ekonomiye darbe vurur! | " /> ekonomiye darbe vurur! | "/>

En Sıcak Konular

'Hayır' ekonomiye darbe vurur!

6 Eylül 2010 15:11 tsi
'Hayır' ekonomiye darbe vurur! Musevi cemaatinin önemli isimlerinden Jak Kamhi'nin oğlu işadamı Hayati Kamhi, 22 yıl sonra istikrarı görüp Türkiye'ye döndü. Kamhi'ye göre kriz Türkiye'yi teğet geçti ama hâlâ büyük bir risk var: 12 Eylül'de 'Hayır' oyu çıkarsa hem ekonomi hem dış

İşdünyasının duayen isimlerinden, Musevi işadamı Jak Kamhi'nin büyük oğlu Hayati Kamhi ilk kez bir gazeteye röportaj verdi. 1980'lerde ülkeyi terk edip, Cenevre'ye yerleşen Kamhi tam 22 yıl sonra yeniden Türkiye'ye dönmeye karar verdi. "Neden gittiniz, neden geri döndünüz?" sorusuna "O dönemde malum ülke karışıktı, 2002'den sonra ise Türkiye'nin iyi bir noktaya geleceğini görüp, döndüm" diye cevap veriyor. Son 8 senede Türkiye'nin güven ve istikrar ile büyüdüğünü belirten Kamhi, yaklaşan referandumu da şöyle değerlendiriyor: "Referandumda 'hayır' çıkması ekonomiye ve yabancı sermaye akışına darbe vurabilir. Anayasa değişiklik paketini destekliyorum. Yeni Anayasa Paketi hem AB normalarına, hem demokratik prensiplere hem de dünya kriterlerine uyan bir paket. Tartışmalı birkaç madde olsa da bu adımı cesaretle atmalıyız. Diyelim ki, 100 adım atmalıydık, bunun 95'ini attık diye algılarsak, pakete 'evet' demek bence en doğrusudur." İşte Kamhi'nin sorularımıza verdiği yanıtlar:

Türkiye ekonomisi ile başlayalım. Sizce ekonomi artıda mı ekside mi?
Ekonomimiz yılın ilk yarısında çok iyi performans gösterdi. 1993-2002 yılları arasında ortalama büyüme yüzde 3'tü. 2002- 2008 arasında ortalama yüzde 6.1 büyüdük. 2010'a geldiğimizde ise yüzde 10'ların üstünde büyüme olduğunu görüyoruz. 2002'de 3 bin 500 dolar olan kişi başına milli gelir 2009'da 8 bin 590 dolar oldu. 2002'de IMF'ye olan borcumuz 23.5 milyar dolar iken, bu rakam 2009 sonunda 6.8 milyar dolara indi. Döviz rezervleri 2002'de 26.8 milyar dolardı, büyük bir artış göstererek 2009'da 70 milyar dolara çıktı. Borsada işlem hacmi rekor kırdı. 2002'de 36 milyar dolar olan ihracatımız 2009'da 102 milyar dolara çıktı. Yabancı sermaye için en iyi alternatiflerden biri olduk.

TÜRKİYE GÜVEN VERİYOR

İkinci yarıda Avrupa'daki krizler ve ihracat pazarlarımızdaki daralmalar nedeniyle büyüme düşebilir. Ancak 2011'in ilk çeyreğinde yine yükselen ihracat ve büyüme hızı bekliyorum. Neticede, dünyadaki genel ekonomik duruma göre çok üstün bir şekilde seneyi kapatacağımızı düşünüyorum. Yabancı sermayenin adeta yarışarak ülkemize gelmesi Türkiye'ye güvenin ispatı. Bugün İstanbul'un Çanakkale'nin ihtiyacı olan yeni köprülere cebimizden sermaye ayırmak yerine üstüne para alarak, yabancılara finanse ettirmemiz mümkün hale geldi. Kısacası güven ve istikrar ile Türkiye dünyadan beğeni, sermaye ve politik destek görüyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Kriz teğet geçecek' sözü gerçekleşti mi diyorsunuz?
Başbakanımız'a 2010 yılbaşı tebriğimi yazarken bir sene öncesine baktım. 2009 yılbaşı tebriğimde Başbakanımız'ın ifade ettiği gibi krizin ülkemizi teğet geçeceğine inandığımı, kendisinin de komşularımızla barış konusunda çok önemli adımlar atacağını düşündüğümü ifade etmiştim. Nitekim bunların hepsi gerçekleşti.

Ekonomide hiç risk yok mu?
Bence en büyük risk, referandumun 'hayır' olarak sonuçlanmasıdır. Çünkü, referandumda 'hayır' çıkarsa, bu ekonomiye ve yabancı sermaye akışına darbe vurabilir. Onun dışında da dış ticaret açığımız bir risk olabilir.

Referandumun ekonomiye etkilerinden bahsettiniz. Sizce oylamanın sonucu ne olur? Öngörünüz var mı?
Sonucu kestirmek güç. Ancak Anayasamızın bugünün koşullarına uygun bir şekilde değiştirilmesi gerektiği kaçınılmaz. Anayasa çeyrek asır öncesine göre dizayn edildiği için bugünün hür, demokratik ve liberal dünya prensiplerine uyan bir anayasaya ihtiyacımız var.



Bu haber 856 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,320 µs