En Sıcak Konular

Yargıtay kendi üyelerini dinletti mi?

7 Eylül 2010 08:16 tsi
Yargıtay kendi üyelerini dinletti mi? 
Yargıtay ve Danıştay'ın dinlendiği iddialarına yönelik sürdürülen soruşturmada ilginç bilgilere ulaşıldı.

Yüksek yargı santrallerinin dinlenmediği sonucuna varan savcılık,Yargıtay Başsavcılığı tarafından son zamanlarda alınan ve halen kullanılan santrallerden birinin konuşmaları kaydedebilme özelliğine sahip olduğunu tespit etti. Bilirkişi raporuna göre, santralin bu özelliğini aktif hale getirmek amacıyla da 4 abone için lisans satın alındı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Yargıtay ve Danıştay'ın yasadışı dinlendiği iddialarına yönelik başlattığı soruşturmayı tamamladı. İddiaların tamamını bilirkişi aracılığıyla inceleyenAnkaraCumhuriyet Başsavcı Vekili Nuri Yiğit, Yargıtay Başkanlığı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı veDanıştayBaşkanlığına ait santrallerin dinlenmediği, kayda alınmadığı sonucuna ulaştı. Yüksek mahkemelere ait 415 harici ve bin 700 dahili olmak üzere toplam 2 bin 115 adet telefonu soruşturma kapsamında tek tek masaya yatıran başsavcılık, ilgili görevliler hakkında kovuşturma yapılmasına yer olmadığına karar verdi. Ancak, soruşturma sırasında ilginç bir ayrıntıya ulaşıldı. Edinilen bilgiye göre bilirkişiler, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nca son zamanlarda alınan ve kullanılan santrallerden birinin konuşma kaydedebilme özelliğine sahip olduğu, bu özelliğin aktif hale getirilebilmesi amacıyla da 4 abone için lisans satın alındığını tespit etti. Yapılan incelemede geçmişte bu santral ile dinleme ve kayıt yapılıp yapılmadığı, teknik olarak belirlenemedi. Fakat, santralin dinleme kapasitesinin bulunması 'Yargıtay yönetimi, çalışanlarını mı dinliyor?' sorusunu gündeme getirdi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılı-ğı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında teknik bilirkişiler tarafından hazırlanan raporlarda, üç binası bulunan Yargıtay'ın, bu binalarda dahili aboneleri yönetmek için 4 adet santralin kullanıldığı vurgulandı. Yargıtay Başsavcılığı binasında yapılan keşifte, bina için Telesis marka PX 24X r5 modelinde santralin keşiften bir hafta önce faaliyete geçtiği, yeni nesil bir santral olduğu için 3 milyon CDR kaydına (arayan-aranan numaraları gösterme özelliği) saklama kapasitesine sahip olduğu tespit edildi. Ancak bilirkişiler, Yargıtay Başsavcılığı'ndaki bu santralin kaydettiği bilgilere Yargıtay dışından erişimin mümkün olduğu ve bu kayıtların ağ bağlantısı üzerinden herhangi bir bilgisayara da kaydedilebileceğini belirledi. Söz konusu santrale, Başsavcılık'taki herhangi bir bilgisayardan ulaşılarak santralin yönetim işlevlerinin yapılmasına imkân verdiğini tespit eden bilirkişiler, bu santralin 100 saatlik konuşmayı santral üzerinde kaydedebilme özelliğine sahip olduğunu vurguladı. İncelemeler sırasında, Yargıtay Başsavcılığı'nın santral üzerinden 4 dahili abonenin telefon görüşmelerinin ses kaydını santral üzerinden saklamaya izin verdiği ortaya çıktı. Bunun üzerine, santralin web arayüzü kullanılarak bir dahili numara için deneme yapıldı. Deneme sırasında bu özelliğin aktif hale getirilebileceği, ayrıca kaydedilen konuşmaların, gerekli ayarlamalar yapılırsa, ağ üzerinden IP numarası verilen herhangi birbilgisayarüzerinde kurulu ftp sunucuya aktarılabileceği anlaşıldı.

Bu santral üzerinde ses kayıtlarının kaydedilip silindiğine ilişkin herhangi bir log kaydının tutulmaması nedeniyle, herhangi bir abonenin dinlenip dinlenmediğine dair bir iz kalmadığı belirtildi.

Soruşturmada TİB hakkındaki Başbakanlık ve Başbakan tarafından talep edilen kişilerle ilgili telefon kayıtlarının yasadışı olarak verildiği ve bu kişiler hakkında yasadışı istihbari bilgiler toplandığı iddiası da araştırıldı. Bilirkişiler tarafından yapılan inceleme ve araştırmalarda, iddia konusu olayların gerçekleştiği yolunda herhangi bir delil bulunmadığı kaydedildi. İncelemede TİB'in sistemi de tam not aldı. Teknik bilirkişiler sistemde yaptıkları sorgulamalarda, Ağustos 2007 tarihinden günümüze kadar sistemlere dışarıdan müdahale yapıldığını gösteren herhangi bir teknik verinin bulunmadığını tespit etti. 

zaman



Bu haber 563 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,147 µs