En Sıcak Konular

Az kalsın Kürdistan Devleti’ni tanıyorduk!

0 0 0000 00:00 tsi
Az kalsın Kürdistan Devleti’ni tanıyorduk! Türkiye üzerinden Irak’a geçiş yapmak isteyen beş adet su tankeri… Tankerlerin taşıma belgelerinde alıcı olarak “Kürdistan Devleti İçişleri Bakanlığı” yazıyor. İşin ilginci tankerleri gönderen Güney Kore… Serdar Kuru palazlan

Cumhurbaşkanlığı koltuğuna kim oturacak tartışmaları, İran’daki rehine tiyatrosu ve Basının tekelleşmesi gibi konulara daldırıldık ve hemen güneyimizde iyice palazlanan Kürdistan projesini iyiden iyiye unuttuk.

Bu projenin artık hangi aşamalara geldiğini ise bugün yaşanan bir olaydan anlayabiliyoruz. Gelen haberlere göre Türkiye üzerinden Irak’a geçiş yapmak isteyen beş adet su tankerine, oynanmak isteyen oyuna son anda uyanan tebrik edilesi ve alnından öpülesi yetkililerimiz tarafından el konulmuş ve tankerler şu anda Diler limanında bir depoda bekletiliyormuş. Bu su tankerlerinin bekletilmesinin sebebi ise söz konusu malların taşıma belgelerinde alıcı olarak Irak devleti değil “Kürdistan Devleti İçişleri Bakanlığı” kelimelerinin geçmesi.

Yani kısacası Türkiye’deki yetkililerimiz uyanık ve dikkatli davranmasalar nerdeyse tanımadığımızı ve tanımayacağımızı söylediğimiz hayali bir Kürdistan devletine Türkiye üzerinden resmi belgelerle mal geçirilmesine izin vermiş olacaktık.

Bu işlemler resmi kayıtlara geçtiği zamanda orada bir Kürdistan devletini tanıdığımız gibi bir sonuç çıkacaktı. Hiç küçümsemeyin bu tip işlemler bir kere kayda geçti mi pardon biz görmemiştik diyemezsiniz ve ciddi ciddi Kürdistan denen bir ülkeye mal çıkışı yapmış bir ülke durumuna düşersiniz. Kuzey Irakta kurulmak istenen Kürdistan’ı işte böyle ufak oyunlarla yavaş yavaş bizlere tanıtacaklar, bu olay böylesi bir projenin belki de ilk örneklerinden. Peki ama bu oyunu bize kim kurdu?

Kayıtlara göre alıcısı Kürdistan İçişleri Bakanlığı olarak gözüken bu tankerleri gönderen firma Güney Kore kökenli KOICA Korea International Cooperation organizasyonu. Bu kurum özel bir kurum değil direkt olarak Güney Kore devleti tarafından idare edilen bir “yardım teşkilatı”.

Şu anki başkanı Shin Jang-bum ise eski İran Güney Kore Büyükelçisi olan bir diplomat. Bildiğiniz gibi bu tip devlet kökenli yardım teşkilatları genelde istihbarat elemanları için örtü olarak kullanılır ve bu teşkilatın da farklı olduğunu sanmıyorum. KOICA teşkilatının Irakta iki bürosu var, biri Bağdat’ta diğeri ise dikkat edin sözde Kürdistan’ın başkenti Erbil’de yer alıyor. Güney Kore devletinin bastırdığı milyon dolarlarla Erbil’de okullar kuran, Kürt kahramanı olarak tanıtılan Selahaddin Eyyübi'den ismini almış Selahaddin Üniversitesi’ne son model  tesisleri hibe eden (bu üniversitede şu an Güneydoğu bölgemizden
onlarca gencin peşmerge burslarıyla okutulduğunu da hatırlatırım) KOICA teşkilatı tüm Erbilin altyapısını da yenilemekle meşgul. Söz konusu tankerler büyük olasılıkla bu çalışmalar için Irak’a  gönderiliyordu.

Güney Kore’nin peşmergeler tarafından sözde Kürdistan’ın sözde başkenti olarak ilan edilen Erbil’e ilgisi bu kadar değil. Şu anda Erbil’in eteklerinde devasa bir askeri üs bulunmakta ve bu üste iki bin kadar Güney Kore askeri görev yapıyor. Bu üs Güney Kore’nin Vietnam savaşından sonra ülke dışında kurduğu en büyük askeri varlığını oluşturmakta. Üsteki askerlere Zaytun (Zeytin) tümeni adı verilmiş.

Bu tümenin esas görevi Kuzey Irak’ta güvenliği sağlamak ve çevresini kalkındırmak. İnsan düşünmeden edemiyor işgalden bu yana neredeyse tek bir saldırı bile olmayan ve zaten Peşmergelerin esas kontrolü sağladığı bir yerde bu kadar büyük bir askeri üs ve tepeden tırnağa silahlı  Güney Kore askerleri kimin için tutulmakta. Bir düşünün bakalım bölgeye girmesinden çekinilen ülke ve olası bir durumda Güney Koreli askerlerin çatışmaya girebileceği ülke hangisidir.

Cevap veriyorum Türkiye tabii ki. Güney Koreli askerlerin ülkelerinden binlerce kilometre uzakta çölün ortasında ne işi var derseniz bu da Güney Kore’nin şu anki başbakanı  Roh Moo-Hyun’un marifeti. Kendisi iktidara gelmeden sıkı muhafazakâr ve Amerikan karşıtı olarak tanınan Başbakan Roh Moo Hyun nedense iktidara gelince bir anda “değişiverdi” ve Amerika olmasa şimdi hepimiz komünist çizmesi altındaydık şarkılarına başladı ve yetinmedi Irak işgali sonrası ilk asker gönderen ülke Güney Kore oldu. Belki de başbakan Roh hiç değişmemişti sadece seçimlerden önce oy toplamak için “muhafazakâr” rolü yapıyordu çünkü kendisi Koreli bir Hıristiyan’dır ve Katolik kilisesine bağlıdır.

Şimdi toparlarsak karşımızda sözde Kürdistan’ın sözde başkenti Erbil’de binlerce askeri ve istihbarat elemanı olan Güney Kore devletinin resmi yardım kurumu KOICA teşkilatı tarafından  Türkiye üzerinden Irak’a girmesi için gönderilen ve alıcı olarak da büyük bir pişkinlikle “Kürdistan Devleti İçişleri Bakanlığı” yazan beş tankerin ilginç manzarası bulunmakta.

Güney Kore devleti acaba Irakta Kürdistan denen bir ülke olmadığını ve Türkiye üzerinden böyle bir malı göndermenin Türkiye’ye tuzak kurmak demek olduğunu bilmez mi? Elbette bilir saf olmayalım, hatta bu ufak oyunun arkasında sadece Güney Kore’nin değil ama esas patron Amerika olduğunu da düşünmek lazımdır.

Erbil demişken size ilginç bir not; son İran rehine tiyatrosunda İranlıların hareketine gerekçe olarak gösterilen beş Irak diplomatının Amerika tarafından tutuklanması olayının geçtiği şehir Erbildi. Erbil’de uçan kuştan bile haberi olan Amerika ve oradaki güvenliği sağlamakla görevli Güney Kore’nin Türkiye’ye yönelik bir “kabullendirme” operasyonu içinde olduklarını düşünmek hiç de zor değildir.

Serdar Kuru
Araştırmacı-Yazar



Bu haber 267 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,667 µs