En Sıcak Konular

Devrik bakan Tarık Aziz ölüm döşeğinde

6 Eylül 2010 16:01 tsi
Irak'ın, eski Irak Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Tarık Aziz'i (74) serbest bırakmayı planladığı öne sürüldü.

Tarık Aziz'in avukatı Bedih Arif, Amman'dan yaptığı açıklamada, Başbakan Nuri el Maliki'ye yakın bir kişinin kendisiyle temasa geçerek hükümetin, sağlık durumu giderek kötüleşen Aziz'i serbest bırakmayı planladığını söylediğini anlattı.

Görüştüğü kişinin adını vermeyen Arif, hükümetin bu kararla ilgili Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin fikrini alacağını vurguladı.

Tarık Aziz'in oğlu Ziyad Aziz ise Fransız haber ajansı AFP'ye, babasının serbest bırakılacağı yönünde bilgisi bulunmadığını söyledi.

Ziyad Aziz, "Bence tersine, Iraklı yetkililer babamın cezaevinde ölmesini istiyor, çünkü ölüm döşeğinde olduğunu biliyorlar" dedi.

"Irak hükümeti, gerçekten babamın sağlığından endişe ediyorsa, gerekli tıbbi yardımı yapsın" diyen Ziyad Aziz, Tarık Aziz'in hastaneye kaldırılması gerektiğini belirtti.

Aralık 2006'da idam edilen Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in en etkili devlet adamlarından Aziz, yedi yıl önce tutuklanmıştı.

2 Ağustos 1990'da Kuveyt'in işgali sırasında Irak Dışişleri Bakanı olan Tarık Aziz, daha sonra Başbakan Yardımcılığı görevine getirilmişti. Saddam Hüseyin'e yakın çevredeki tek Iraklı Hristiyan olan ve iyi eğitimiyle bilinen Aziz, Irak liderinin eylemlerini ve gerekçelerini tüm dünyaya anlatmakla görevliydi. Başkent Bağdat'ın düşmesinden kısa süre sonra, 24 Nisan 2003 tarihinde ABD güçlerine teslim oldu.

Hakkında toplam dört ayrı dava açılan Aziz, 2009'da 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Aziz bu davada, 1992 yılında ekonomik yaptırımlar sırasında çıkar sağladığını düşündükleri 40'ı aşkın tüccarın idamının infazından suçlu bulundu.

Irak'ta Kürt halkının yerlerinden edilmesi suçlamasıyla 7 yıl hapis cezası alan Aziz, insanlığa karşı suç işlediği iddialarından aklandı.



Bu haber 725 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,167 µs