En Sıcak Konular

'ABD için sivillerin canı değersiz'

7 Eylül 2010 14:03 tsi
'ABD için sivillerin canı değersiz' ABD ve NATO’nun Afganistan savaşını başlattığı 2001’den bu yana her gün hava bombardımanı veya askeri operasyonlarla öldürülen Afgan sivillerin sayısına pek dikkat çekilmiyor.

ABD ve NATO’nun Afganistan savaşını başlattığı 2001’den bu yana her gün hava bombardımanı veya askeri operasyonlarla öldürülen Afgan sivillerin sayısına pek dikkat çekilmiyor. Oysa yüz binlerce Afgan sivil bütün silah türlerinin kullanıldığı savaşta öldürüldü ve yaralandı. Özellikle de ilk yıllarda kullanılan silahların türü hâlâ ortaya çıkmadı. Yıkılmadık bir metrekare bırakmayan ‘halı bombardımanları’ da düzenlendi.

Araştırmacı Mark Herold, Amerikan güçlerinin savaşın ilk günlerindeki operasyonlarını inceledi ve ABD’deki silah depolarının çoğunluğunun boşaldığı sonucuna vardı. ABD Başkanı Barack Obama’ysa temmuzda, zevkle öldürdüğünü ve bunu bir kültür olarak gördüğünü açıklamış bir savaş suçlusunu, General James Mattis’i Merkez Kuvvetler Komutanlığı’na atıyordu. Bu durum Amerikan politikalarının değişmediğini, sivilleri bilinçli olarak hedef almanın ABD’nin askeri kültürünün ayrılmaz parçası olduğunu teyit ediyor. Mattis 2005’te, “Afganistan’a giderseniz burka giymediği için kadınları tokatlayan insanlar görürsünüz. Bu adamlara ateş etmek eğlenceli” diyordu.

Mattis’in sözlerini duyduktan sonra, ABD’nin sivil ölümlerinden dolayı dilediği özürler karşısında sessiz kalabilir miyiz? Mattis’in sözleri, Amerikalıların insanları kasıtlı olarak öldürdüğünü gösteriyor. Zira öldürmek ABD askerleri için bir kültür ve eğlence. ‘Amerika’nın Irak’taki Suçları’ adlı kitabımda, ABD askerlerinin Irak’ta sivilleri haşarat gibi öldürdüğüne ve kurban yere düşerken kahkahalarla güldüğüne dair birçok hikâye toplamıştım.

Britanyalı gazeteci Michael Black, Afganistan’daki NATO güçlerinin gece operasyonlarıyla ilgili bir haber yayımladı. Bir sivil, ABD helikopterlerinin Kerahil köyünde bir eve yaptığı gece operasyonu konusunda şunları anlatıyordu: “Eve girdiğimde amcamın oğlunun, eşinin ve yedi yaşındaki oğullarının cesetlerini gördüm. Kapının eşiğinde kan birikmişti. ABD askerleri eşinin ve oğlunun kafalarına birer kurşun sıkmış.”

Bu tür eylemlerin yanlışlıkla yapılmış olması mümkün mü? Afganistan ve Irak’ta işlenen insanlık karşıtı suçların hata olduğunu düşünmek ahmaklıktır. Bu suçlar kasıtlı.

Ahmed Mansur / Katar gazetesi Vatan, 6 Eylül 2010

Çeviri: Radikal



Bu haber 849 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,305 µs