En Sıcak Konular

Giuseppe de içinden çıkamaz

7 Eylül 2010 12:59 tsi
Giuseppe de içinden çıkamaz İki gün önce Rusya, Bakü’yü bağlayıp Nabucco’yu baltaladı. Bir gün sonra Türkiye Kuzey Irak anlaşmalarını yeniliyoruz, BTC’den daha kapistelidir dedi.. Tam 'Nabucco zor' derken bu sefer Batı'nın adımı geldi. Fakat anlaşılmayan bir nok

Nabucco Operası’nı yazan Giuseppe Verdi herhalde şu sıralar yaşasa, “ben ne yazdım bu nereye gitti” diye hayıflanır. Esasen enerji yolları üzerinde rekabet artık dünyanın bir geleneği oldu ama son bir hafta içinde yaşananlar Nabucco üzerine dönen hızlı hamlelere şaşırmayı gerektiriyor.

Önce Rusya Devlet Başkanı Medvedev Azerbaycan’ı ziyaret etti ve Bakü’den aldığı doğal gaz miktarını iki katına çıkararak altına imza attı. Böylece Nabucco’yu zora soktu.

Sonra Ankara’dan bir hamle geldi. (İlla karşı hamle olarak okunmasına gerek yok!) Kuzey Irak’a yönelik anlaşkaların yenileneceği söylendi ve bizzat Enerji Bakanı Taner’in ağzından Bakü-Tiflis-Ceyhan’dan daha kapasiteli dendi.

Böylece tam “eh ne yapalım” denecekken dün, yaklışık 8 milyar Euro’luk faturası olan Nabucco doğalgaz boru hattı projesinin inşası için 3 uluslararası finans kuruluşu  tam 4 milyar Euro kredi çıkardı!

Avrupa Yatırım Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, (Dünya Bankası’na bağlı) Uluslararası Finans Kurumu anlaşma imzaladı. Bu Avrupa’nın ama bir yandan da Batı’nın adımı oldu.

Türkiye’nin bu yeni durumdaki pozisyonuna gelince. Biraz “esnek” bir duruşu var Ankara’nın. Rusya'nın hamlesi bize karşı, Kuzey Irak hamlesi Batı destekli Rusya'ya karşı algılanabilir. Ama o kadar basit değil. Bir çok karışık hesap var burada. Örneğin Azerbaycan gibi, Ermenistan gibi.

Türkiye'nin tutumunu "hepsi olsun" olarak tanımlayabilir, pratik politikisına da; “Kaynak bulunur yeter ki taşıyacak yolunuz olsun" şeklinde özetleyebiliriz.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,294 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,976 µs