En Sıcak Konular

Ramazandan sonraki 3 haftaya dikkat!

6 Eylül 2010 15:14 tsi
Uzmanlar ramazan sonrasındaki beslenme düzeniyle ilgili olarak önemli uyarılarda bulundu.

Sakarya Tabip Odası Başkanı Dursun Bostancı, vücudun oruca alıştığını belirterek, Ramazandan sonra sağlıklı bir geçiş dönemi yaşamak için 3 hafta yenilen ve içilene dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Bostancı, CİHAN'a yaptığı açıklamada, Ramazan ayının son günlerine yaklaşıldığını ifade ederek vücudun oruca iyice alıştığını, Ramazan'dan sonra sağlıklı bir geçiş dönemi yaşamak için Ramazan'dan sonra 3 haftanın çok önemli olduğunu kaydetti. Günde iki öğün ve gece yemesine alışan metabolizmanın ancak 2-3 haftada Ramazan dışı duruma alışabileceğini dile getiren Bostancı, şu önerilerde bulundu: "Bu geçiş dönemi çok önemli. Mide ve sindirim rahatsızlıklarına yakalanmamak için 3 hafta dikkat edilmesinde büyük fayda var. Bayramda ve bayramdan sonra aşırı yeme ve içmeye bünye hemen alışamayabilir. Aşırı gıda ve tüketimi sindirim sistemi ve mideye zarar verebilir. Bu sebeple hafif beslenmeli , ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınılmalıdır."


İKRAMDA ISRARCI OLMAYIN

Türk halkının ikramı sevdiğini, ancak Ramazan Bayramı ve sonrasında ikramda ısrarcı olunmaması çağrısında bulunan Bostancı, ayrıca her ikram edileni de yemenin doğru olmadığını vurguladı. Özellikle diyabet(şeker) hastalarının dikkat etmesini isteyen Bostancı, "Fazla şeker tüketimi ani olarak şekeri yükseltiyor ve koma haline kadar götürebiliyor. Bu sebeple her ikramı yemek doğru değil. Nazikçe geri çevirmesini bilmeliyiz. Ev sahipleri de ikramda ısrarcı olmamaları gerekir." diye konuştu.

Bu arada Bostancı, çarşı-pazarda satılan ucuz şekerleme ve çikolataların sağlık açısından son derece zararlı olduğunun altını çizerek, vatandaşların ucuz ve kalitesiz bu gıdaları satın almamalarını istedi. Ucuz gıdaların içinde ne olduğunun bilinmediğini ve yenildiği taktirde bir takım zehirlenme gibi rahatsızlıklara yol açabileceği uyarısında bulunan Bostancı, belediye , tarım il müdürlükleri ve sağlık müdürlüklerinin özellikle tatlı, şeker ve çikolata satanları çok iyi şekilde denetlemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

CİHAN

 

 



Bu haber 669 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,553 µs