En Sıcak Konular

Papa: "Afrika’yı yağmaladık"

0 0 0000 00:00 tsi
Papa:  Her fırsatta Avrupa’nın Hıristiyan değerlerine vurgu yapılmasını isteyen Papa 16’ncı Benedikt, yeni piyasaya çıkacak kitabında ’Yaşam tarzımız, hepimizin dahil olduğu tarihimiz onları (yoksulları) soydu ve soymaya devam ediyor̵

 Marx’ın modern insanın ’yabancılaşmasıyla’ ilgili tahliline de katıldığını belirten Papa, Marx’ın materyalist yaklaşımı nedeniyle meselenin özünü yakalayamadığını savundu.

PAPA 16’ncı Benedikt’in "Nasıralı İsa" isimli yeni kitabı, 80’inci doğum gününü kutlayacağı 16 Nisan’da piyasaya çıkacak. Kitapta Hz. İsa’nın hayatını anlatacak olan Katoliklerin ruhani lideri, Hıristiyanlık özeleştirisinde bulunmaktan çekinmiyor. Küreselleşme karşıtı bir eylemciyi andıran Papa, zengin ülkeleri Afrika’yı ve diğer yoksul bölgeleri yağmalamakla suçluyor.

İtalyan Corriera della Sera Gazetesi, Hıristiyan aleminin merakla beklediği kitaptan alıntılar yayınladı. Papa anti-materyalist ve kapitalizm karşıtı görüşleriyle dikkat çekerken kutsal metinlerde geçen olaylarla, günümüzdeki gelişmelerle ilgili gönderme yapıyor.

BOLLUK İÇİNDE YOKLUK

Örnek olarak haydutlar tarafından soyulan ve dövülen adamın hikayesini anlatıyor. Adam, diğer yolcular tarafından kaderine terk edilmişken, imdadına İyi Samarit yetişiyor. Şimdiye kadar pekçok din adamı zengin ülkeleri Samarit gibi davranmadığı için suçlamıştı ama, Papa biraz daha öteye gidip onları haydutlara benzetiyor. Papa, "Bizim yaşam tarzımız, hepimizin dahil olduğu tarih, onları soydu ve soymaya devam ediyor" diyor.

Hasarın sadece maddi değil, manevi de olduğunu söyleyen Papa, "Onlara Tanrı’yı sunarak muhteşem geleneklerine kucak açacağımıza, onlara sadece güç ve kár hesabına dayanan Tanrısız dünyanın şüpheciliğini sunduk" dedi. Papa’nın bu sözleriyle sömürgeciliği kastetmiş olabileceği belirtilirken, aynı zamanda fetihler ve kolonileşme sonrasında gelen Katolik Kilisesi’nin misyonerlik faaliyetlerini de ima etmiş olabileceği kaydediliyor. Papa Benedikt, sadece gelişmekte olan ülkelerdeki yoksulların değil, başka kişilerin de İyi Samaritlerin yardımına ihtiyacı olduğunu söyledi. Uyuşturucu ticareti, insan kaçakçılığı ve seks turizminin birçok kişiye eza çektirdiğine işaret eden Papa, "materyalist bolluk dünyasında elleri bomboş kaldı" dedi. Papa, Karl Marx’ın ’insanlığın yabancılaşmasıyla’ ilgili teorisinin ’haydutlara kurban düşen insanlarla ilgili net bir görüntü’ sunduğunu da ifade etti. Fakat Papa, Marx’ın düşüncelerini materyalist dünyayla sınırlı tuttuğundan meselenin özünü anlamadığını savundu.

Modern hayatın, insanın içini boşalttığını savunan Papa, Paskalya öncesindeki pazar ayininde ise ’hayatın nihai amacı para kazanmak, kariyer yapmak olmamalı’ dedi. Benedikt, ancak elleri yolsuzluğa bulaşmamış kişilerin Tanrı’ya ulaşabileceği uyarısında da bulundu.
 
 

hürriyet
 
 
 



Bu haber 177 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,199 µs