En Sıcak Konular

'Yüzde 80'i evet demezse bırakırım'

7 Eylül 2010 11:41 tsi
'Yüzde 80'i evet demezse bırakırım' 
Referandumda evet diyeceğini açıkladı ve öyle bir iddiada bulundu ki...

12 Eylül ve öncesi ve sonrasında 20 ay cezaevinde yatan Avukat Adem Eroğlu,Anayasa değişikliğiiçin yapılacak halk oylamasında 'evet' diyecek. Hakkındaki iddialar nedeniyle 'idam' talebiyle yargılanan ve mahkemelerde beraat ederek aklanan Eroğlu, referandumu12 Eylülile hesaplaşma günü olarak görüyor.

Yaklaşık 40 yıldır serbest avukatlık yapan Eroğlu, 12 Eylül öncesi MHP merkez ilçe başkanlığı, cezaevinden çıktıktan sonra iki dönem seçimle Anavatan Partisi il başkanlığı yapmış. Şu anda bağımsız ve Adana Barosu'na kayıtlı bir avukat olarak çalışan Adem Eroğlu, 1979 ve 1980 askeri darbesi sırasında suçlandığı kimi olaylar nedeniyle tutuklanarak Adana ve Mamak Cezaevi'nde konulmuş.

Mamak Cezaevi günlerinde 17 ay sonra hâkim karşısına çıkan Eroğlu, ilk duruşmada tahliye olmuş. Ancak 30 yıl sonra da olsa gördüğü işkenceleri şimdi bile hatırladığında sinirleri bozuluyor.

 "CHP HALKA ZULÜM YAPTI"

CHP iktidarının halka zulüm yaptığını savunan Eroğlu, binlerce insanın akla hayale gelmedik işkencelere maruz kaldığını hatırlatıyor. Anayasa değişikliğini desteklerken AK Partili olmadığının altını çizen Adem Eroğlu, ortada hukuki ve partiler üstü bir durumun varlığına işaret ediyor. Siyasi partilerin bu hukuki durumu ortadan kaldırarak seçim havasına soktuğunu anlatan Eroğlu, çok kişinin paketin içeriğini bilmeden hissi olarak 'evet veya hayır' deme noktasına geldiğini ifade ediyor. Fırtınanın HSYK veAnayasa Mahkemesiüye sayısındaki değişiklik üzerinde kopartıldığını vurgulayan Eroğlu, şöyle devam ediyor: "Bu iki maddeyi bu hale getiren ve HSYK'yı siyasilerin ağzında plensek ettiren CHP'dir.CHPbu iki kurumu geçmişte âdete arka bahçeleri gibi kamuoyuna takdim etti. Bundan açıklamasını kendilerini kendileri yapıyor. Bu iki madde geri çekilseydi, CHP evet diyecekti. AmaAK Partiçekmedi, ısrar etti. Türkiye'deki hâkim ve savcıları bir salonda toplayıp HSYK ile ilgili düzenlemeyi oylatın, yüzde 80'i 'evet' demezse ben bu mesleği bırakırım. Çünkü HSYK'nın geçmişteki tayin ve atamalarında hâkimlerin özlük haklarıyla ilgili bir merkezden yönlendiriliyormuş izlenimi var. Buda doğru değil. Sen bu işin içine siyaset ve bir mezhep havası verirsen; o gruptan olan itibar görür gibi davranırsan orada adalet tecelli etmez. Bundan da devlet zarar görür. Onun için yeni değişiklikte –bazı kaygılarıma rağmen– her hangi bir siyasi partinin, bir grubun, mezhebin hâkimiyetinin olmayacağı görüşündeyim."

MADDELERE KİMSE İTİRAZ ETMİYOR

Anayasa paketinin diğer maddelerine zaten kimse itiraz etmediğini dile getiren Eroğlu, 12 Eylül darbesini yapanlarla hesaplaşmak için bir yolun açılacağına dikkat çekiyor. Darbeyi yapanların yargılanmayacağı kanaatinde olduğuna aktaran Eroğlu, "Çünkü bir zaman aşımı söz konusudur. Ayrıca kişinin lehine olan kanunlar uygulanır. Dolayısıyla 12 Eylül darbesini yapan Kenan Evren ve arkadaşlarının yargılanmayacakları görüşündeyim. Fakat yapılan bu işlemlerin haksızlığının gündeme gelmesi, işkencecilerin varlığının kabulü, insanlığa aykırı olarak işkencelerin yapıldığının hesabının sorulması fikri Türkiye de gündeme geliyor. Bunun için sandıkta 'evet' diyorum." şeklinde konuşuyor. 12 Eylül'de en çok işkence gören insanlardan biri olduğunu açıklayan Eroğlu, bu konuda isteyen kişiyle istediği yerde tartışmaya hazır olduğunu söylüyor. Türk milletinin 12 Eylül dönemindeki işkenceleri hiçbir dönemde yaşamadığını kaydeden Eroğlu, o günleri şu şekilde anlatıyor: "Yani tutuklanıyorsunuz, cezaevine giriyorsunuz; işkencenin haddi hesabı yok. Ben de çok işkence gördüm. Şimdi bile duygulanıyorum; aradan 30 yıl geçmesine rağmen sinirlerim bozuluyor. Bu kadar işkenceci bir yönetimden hesap sorulmaması kamuoyu vicdanını yaralar. Bunun hesabı sorulsun. Ki bir daha böyle bir şeyi aklından geçirenler ayağını denk alsın. Darbelerle hükümet idare edilmez. Darbelerle gelen darbelerle gider. Onun için ben demokrasiden, tarafsızlıktan ve adil olandan yanayım. 'Evet' diyeceğimden dolayı da iktidarın yandaşı falan değilim."

MHP'nin CHP'nin peşine takılarak 'hayır' demesini ibretle izlediğine değinen Avukat Eroğlu, "MHP'nin, tabanının 12 Eylül de gördüğü işkenceleri görmezlikten gelerek âdete CHP'ye tampon görevi yapması bizi üzüyor. MHP'nin mevcut yönetici kadrosunun 12 Eylül darbesinin sıkıntılarını yaşayanlar olmadığı inancındayım. Eğer o çileyi yaşasalardı CHP'nin peşine takılmaz, kendi politikalarını kendi yapardı. Devlet Bahçeli gizli tuzaklar var diyor. Bunu söylemek önemli değil. Hangi noktalarda gizli tuzak var olduğunu söylesin de bizde o noktada tavır alalım. Ama yuvarlak laflarla 'vay şu ve bu var' gibi laflara karşıyız." diyor. 

cihan


 



Bu haber 1,295 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,713 µs