En Sıcak Konular

12 Eylül'de işkence görenler boykotu delecek

8 Eylül 2010 13:20 tsi
12 Eylül darbesinde işkence gören, haklarından mahrum bırakılan BDP'liler boykotu delmeye hazırlanıyor.

O dönemde işkencelere maruz kalan bazı partililer, sandığa gitmek istediklerini, ancak BDP'nin sandık başına gözlemci göndermesinde dolayı çekindiğini anlattı.

BDP'nin sandık başına gözlemci göndermesini mahalle baskısı olarak gören bazı seçmenler, darbe döneminde karşılaştıkları işkenceleri hatırlayarak ne olursa olsun sandığa gideceğini ifade ediyor.

Yapılanlardan sonra referandumu boykot etmenin yanlış olduğunu belirten eski Suruç DEP ilçe Başkanı Mustafa Şimşek, çetelerin bu milletin geleceğini karartmaması, faili meçhullerin yaşanmaması ve üstünlerin hukukunun son bulması için evet diyeceğini açıkladı. O dönemde Diyarbakır Devlet Su İşleri'nde çalışan Şimşek, gözaltına alınmış, 3 gün gözaltının ardından 9 gün Şanlıurfa merkez komutanlığında, 22 gün de Diyarbakır Cezaevi'nde tutuklu kalmış. Toplam 31 günlük gözaltı süresinde birçok işkenceye maruz kaldığını anlatan Mustafa Şimşek, günlük yarım bardak su ve yarım dakika tuvalet izni verildiğini anlattı.

İsimsiz ve imzasız bir ihbar mektubu yüzünden gözaltına alındığını dile getiren Şimşek, ihbar mektubunda Öcalan'ın nezaretinde Beka vadisinde eğitim gördüğümü, Suriye hattında örgüte kuryelik yaptığını ve sol yayınlarla faaliyet gösterdiğinin iddia edildiğini ifade etti. Bir binbaşı tarafından sorguya tabi tutulduğunu kaydeden Şimşek, hayal edemediği sıkıntı ve işkencelere maruz kaldığını belirtti. Cezaevinden suçsuz olduğu ispatlandıktan sonra DSİ'deki görevi Eskişehir'e alınan Şimşek, orada üç ay boş bekledikten sonra 12 eylül askeri darbe yapılanması olan Milli Birlik Komitesi tarafından 22 yıllık meslek hayatından men edildiğini kaydetti.

1994 yılında DEP'te siyasete giren Şimşek, partinin kapatılmasıyla bu girişiminin de son bulduğunu belirtti.

Referandumu milat olarak gördüğünü belirten Şimşek, "Referandumu milletimizin geleceği için demokrasi ve özgürlükler adına bir milat olarak görüyorum.1980 darbe anayasası olan bu anayasayı modası geçmiş, artık ülkemize dar gelen bir elbise olarak görüyorum." dedi.

BDP'nin boykot kararını da yanlış bulduğunun altını çizen Şimşek, herkesin kendi iradesini sandığa yansıtması gerektiğini vurguladı.

Viranşehir BDP'nin üst düzey bir partilinin akrabası olan Kamil Kara da evet oyunu vereceğini açıkladı. Yaşanan o kadar sıkıntıdan sonra tabiî ki evet diyeceklerini açıklayan BDP'li Kamil Kara, "12 Eylül'de o kadar sıkıntı çektik, zulüm gördük, askeriye zulümlerde bulundu, bunun yanında Ergenekon yapılanmasını incelediğimizde bazı gerçekleri görüyoruz. Bunlardan sonra tabii ki referandum da kararım 'evet' olacak." şeklinde konuştu.

cihan



Bu haber 732 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,050 µs