En Sıcak Konular

Bayramda şeker ve yemeğe yüklenmeyin

8 Eylül 2010 10:13 tsi
Ramazan ayı boyunca oruç tutmaya alışan vücudun birden yemekle doldurulması şeker ve kalp rahatsızlıklarını tetikliyor.

Özel Lokman Hekim Sincan Hastanesi'nden Diyetisyen Emine Sezgin, oruç tutmaya alışan vücudun Ramazan ayının bitmesiyle beraber bir anda fazla yemekle doldurulmaması gerektiği uyarısında bulundu. Sezgin, "Bayramlarda mide yanmaları ve bağırsak problemleri artar. Bunun nedeni çok miktarda çikolata ve tatlı tüketimidir. Bayramlar kalp hastalığı, şeker hastalığı olan kişiler için risklidir. Bu kişiler yine beslenmelerine özen göstermelidirler." dedi.

Diyetisyen Emine Sezgin, Ramazan ayı boyunca oruç tutulduğu ve günlük öğün sayısında azalma olduğu için beslenme alışkanlıklarında çeşitli değişiklikler meydana geldiğini hatırlattı. Bayramda ise yeme özgürlüğüne kavuşmuş olduklarını düşünen bireylerin normalden fazla besin tüketimine meyilli olduklarını belirten Sezgin, "Gelenekselleşmiş olan bayram ziyaretleri nedeniyle tatlı ve çeşitli ikramlarla dolu tabakların tüketimi artar. Bu keyifle geçirilmesi gereken günlerde bu ikramların miktarlarına dikkat ederek tüketilmelidir. İkram edilen her şeyi bitirmek yerine tadına bakmanız sizi de ev sahiplerini de mutlu edecektir." diye konuştu.

Sezgin, özellikle bayramlarda mide yanmaları ve bağırsak problemlerinin arttığına dikkat çekerek, şunları söyledi: "Bunun nedeni çok miktarda çikolata ve tatlı tüketiminizdir. Bayramlar kalp hastalığı, şeker hastalığı olan kişiler için risklidir. Bu kişiler yine beslenmelerine özen göstermelidirler. İçerdikleri yoğun şeker ile vücudun boş bir enerji almasına neden olacağı için vücut ağırlığı ile ilgili problemleri olan kişilerde yine tüketimlerine dikkat etmelidirler." ifadelerini kullandı.

Çocuklarda çikolata ve tatlı tüketiminin aşırı miktarda olması durumunda ishal ve kusma yaşanabileceği uyarısında bulunan Sezgin, ebeveynlerin çocuklar için çikolata ve tatlı tüketimine sınırlandırma getirmesini istedi.

Gün içerisinde az ve sık yeme alışkanlığının devam ettirilmesinin önemine dikkat çeken Sezgin, "Oruç tutmaya alışmış vücudun bir anda fazla yemek ile doldurulmaması gerekmektedir. Aşırı yağlı yiyeceklerden, kızartmalardan, sindirimi zor olan besinlerden biraz uzak kalmak sağlıklı bir bayram geçirebilmek için iyi olacaktır. Şeker, kalp, yüksek tansiyon hastaları ve diğer birçok kronik hastalığı olan kişilerin bayramda da beslenme programlarına dikkat etmesi ve bayramı kaçamak için bir fırsat olarak değerlendirmemeleri gerekir. Özellikle 0–12 yaş grubu bebek ve çocukların, büyüme ve gelişime katkısı olmayan, boş kalori kaynağı şeker ve şekerli ürünlerden uzak tutulmaları, tüketimlerine bir miktarda olsa kısıtlama getirilmesi bayram günlerini daha güzel ve sağlıklı geçirmenizi sağlayacaktır." uyarılarında bulundu.


Diyetisyen Emine Sezgin, Ramazan Bayramı'nda beslenme alışkanlıklarıyla ilgili şu tavsiyelerde bulundu:

-En önemli öğün olan kahvaltı kesinlikle atlanmamalıdır.

-Su tüketimine dikkat edilmeli ve günlük 1,5- 2 litre su tüketmeye çalışılmalıdır.

-Ziyaretlerdeki çay ve kahve ikramlarına dikkat edilmelidir. Günlük içeceğiniz çay miktarı 3- 4 bardağı, kahve ise 2 fincanı geçmemelidir. Mümkünse bitkisel çaylar tercih edilmelidir.

-Şerbetli ve hamurlu tatlı yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir.

-Bayram için hazırlanan çok çeşitli ikramlar karıştırılmadan az az tüketilmelidir.

-Yine fiziksel aktivitenin önemi unutulmadan hareket edilmelidir.

cihan



Bu haber 646 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,454 µs