En Sıcak Konular

Yunan ekonomisi 2. çeyrekte küçüldü

8 Eylül 2010 17:26 tsi
Yunan ekonomisinin geçen yıla oranla, 2010 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 3,7 oranında daralma kaydettiği bildirildi.

Yunanistan İstatistik Birimi'nden (ELSTAT) yapılan açıklamada, yılın birinci çeyreğinde yüzde 2,3 olarak belirlenen daralmada artış kaydedildiği belirtilerken, kalkınma hızının ortalama yüzde 3 oranında azaldığı açıklandı.

Ekonomi'deki daralmanın "yatırım ve tüketim alanlarında kaydedilen büyük düşüşten kaynaklandığı" belirtilen açıklamada, "geçen yıla oranla, sermaye yatırımlarında yüzde 18,6, inşaat sektöründe 20,9, konut alanında 19,3 ve makinecilik sanayiinde de yüzde 10,6 oranında azalma kaydedildiği, genel tüketim alanındaki daralmanın ise, yüzde 5,1 olarak belirlendiği" bildirildi.

Yunan medyası konuya ilişkin haberlerinde, "hükümetin geçen yıllara göre yılın ilk üç ay içinde uyguladığı ekonomi politikası tamamen değişmiş olmasına rağmen, ekonomideki krizin 2008 ve 2009 yılı verilerine oranla son üç yıl içerisinde daha da derinleştiği" yorumunda bulundular.

Yunanistan Maliye Bakanı Yorgo Papakostandinu, daha önce yaptığı açıklamada "ekonomide yıllık küçülmenin yüzde 4 olarak öngörüldüğünü" belirtmişti.

NBG

Bu arada, Yunanistan'ın en büyük bankası National Bank of Greece (NBG),dün açıkladığı 2,8 milyar Euro tutarındaki sermaye arttırım planı çerçevesinde, Finansbank'taki azınlık hisselerinin yaklaşık yüzde 20'sinin satışa çıkarıldığını bildirdi.

NBG'nin, 1 milyar avro likit para sağlamayı amaçladığı hisse satışlarıyla aynı zamanda, ''Finansbank'ın Türkiye'de etkin kalkınma kaydeden bankacılık alanında yayılmasının ve uluslararası sermaye piyasasına otonom olarak ulaşımının sağlanmasının hedeflendiği" kaydedildi.

NBG yönetim kurulu üyesi Apostolos Tamvakakis sermaye artırım planıyla ilgili yaptığı açıklamada, "NBG'nin bu hareketinin aklı başında sağlamcı ve tedbirli tavrını yansıttığını" belirterek, "Bu plan, NBG'nin sermaye temelini kararlılıkla güçlendirerek, grubun stratejik seçeneklerini artırma yoluyla yeni makroekonomik ortama önceden hazırlanmasına olanak sağlayan bir dönüm noktasıdır" dedi.

Yunanistan Maliye Bakanı Papakostandinu da,  "NBG'nin bu kararının, yatırımcıların Yunan bankalarına olan güvenini gösteren olağanüstü bir gelişme olduğunu" belirtti.



Bu haber 639 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,873 µs