taştı.

Bayram namazı boyunca Merkez Camii çevresi araç trafiğine kapatılırken, polis yoğun güvenlik önlemi aldı. Havanın açık ve güneşli olması Müslüman'ların dışarıda namaz kılmasını kolaylaştırırken, 10 rubleye satılan kağıttan seccadeler için uzun kuyruklar oluştu. Geçen yıllardan farklı olarak Moskova Belediyesi caddelerde namaz kılacaklar için mobil hoparlörler yerleştirdi. Kur'an Ker'im, namaz ve vaaz Merkez Cami çevresinde açıktan duyulurken, program Rusya devlet televizyonu İkinci Kanal'dan da canlı olarak yayınlandı.

Moskovalı müslümanlar bayram namazı ve bayramlaşmanın ardından mesailerine gitti. İş verenler her yıl olduğu gibi çalışanlarının namaza gitmelerine engel çıkarmıyor. Müslüman nüfusun yoğunlukta olduğu Tataristan, Çeçenistan, Dağıstan ve diğer Müslüman cumhuriyetlerde ise bayram günü resmi tatil. Moskova Emniyet Müdürlüğü de Merkez Camii'ye namaza gelenlerin sayısını 55 bin olarak açıkladı.

GAYNUDDİN TÜRK HALKININ BAYRAMINI TEBRİK ETTİ

Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynuddin, Cihan Haber Ajansı'na özel açıklamalarda bulundu. Türkiye'de ilk teravih namazını kıldığını ifade eden Gaynuddin, bir ay boyunca oruç tutup namaz kıldıklarını ve hayırlı işler yaptıklarını söyledi. "Allah orucumuzu ve namazımızı cümleten kabul etsin." temennisinde bulunan Gaynuddin, "Buradan bana vermiş fırsattan yararlanarak Türkiye'deki Müslüman kardeşlerimizin Ramazan Bayramı'nı kutlar, sağlık, huzur ve mutluluk dolu hayat diliyorum. Allah hepimize nice nice mutlu Ramazanlar nasip etsin. Amin!" duasında bulundu.

Rusya halkına seslenen Gaynuddin, Allah'tan Rusya vatandaşları ve ülkemiz için de huzur, saadet ve istikrar diliyoruz dedi. Ramazan orucunun insana sabrı öğrettiğine değinen Müftü, "Kuran sadece sabırlı insanların Allah'ın lütfuna mazhar olacağını bildiriyor. İyilik yapınız, Allah sizleri ve işlerinizi görüyor!" uyarısında bulundu. Müftü Gaynutdin, Kırgızistan, Pakistan ve başka Müslüman bölgelerde yaşayan acı olayları da hatırlatarak Allah'tan yardım ve barış dolu hayat diledi.

MEDVEDEV: RUSYA MÜSLÜMANLARI BARIŞ VE HOŞGÖRÜYE BÜYÜK KATKI SAĞLIYOR

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Müslüman kökenli vatandaşların Ramazan Bayramı'nı tebrik etti. Devlet Başkanı'nın kutlama mesajında, "Bu bayram inançlı insanların tekrar İslam'ın manevi ve ahlaki temellerine başvurmasını sağlıyor. Bunlar adalet, insanlık, barışseverlik, merhamet ve yakınlara olan sevginin değerleridir. Yüzyıllardan bu yana Ramazan bayramı, hayırlı işler yapılması ve muhtaç olanlara yardım edilmesi şeklinde kutlanıyor. Bugün Rusya Müslümanları toplumumuzda sivil barış ve dinler arası işbirliğin artırılması açısından daha fazla önemli rol oynuyor. Rus Müslümanları aydınlanma ve eğitim faaliyetleri ile günümüz gençlerinin terbiyesinde faal rol oynuyor. Hoşgörünün yayılması ve halklar arasındaki karşılıklı anlayışın güçlendirilmesine katkı sağlıyor." ifadeleri yer aldı.

PUTİN: RUSYA MÜSLÜMANLARI TOPLUMUMUZUN BİR PARÇASI

Başbakan Vladimir Putin de yayınladığı bayram mesajında şu ifadeleri kullandı: "Ramazan Bayramı, öncelikle oruç sırasında elde edilen manevi kazanç sonuçlarının özetlenmesi ve biriktirilen deneyimin değerlendirilmesidir. Rusya'nın Müslüman toplumunun dini hayatı organik olarak kendisinin toplumsal konumuyla uyuşmakta. Rusya Müslüman dini yönetim temsilcileri en çeşitli düzeylerde sivil toplumun gelecekteki kalkınmasıyla ilgili tartışmalarına katılıyor, faal şekilde hayırsever projelere imza atıyor. İslam'ın zengin manevi-ahlaki potansiyeline geniş şekilde talep olmakta, sürekli dinler arası işbirliği de artmakta. İslam eğitim kurumlarının inşaası devam ediyor, bu kurumların laik kurumlarla olan karşılıklı işbirliği de gelişiyor. Bu parlak bayram gününde hepinize, sizin büyükleriniz ve yakınlarınıza, uğrayan herkese mutluluk, sağlık ve başarılar diliyorum. Dilerim ki, Ramazan ayının samimi girişimi, her zaman sizlerin düşüncelerinizde ve işlerinizde bulunacaktır."

RUSYA'DA ONLARCA FARKLI MÜSLÜMAN TOPLULUK BAYRAM SEVİNCİ YAŞIYOR

Moskova'da yaşayan 2 milyona yakın Müslüman da Ramazan bayramı sevincine derinlemesine yaşıyor. Cihan mikrofonlarına konuşan Tatar Renat Taşkınulin, tüm dünya Müslümanlarının Ramazan Bayramı'nı tebrik etti. Taşkınulin, Türkiye'ye de masaj göndererek, "Buradan Türk kardeşlerime Ramazan Bayramı vesilesiyle bayramlarını kutluyorum. Kendim burada Türk firmasında çalışıyorum. Çok sayıda Türk dostum var, hepsini kutluyorum." temennisinde bulundu.

Kırgız Suhrab Azizov da tüm Müslümanların bayramını tebrik etti ve uzaklarda da olsa ramazan sevincini yaşayabildiklerini söyledi. Bugün pilav yaparak arkadaşları ile birlikte bayram kutlayacaklarını ifade eden Azizov, aile ziyareti yapacaklarını da belirtti. Tatar Haris Şakirov, Ramazan bayramının yılın her mevsiminde yaşanmasının güzelliğine dikkat çekerken, Özbek Özbek Cuma Aliyev de, Özbekçe "Bütün dünya Müslümanları sağ salamat bulsun. Amin!" duasını yaptı.

dünya bülteni



Bu haber 858 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,854 µs