En Sıcak Konular

FED: Türkiye, krizden toparlanarak çıktı

6 Eylül 2010 12:36 tsi
ABD Merkez Bankası (FED) Parasal İşler Bölümü Kıdemli Ekonomisti Seth Carpenter, Türkiye ekonomisinin, küresel durgunluktan güçlü bir şekilde toparlanarak çıktığını söyledi.

Seth Carpenter, küresel ekonomik gelişmeler ve Türkiye ekonomisinin genel durumu konusundaki soruları yanıtladı.
ABD'deki fon piyasaları ve likidite konusunda uzman olan Seth Carpenter, küresel durgunluktan çıkan Türk ekonomisinin güçlü bir ekonomik büyüme içinde bulunduğunu da ifade etti.

ABD ekonomisindeki gelişmelere de değinen Carpenter, halen yavaş bir büyüme içinde bulunan ABD ekonomisinin, gelecek yıl daha hızlı büyüyeceğini, bütün tahminlerin de bu yönde olduğunu vurguladı.

Carpenter, FED'in, ekonomik görünümün gidişatına göre, her türlü likidite desteği sağlayabileceğini, bunu Ağustos ayındaki toplantısında da vurguladığı nı belirtti.
ABD Merkez Bankası FED, Ağustos ayında yaptığı toplantıda, yavaş layan toparlanmaya destek vermek adına vadesi dolmuş tutsata (mortgage) dayalı menkul kıymetlerden elde edilen geliri uzun vadeli Hazine tahvili satın almak için kullanacağını belirtmişti.

FED'in açıklamasında, son aylarda toparlanmanın hızının yavaş ladığı ve muhtemelen yakın vadede öngörülenden daha az olacağına dikkat çekilmişti.

İstihdam artışının da yavaşladığına dikkat çekilen açıklamada, hanehalkı harcamasının giderek arttığı, ancak yüksek işsizlik, gelirde düşük büyüme ve sıkı kredi koşulları yüzünden sıkıntının sürdüğü ifade edildi.
FED, "ekonominin görünümü gözle görülür derecede k ötülerse ekonomiye destek vermeyi" planlıyor.

FED Açık Piyasa Komitesinin (FOMC), daha sonra açıklanan 10 Ağustos'taki faiz toplantısına ilişkin tutanaklarında, "FED, ekonominin görünümü gö zle görülür derecede kötülemesi halinde ek teşvik araçlarını sağ layabilecek adımlar atmayı düşünmeye ihtiyacı olacağı konusunda hemfikir" denildi.

Ekonominin varlık satın almanın ötesinde daha fazla teşvike ihtiyaç duyabileceğinin farkında olan FED'in, ABD hazine tahvili satın almayı tercih ettiği, ancak daha fazla tutsata dayalı menkul kıymet almayı gözardı etmediği kaydedildi.

FED, tutsata dayalı menkul kıymetlere ya da iç borçlanma senetlerine yeni bü yük alımlar yapmaya hazır olduğunu belirtirken, tutanaklara göre, bazı FED yetkilileri, "tutsata dayalı menkul kıymetlerden elde edilen geliri yeniden yatırıma döndürmenin FOMC'nin büyük ölçekte varlık satın almayı başlatmaya hazır olması konusunda yatırımcılara yanlış işaretler gönderebileceğini" ileri sürüyor.

FOMC, Ağustos ayında düzenlediği toplantısında yaptığı açıklamada, yüzde 0-0,25 olan gösterge faiz oranında değişikliğe gitmediğini bildirmişti.



Bu haber 557 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,891 µs