En Sıcak Konular

Meteoroloji Genelkurmay'ı yalanladı

8 Eylül 2010 08:25 tsi
Meteoroloji Genelkurmay'ı yalanladı 
Genelkurmay, 6 askerin şehit edildiği Hantepe baskınına Heron görüntülerine rağmen müdahale edilmediği iddialarına bir ay sonra cevap vermiş ve 'yoğun sis ve toz bulutu sebebiyle helikopterlerin bölgeye ulaşamadığını' açıklamıştı. Ancak, bu bilgiyi mete

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Zaman'ın 'Bilgi Edinme Yasası' kapsamındaki sorusu üzerine Hantepe ile Zap Vadisi'ndeki 15 günlük meteorolojik harita ve diyagramlar ile uydu verilerini inceledi: "Saldırının yaşandığı 20 Temmuz 2010'da bögede 'yoğun sis ve toz bulutu' yoktu."

Meteoroloji'den Genelkurmay'a yalanlama: O gün Hantepe'de sis ve toz bulutu yoktu

Hakkâri'nin Çukurca ilçesine bağlı Hantepe üs bölgesinde 6 askerin şehit edildiği saldırıyla ilgili olarak Genelkurmay Başkanlığı'nın 'yoğun sis ve toz bulutu' sebebiyle helikopterlerin bölgeye ulaşamadığı açıklamasını Meteoroloji yetkilileri doğrulamadı. Şehit aileleri başta olmak üzere kamuoyunun yoğun baskısı ile olayın yaşandığı 20 Temmuz 2010'dan bir ay sonra Hantepe ile ilgili yazılı bir açıklama yapan Genelkurmay Başkanlığı, 'yoğun sis ve toz bulutu' sebebiyle helikopterlerin yarım saat süren iniş denemesini müteakip Hakkâri'ye dönmek zorunda kaldıklarını açıklamıştı.

'Bilgi edinme yasası' kapsamında Zaman'ın sorusu üzerine 15 günlük meteorolojik harita, diyagramlar ve uydu verilerinde Hantepe ve Zap Vadisi'ni inceleyen Meteoroloji Genel Müdürlüğü, saldırı gecesi herhangi bir sis ve toz bulutunun olmadığı bilgisini verdi. Genelkurmay'ın aynı açıklamada, 'Heron çatışma başladıktan yarım saat sonra görüntü vermeye başladı' demesine rağmen geçen hafta basında yer alan görüntüler, Heron'un çatışmadan yaklaşık yarım saat önce görüntü aldığını, ancak bu sürede karakolun uyarılmadığını da ortaya çıkarmıştı.

Genelkurmay Başkanlığı 21 Ağustos'ta Hantepe açıklamasında, "Olayın başlaması üzerine Hakkâri'de konuşlu bulunan taarruz helikopterlerine emir verilmiş, helikopterler, zorunlu hazırlıklarını müteakip havalanmış, ancak Çığlı Suyu (Zap) Vadisi'ndeki yoğun sis ve toz bulutu nedeniyle güneye, Çukurca bölgesine geçememiş, yarım saat süren denemeyi müteakip, Hakkâri'ye dönmek zorunda kalmışlardır. Aynı helikopterler, hava şartlarının iyileşmesi üzerine, saat 04.30'da Hantepe üzerinde olmuş ve bölgeden uzaklaşmaya çalışan teröristleri ateş altına almışlardır." demişti.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü ise "Bölgeye yakın olanmeteorolojiistasyonlarında yapılan ölçümlerin, meteorolojik harita ve diyagramlar ile uydu verilerinin analizi sonucunda; 19-20 Temmuz 2010 gecesi Çığlı Suyu (Zap) Vadisi civarında yoğun sis ve toz bulutu oluşumuna uygun meteorolojik şartların mevcut olmadığı değerlendirilmiştir." dedi.

Genelkurmay'ın Hantepe açıklamasını evlatları Hantepe'de şehit olan aileler başta olmak üzere, basın ve kamuoyu 'tatmin edici' bulmamıştı. Açıklamanın kuşkularını daha da artırdığını söyleyen Hantepe şehidi Ayhan Say'ın babası Hasan Say, "Nasıl bir orduyuz ki, askerlerimiz ölüyor ama hava şartları bahanesiyle müdahale edilemiyor. Bu olayın üzeri kapatılamaz. Sorumlular bunun hesabını versin." demişti.

Ölümüne akreditasyon olayında da yanılmıştı

BBP lideri merhum Muhsin Yazıcıoğlu'nun helikopterinin düştüğü Keş dağında, Cihan Haber Ajansı muhabirinin ölümüne akreditasyon uygulanarak askerî helikoptere alınmaması olayında da Genelkurmay ile Meteoroloji ters düşmüştü. Genelkurmay dondurucu ve karlı dağda sıcaklığın 13 derece olduğunu iddia ederken Meteoroloji olay yerinde hava sıcaklığının -5 ile -8 derece arasında olduğunu duyurmuştu. 

zaman




Bu haber 802 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,847 µs