En Sıcak Konular

Hayır baskısı lince dönüştü

7 Eylül 2010 09:07 tsi
Hayır baskısı lince dönüştü  
Hayır cephesi, referanduma destek veren aydın ve sanatçılara karşı uyguladığı mahalle baskısını artırdı.

CHP'li Süheyl Batum'un, referandumda 'evet' oyu vereceğini açıklayan Sezen Aksu'ya 'sazan' diye hakaret etmesiyle başlayan saldırılar, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Orhan Gencebay ve Orhan Pamuk gibi isimlerin sanatçılığını sorgulamasının ardından şiddete dönüştü.

"Yetmez Ama Evet" Platformu'nun Taksim'de düzenlediği panelde, TKP ve İşçi Partili bir grup, aydınlara yumurta fırlattı. Platformun İzmir'deki panelinde ise Doç. Dr. Ferhat Kentel ile Taraf ya- zarı Roni Margulies boyalı saldırıya uğradı.

Hayır'cılar pakete destek verenlere terör estiriyor
Referandum için son viraja girilirken, 'hayır' cephesi Anayasa paketine destek verenler üzerindeki mahalle baskısını artırdı. CHP'li Süheyl Batum'un, referandumda 'evet' oyu vereceğini açıklayan Sezen Aksu'ya 'sazan' diye hakaret etmesiyle başlayan saldırılar, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Orhan Gencebay ve Orhan Pamuk gibi isimlerin sanatçılığını sorgulamasının ardından şiddete dönüştü. Televizyonlardaki tartışma programlarında hakarete varan ağır ifadelerle eleştirilen yazar, aydın ve sanatçılar panellerde de fiili saldırılara uğramaya başladı. "Yetmez Ama Evet" Platformu'nun önceki gün Taksim'de düzenlediği panelde, TKP ve İşçi Partili bir grup, salondaki koltukları tekmeleyerek, Yazar Adalet Ağaoğlu ile Demokrat Yargı Derneği Başkanı Osman Can'ın aralarında bulunduğu aydınlara yumurta fırlattı. Platformun İzmir'deki paneline gelen bir grup ise Doç. Dr. Ferhat Kentel ile Taraf Gazetesi Yazarı Roni Margulies'e boya ile saldırdı.

Saldırıya maruz kalanlar da yaşadıklarına sert tepki gösteriyor. Taksim'deki saldırıda üzerine yumurta gelen yazar Adalet Ağaoğlu, "Hayır demek kimseye boya atma hakkı vermez." siteminde bulunuyor. Yaşananları "Bir değişim döneminin dalgalanmaları bunlar." olarak değerlendiriyor. Yetmez Ama Evet Platformu'nun toplantılarında saldırıya maruz kalan diğer aydınların tepkisi ise şöyle:

Osman Can (Demokrat Yargı Derneği Eş- başkanı): Bu ülkede şiddet kullanma tekelini hangi yöntemle ve hangi gerekçe ile olursa olsun daima kendilerinde gören bir siyasal seçkinler sınıfı var. Şimdi Türk toplumunun ve siyasetin hiyerarşik dili, yukarıdan aşağıya doğru belirlenmiş seçkinci sınıfın dayattığı dil değişiyor. Bu sürecin referandumda evet çıkmasının ardından çok hızlı bir şekilde çözüleceğini görmek lazım. Bu bugünün gerginliğidir. Daha fazla gerginlik yaratmamak için iki üç programı iptal etmek zorunda kaldım.

Ferhat Kentel (Yazar-sosyolog): Bu kutuplaşma Türkiye'deki siyasal kültürün vesayetçi bir zemin üzerine oturmasından kaynaklanıyor. Devletin toplumla ilişkisi hep otoriter bir şekilde olmuş bir ülkede yaşıyoruz. İnsanlar başkalarının gücünü yok edebilmek için çaresizlik içinde şiddete başvuruyorlar. Son günlerde üç tane kelimenin etrafında kutuplaştık, evet, hayır ve boykot. Ancak bunun aksine darbelere karşı daha demokratik bir Türkiye özlemiyle bir araya gelen insanlar var. Onlar kutuplaşmayı kırıyor.

Roni Marguiles (Taraf Gazetesi Yazarı): Kemalist solun söyleyecek bir şeyi yok. 30 yıldır değişmesi gerekir dedikleri anayasayı şimdi birileri değiştiriyor ve bunlar hayır diyorlar. Bunun hiçbir makul açıklaması, izahı olamaz. Dolayısıyla kalkıp konuşacak argümanları olmayınca şiddet kullanarak ancak kendilerini ifade ediyorlar. Şu halde bile bazı gazeteler, 'Evet diyenlerden linç girişimi' diye yazdılar. Biz eğer böyle bir şey yapsaydık ne olurdu, onu siz düşünün.

Yıldız Önen (Yetmez Ama Evet aktivisti): Demokrasiden yana olanlarla her şeyi bildiklerini, her şeye sahip olduklarını iddia edenler arasındaki bir ayrışma bu. Biz bugüne kadar standımıza gelip bizi sözlü olarak taciz edenlere karşı bile fiziksel şiddet uygulamadık. Ortalıkta hep evetçiler hayırcıları susturuyor iddiası dolaşıyor. Bunun olmadığını ispat eden yapılan saldırılardır.

Referandumda 'evet' diyeceğini açıklayan sol partilerden EDP'nin İstanbul İl Başkanı Mehmet Rasgelener ise, "Referanduma dair düşüncelerini özgürce açıklamak üzere bir araya gelen yurttaşların toplantılarını engellemek isteyen ve bu insanları zor kullanarak susturmak gayesiyle hareket eden bir zihniyetin sol düşünce ve etikle bir ilgisi olamaz. Fikir ve tercihlerdeki bazı farklardan dolayı düşmanlıklar üretip, yurttaşların bir bölümünü ötekileştirmekte tereddüt etmeyenler, geleceğin barışçı ve demokratik Türkiyesi'nin inşasında hiçbir olumlu rol oynayamazlar." diye konuşuyor.


İşte o sözlü ve fiili saldırılar
Taksim'de bir araya gelen Darbelere Karşı 70 Milyon Adım Koalisyonu üyeleri "Ey Anayasa Mahkemesi siyasetten elini çek" pankartı arkasında açıklama yaptı. Bu sırada İşçi Partili bir kadın grubun yanına yaklaşarak parmağıyla kafa kesme işareti yaptı.
 
CHP Merkez Yürütme Kurulu üyesi Süheyl Batum, Esenler Gençlik Kolları tarafından düzenlenen panelde referandumda 'evet' oyu vereceğini açıklayan Sezen Aksu için şu ifadeleri kullandı: "Sezen Aksu vardı. Biz ne bilelim onun 'Sazan Aksu' olduğunu o zamanlar."
 
CNN Türk'teki 'Ne Oluyor?' programına katılan CHP PM üyesi Mehmet Faraç, Sezen Aksu için 'deve kuşu' benzetmesi yaptı:. "Minik Serçe'den deve kuşuna terfi etmiş sanatçıyı mı diyeyim..."
 
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Habertürk Gazetesi'ne verdiği röportajda 'evet' oyu vereceklerini açıklayan Orhan Pamuk ve Orhan Gencebay'ı 'baskıya evet diyorlar' şeklinde suçladı. "Ben sanatçıyı toplumu ileri taşıyan kişiler olarak düşünürüm. Ama Sayın Orhan Pamuk acaba gerçekten bunları biliyor mu? Aynı sorularım Orhan Bey içinde geçerli. Biliyor da bu Anayasa'ya evet diyorsa, baskıya 'evet' diyor demektir. Baskıya 'evet' diyen sanatçı değildir." şeklinde konuştu.
 
Mersin'in Gözne ilçesindeki 30 Ağustos'ta konser veren Arif Sağ'ın gelini Pınar Sağ, referandumda 'evet' oyu kullanacak olanları koyun sürüsüne benzetti. Eşi Tolga Sağ da 'namuslu' insanların referandumda 'hayır' oyu vereceklerini söyledi.
 
Boykot kararı alan BDP'nin Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 'evet' diyeceğini açıklayan Diyarbakır'daki 14 sivil toplum kuruluşunu 'ahlaksızlıkla' suçladı.
 
Cumartesi günü Yetmez Ama Evet Platformu'nun Taksim'deki toplantısında TKP ve İşçi Partili bir grup sandalyeleri tekmeledi. Katılımcılara yumurta fırlattı.
 
Pazar günü Yetmez Ama Evet Platformu'nun İzmir'deki toplantısında bu sefer ÖDP'li grup, katılımcılara boyalı saldırıda bulundu.

zaman



Bu haber 702 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,194 µs