En Sıcak Konular

Irak işgali, ABD ekonomisini sarstı mı?

7 Eylül 2010 12:42 tsi
Irak işgali, ABD ekonomisini sarstı mı? Nobelli ekonomistler, Irak savaşının ABD'ye maliyetinin Bush yönetiminin iddia ettiği gibi 50 ila 60 milyar dolar değil, 3 trilyon dolardan daha fazla olduğunu ileri sürdü.

Nobelli ekonomistler, Irak savaşının ABD'ye maliyetinin Bush yönetiminin iddia ettiği gibi 50 ila 60 milyar dolar değil, 3 trilyon dolardan daha fazla olduğunu ileri sürdü.

IRAK savaşının ABD'ye maliyetinin söylendiği gibi 50-60 milya dolar değil 3 trilyon dolardan fazla olduğu ileri sürüldü. 2003 yılında Irak'a giren eski ABD Başkanı George Bush harekattan hemen önce savaşın ülkesine toplam maliyetinin 50 ila 60 milyar dolar arasında olacağını öngörmüştü. Columbia Üniversitesinden 2001 yılı Nobel ekonomi ödülü sahibi ekonomi profesörü Joseph Stiglitz ile Harvard Üniversitesi Kamu Politikası öğretim üyesi Linda Bilmes, 2008 yılında Washington Post'ta ortak kaleme aldıkları analizlerinde Irak Savaşının ABD'ye maliyetinin 3 trilyon dolar olduğunu iddia etmişlerdi. İkili Washington Post gazetesinin dünkü pazar sayısında yeni bir analiz daha kaleme alarak aslında Irak ve Afganistan savaşlarının maliyetinin 2008 yılı hesaplarını da aştığını ve 3 trilyon doları çok ötesinde olduğunu savundular. İki analiste göre ABD'de başlayıp dünyaya yayılan krizin sebeplerinden biri de Irak Savaşı. Savaşın, ABD'nin yapması gerekenden çok daha fazla borçlanmasına yol açtığı kaydedilen analizde, bunun da petrol fiyatlarının yükselmesine ve önemli miktarda paranın ABD'den çıkmasına neden olduğu dile getirildi.

Amerikan askerleri, muharip birliklerin çekildiği 31 Ağustos'tan sonra Irak'ta ilk kez militanlara ateş açtı. ABD ordusundan Yarbay Eric Bloom, Irak'ın başkenti Bağdat'taki Operasyon Komutanlığı'nın da içinde bulunduğu tesise saldırı düzenlediğini ve bu sırada tesiste bulunan Amerikan ordusunun bir danışman ekibinin ateş açtığını belirtti. Bloom, "Herşey birkaç dakika sürdü ve çabucak sona erdi" ifadesini kullandı.

Kaynak: Sabah



Bu haber 849 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,547 µs