En Sıcak Konular

Var mısın Yok musun

8 Eylül 2010 12:28 tsi
Var mısın Yok musun 'Şahin'i kafese kim kapattı?

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ile ilgili son bir kaç gündür dikkat çekici gelişmeler yaşanıyor.

Bunların başında, İsrail ve Filistin arasında sürdürülen birebir görüşmelerde yer almayışı geliyor. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu Washington'da, normalde Lieberman'ın muhattapları olan yetkililerle görüşürken, İsrail Dışişleri Bakanı Kıbrıs'ta çeşitli temaslarda bulundu. (Ki bu temaslarda görüşülen konular, hiç de küçümsenecek cinsten değil. Ne kadar önemli olduğunu şuradan anlayabilirsiniz: Lieberman'ın desteğiyle, Yunanistan ve Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Gazze'ye yardım konusunda insiyatifi ele almasından bahsedildi! (Bkz: Famagusta )

Dışişleri Bakanı'nın bu görüşmelerde yer almayışı, uluslararası medyada çeşitli spekülasyonların doğmasına yol açtı. Dile getirilen senaryolardan biri, Lieberman'ın hem ABD hem de İsrail yönetimince gözden çıkarıldığına dair olanı.  Ancak son yaşanan bir gelişme, bu spekülatif iddiaları çürütecek nitelikte: 12 Eylül'de başlayan Musevi Bayramı Rosh Hashanah için Washington'da İsrail'in Washington Büyükelçisi Michael Oren tarafından verilecek resepsiyona, Lieberman da davet edilmiş.

Bu davet tek başına bir anlam ifade etmeyebilir, sonuçta bir dışişleri bakanının kendi ülkesinin Washington'da verdiği resepsiyona katılması kadar doğal bir şey yok. Ancak bu davetten hemen iki gün sonra Kudüs'te başlayacak barış görüşmlerine  ABD Dışişleri Bakanı Rodham Clinton'un katılacak olması, bu davetin sembolik de olsa önemini arttırıyor. Lieberman büyük ihtimalle Kudüs'te , mevkidaşıyla görüşecek. Gözler o görüşmede olacak.

Bunun dışında gözden çıkarılmadığına dair bir başka emare de, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi geçici başkanlığı koltuğunda oturduğu dönemde, Lieberman'ın Genel Kurul'da bir konuşma yapacak olması. Her ne kadar önemsiz bir zamana denk düşse de (27 Eylül), deneyimli diplomatlar, "şahin" Lieberman'ın provakatif bir konuşma yapmasından çekiniyorlar. (Bu arada İsrailli bir yetkiliye göre Lieberman'ın yerine Şimon Perez de konuşabilirmiş.)

Şimdilik Lieberman hakkında söylenen şeyler spekülatif de olsa, İsrail'in iç politikasında neler olup bittiğini anlamak için, önümüzdeki günlerde hangi yetkilinin nerede olacağını dikkatle gözlemlemek, hayli önemli ipuçları verebilir.

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 1,671 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,017 µs