En Sıcak Konular

13 Eylül’de ‘hayır’ı dünyada savunamam

7 Eylül 2010 08:09 tsi
13 Eylül’de ‘hayır’ı dünyada savunamam Referandum sürecine Dışişleri Bakanı gözüyle bakan Davutoğlu “13 Eylül’de benim halkımın böyle bir pakete hayır demesini içime sindiremem, bunu savunmakta çok büyük zorluk çekeriz” dedi.

Hürriyet Gazetesi’ni ziyaret eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu sabah yazıişleri toplantısına katıldı. Referandum sürecine Dışişleri Bakanı gözüyle bakan Davutoğlu “13 Eylül’de benim halkımın böyle bir pakete hayır demesini içime sindiremem, bunu savunmakta çok büyük zorluk çekeriz” dedi.

Dışİşlerİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, dün Hürriyet Gazetesi’ni ziyaret ederek, yazı işleri toplantısına katıldı. Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu ve Yayın Koordinatörü Fikret Ercan gazetenin nasıl hazırlandığı konusunda Davutoğlu’na bilgi verdi, ardından gündeme ilişkin toplantı yapıldı. Davutoğlu’nun “Demek bu iş böyle oluyormuş. Siz de bir gün bizim bakanlığın iç koordinasyon toplantısına katılırsanız eminim aynı şeyi dersiniz” sözleri üzerine “Siz gündemi gördünüz biz de kriptoları göreceksek neden olmasın” esprileri yapıldı. Referandum tartışmalarını dışişleri bakanı perspektifinden değerlendiren Davutoğlu’nun açıklamaları şöyle:

Hayır’ı içime sindiremem

Beni dışişleri bakanı olarak ilgilendiren 13 Eylül sabahındaki tablo, Türkiye’nin dışarıdaki görünümüne ne kazandırır ne kaybettirir? 13 Eylül’de benim halkımın böyle bir pakete hayır demesini içime sindiremem, bunu savunmakta çok büyük zorluk çekeriz. Dışarıda ben Türk halkı sivil bir anayasa istiyor ve demokratikleşe talebini daha da geniş alanlara yayıyor argümanını savunmakta zorluk çekerim.

AB’den gelen eleştirilere alışmalıyız

(Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Ria Oomen-Ruijten’in pakete desteğini açıklaması üzerine gelen tepkilere) Bizim bu tür açıklamalara alışmamız lazım. Nasıl Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden karar geliyor ve herkes açıklama yapıyor, artık bizim siyasetimizi evrensel standartlardaki bir siyasete dönüştürmemiz lazım. Bunu, iç siyasete malzeme haline getirmemek lazım.

Evet’le Türkiye’nin eli güçlenecek

11 Eylül’de AB gayrı-resmi dışişleri bakanları toplantısı için Brüksel’de olacağım. “Evet” çıkması durumunda AB ile uyum sürecinde Türkiye’nin eli güçlenecek. Bu pakette, hangi yönünü alırsanız alın, AB müktesebatı ve Türkiye’nin modernleşme çabası ile çelişkili tek bir madde yok. Daha önce de AB ile yaptığımız toplantılarda da bu paket masadaydı. Bu maddelerle ilgili ilerleme raporunda, tek bir olumsuz unsur olacağını düşünmüyorum. Raporda, Türkiye, ‘Yargı bağımsızlığını yok etti’ diye bir şey görmeyeceğiz. Bu konuda biz her türlü meydan okumaya hazırız.

HSYK değişikliği hükümetin aleyhine

Bu pakette yargı bağımsızlığı daha fazla garanti altına alınmaktadır. İlk defa HSYK’nın kendi iç teftiş mekanizması kuruluyor. Şu anki uygulama teftiş Adalet Bakanlığında. İkincisi şu an HSYK bütçesi, Adalet Bakanlığı kapsamında. Şimdi bağımsız bütçesi olacak. Aslında tüm bu değişiklikler yürütme aleyhinedir. Ekonomik ve sosyal konsey bir anayasal kurum haline geliyor. Anayasa Mahkemesi’nin üyeleri için dünyanın her yerinde, Fransa’da, Amerika’da Meclis’ten seçim var. Ben dışişleri bakanı olarak göğsümü gere gere şunu açıkça söylüyorum. Paketi, dünyanın her yerindeki gibi, yargı özerkliğini teminat altına alan bir paket olarak savunurum.

Herkes elini vicdanına koysun

Şu söylenebilir, ’İçeriği doğru ama yöntemi yanlış’ O konuda da herkesin elini vicdanına koyması lazım. 2007’de seçimlerden sonra, kapsamlı bir anayasa yazımı konusunda komisyon oluşturuldu, muhalefet partileri ‘hayır’ dedi. Ben o dönemi kayıp olarak görüyorum. Bütün muhalefet partilerini gezdim, şu teklifi götürdüm ‘AB ile ilgili kanunlar teknik kanunlarsa yani sizin siyasi olarak muhalefet edeceğiniz içeriği yoksa uzlaşmayla bunları süratle geçirelim.’ İkinci önerim de bazı anayasal düzenlemeler konusunda birlikte çalışmaktı. Muhalefetin tutumu şuydu: ‘Yasaları konuşuruz ama anayasayla gelmeyin’. Anayasayı düzeltmeden yasalar üzerinde çalışmak, temeli sağlam olmayan binada çatıyla uğraşmaya benziyor. Şu anda yapılan da binaya koruyucu destek sağlıyor, yoksa temeli tümüyle değişmesi lazım. İnşallah bu düzenlemeden sonra ilk fırsatta kapsamlı bir anayasa gerçekleşir.

Paketteki eksikleri kapatırız

Paketteki sendikal hakları düzenleyen maddede grev hakkının verilmemesine yönelik eleştiriler var. Bunların hepsi konuşulmaya açık konular. İtiraz bu ise bunu hemen yaparız. Bu toplu sözleşmelerin bitmesi durumunda sonunda grev hakkı da verilir.

Meşruiyet tartışılamaz

Ne kadar oyla kabul edildiği hukuken bir meşruluk sorunu yaratmaz. Nasıl 1987 referandumu küçük bir marjla kabul edildi ve Türkiye’deki siyasal sahneyi etkiledi, bu sefer de aynı şekilde olur. Tartışma olmayacak netlikte evet çıkacağını tahmin ediyorum. Ancak zaten 1 puan fark da olsa meşruiyet tartışması olamaz.
 
hurriyet



Bu haber 583 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,617 µs