En Sıcak Konular

Venedik Komisyonu Başkanı: Hayır çıkarsa...

8 Eylül 2010 08:22 tsi
Venedik Komisyonu Başkanı: Hayır çıkarsa... Avrupa'da anayasa hukukunun otoritesi olarak kabul edilen Avrupa Konseyi Venedik Komisyonu Başkanı Gianni Buquicchio, anayasa paketine kuvvetli destek verdi.

Zaman'a konuşan Buquicchio en çok tartışma konusu olan yargıyla ilgili değişiklikleri desteklediğinin altını çizdi. Referandumdan 'evet' çıkmasını ümit eden Venedik Komisyonu'nun İtalyan Başkanı, "Hayır çıkarsa bu çok kötü bir an olacak." dedi. Buquicchio yüksek yargıya da sert tenkitler yöneltti. "Yüksek yargıda kast var." görüşünü dile getiren Buquicchio'ya göre, Yargıtay ve Danıştay'ın HSYK üyelerini ataması, HSYK'nın da yüksek yargı mensuplarını seçmesi Avrupa standartları açısından kabul edilemez.

Yüksek Yargı'nın aynı zamanda bir "tekel" oluşturduğunu vurgulayan Buquicchio, "Anayasa değişiklikleri geçerse bu tekel son bulacak. Değişiklikle birlikte Türkiye'deki bütün hakim ve savcılar kendi kendilerini yönetme konusunda önemli bir adım atmış olacaklar." yorumunu yaptı. "Yargı kastı" ifadesini doğru bulduğunu kaydeden Buquicchio, "Neden doğru buluyorum? Çünkü 82 Anayasası'na göre Danıştay ve Yargıtay mensupları HSYK'yı seçiyor, karşılığında da HSYK, Yüksek Yargı'yı atıyor. Böyle bir atama sistemini kabul etmemiz mümkün değil. Dolayısıyla bu değişikliği de ben birkaç açıdan olumlu buluyorum. Birincisi Yüksek Yargı'nın hakimiyeti azalacak. Bütün hakimler Yüksek Yargı atamalarında söz sahibi olacak. Yani bütün yargı mensupları kendi kendilerini idare eder hale gelecek. Bu değişikliğin çok olumlu olduğunu düşünüyorum ve kabul edilmesini umuyorum." dedi.

12 Eylül'de referanduma takdim edilecek pakette Anayasa Mahkemesi ve HSYK'ya ilişkin düzenlemeler konusunda "hiçbir endişe" taşımadığına dikkat çeken Buquicchio "sivil diktatörlük" kavramına şiddetle itiraz etti. Sivil diktatörlüğün mümkün olmadığına işaret eden Buquicchio "Böyle bir kavram kendi içinde çelişkili." dedi. "Sivil diktatörlük bana göre kavramsal olarak kendi içinde çelişkili. Sivil idareler diktatörlük değildir, diktatörlükler de asla sivil değildir. Bazı otoriter idareler sivil görünümlüdür ancak hepsi askerler tarafından desteklenir. Askerin desteği olmadan diktatörlük olamaz. Dolayısıyla bu kavramsallaştırma yanlış. Ama şunu konuşmak lazım. Yargının, hukukun askeri makamlar üzerindeki üstünlüğü tartışılmalıdır. Hukuk askerlerden üstünse o zaman o ülkede demokrasiden bahsedilebilir. Avrupa demokrasilerinin mühim ilkelerinden biri askerin sivil idarecilerin kontrolü altında bulunmasıdır." diyen Venedik Komisyonu Başkanı, Türkiye'deki anayasal sistem için "vesayetçi demokrasi" tanımını yaptı. BDP'nin boykot kararını da tenkit eden Buquicchio, "Bu partinin Meclis'te siyasi partileri kapatmayı zorlaştıran tasarının oylanmasındaki tavrına da çok şaşırdım." dedi.

ZAMAN



Bu haber 742 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,513 µs