En Sıcak Konular

Fischer: 'Güney Akım ters'

9 Eylül 2010 19:33 tsi
Almanya'nın eski Dışişleri Bakanı Joschka Fischer, Alman ekonomi gazetesi Handelsblatt'ta yayımlanan bir röportajda, Rusya'dan Bulgaristan'a ve oradan da Avrupa'ya doğal gaz taşıması planlanan Güney Akımı projesinin "ekonomik açıdan anlamsız olduğun

Bir süre önce Nabucco projesi planlama grubuna dahil Alman enerji şirketi RWE'ye danışmanlık yapmaya başlayan Fischer, Güney Akımı'yla yeni kaynakların sisteme bağlanmayacağını, aksine çok yüksek bir bedel ödenerek, zaten Avrupa'ya akan gazın başka bir hattan gönderileceğini belirtti.

Fischer'in savunduğu Nabucco hattı, Güney Akımı'nın doğrudan rakibi kabul ediliyor. Bu nedenle Rusya Başbakanı Vladimir Putin daha iki gün önce Nabucco'yu eleştirmişti.

Fischer ise, Güney Akımı'nın masrafının 20 milyar Euro'yu aşacağını, buna karşılık, Nabucco'nun sadece 8 milyar Euro gerektirdiğini savundu.

Şu ana kadar Nabucco üzerinden Avrupa'ya gaz satacak hiçbir ülke olmamasına rağmen iyimser konuşan eski Alman politikacı, "Azarbaycan'la görüşmeler olumlu gelişiyor" dedi ve Türkmenistan'ın da Azerbaycan'ın kararını beklediğini anlattı.

Ardından da, Kuzey Irak'taki Kürt Bölgesel Yönetimi'yle pazarlıklarda somut ilerlemeler kaydedildiğini vurgulayan Fischer, şu anda Irak'ta meşru bir merkezi hükümet olmamasının bir sorun olduğunu, ancak yılın ikinci yarısında gelişmelerin olumlu olmasını beklediğini açıkladı.

Fakat Joschka Fischer, Nabucco'nun inşa edilmesine ne zaman karar verileceği konusunda tarih vermekten özellikle kaçındı. Nabucco projesine danışmanlık yapmaya başlayan Fischer, gaz projelerinde lobi faaliyetine başlayan ilk politikacı değil.

Fischer'le aynı kabinede başbakan olarak görev yapan Gerhard Schröder de, uzun süreden beri Baltık Denizi'nde, Rusya ile Almanya arasında inşa edilmekte olan ve yine Nabucco'ya rakip Kuzey Akımı projesinin danışmanlığını yapıyor.

Çevreci politikacı Joschka Fischer'i danışmanlık görevine getiren RWE şirketiyse bir açıklama yaparak, Fischer'in, "dış politika ve enerji politikası alanlarında uzun yıllara dayanan deneyimini, bu projeye siyasi destek sağlamak ve buna yönelik girişimleri koordine etmek için" kullanacağını bildirdi.

Joschka Fischer'in özellikle Orta Asya ülkelerinin projeye kazanılması için ağırlığını koyacağı belirtiliyor.

bbc Türkçe



Bu haber 771 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,036 µs