En Sıcak Konular

Şahin'den referandum açıklaması

6 Eylül 2010 10:44 tsi
Şahin'den referandum açıklaması TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, 12 Eylülde yapılacak referandumda ülkeyi geri götürecek herhangi bir değişikliğin olmadığını söyledi.

G20 Meclis başkanlarının ilk olağan toplantısı çerçevesinde Ottawa'da gerçekleştirilen görüşmelere katıldıktan sonra Toronro'ya geçen Şahin, dün kentteki Türk okulu Nil Akademi'yi ziyaret etti. 30'dan fazla derneği çatısı altında birleştiren Anadolu Kültürleri Federasyonu'nun çalışmaları hakkında bilgi alan Şahin, Kadir gecesinde Kanada Türk İslam Kültür Derneği'nin verdiği iftara katıldı.
TBMM Başkanı Şahin, iftar sonrası Türk toplum üyelerinin sorularını yanıtladı. Şahin, referandumla ilgili bir soru üzerine, konumu gereği "Evet" veya "Hayır" şeklinde bir görüş bildirmesinin tarafsızlık ilkesine aykırı olacağını ifade etti. TBMM Başkanı, "210 saat boyunca parlamentomuzun genel kurulunda yapılan anayasa değişikliği maddeleri görüşmelerini yöneten bir arkadaşınızım. Elbette paketin içeriğini ve neler getirdiğini çok iyi biliyorum. Kabul edilen ve cumhurbaşkanımızın onayı ile halk oyuna sunulan tüm maddelerde ülkemizi geri götürecek herhangi bir değişiklik yoktur." şeklinde konuştu.


GURBETÇİYE SANDIK MÜJDESİ

Referandumda gurbetçilerin sınır kapısında çektiği çilenin hatırlatılması üzerine Şahin, TBMM genel kurulundan geçerek yasalaşan ve Yüksek Seçim Kurulu'na gönderilen kanun gereği 2011'de yapılacak genel seçimde yurtdışındaki Türk vatandaşların büyükelçilik ve konsolosluklarda kurulacak sandıkta oy kullanabileceğini müjdeledi. Şahin, hali hazırda gurbetçilerin nüfus bilgileri ile seçmen kütüklerinin oluşturulduğunu bildirdi. TBMM Başkanı, "Ancak en fazla vatandaşımızın bulunduğu Almanya güvenliği sağlayamayacaklarını ileri sürerek vatandaşlarımız için sandık kurmamıza karşı çıktı. Mektupla oy kullanma gibi başka metotlar önerdi. Yasada mektup ve sınır kapısı dahil olmak üzere her türlü yöntem kabul edildi. Uygun olan ülkelerde sandık bundan sonra büyükelçilik, konsolosluk veya uygun görülen yerlerde gurbetçimizin önüne gelecektir. Sınır kapılarına gitmeye muhtaç olmayacaksınız. Oy kullanabilmeniz Türkiye ile bağınızı kuvvetlendirecektir." diye konuştu.


YENİ BAŞKANLIK BİRİMİ DEVREDE

Dış Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı adı altında geçtiğimiz Şubat ayında oluşturulan yeni birim konusunda bilgi sunan Şahin, iki üç ay içinde oluşturulacak uzman kadrosuyla başkanlığın yurt dışındaki Türk vatandaşları ve akraba topluluklarının sorunlarını tek elden çözüme kavuşturacağını dile getirdi. TBMM Başkanı, başkanlığın eğitim, sağlık, iş ve sosyal hakları başta olmak üzere gurbetçilerin sorunlarıyla yakından ilgileneceğini vurguladı.


TÜRK OKULLARINA İHTİYAÇ VAR

Toronto'daki Türk okulu Nil Akademi ve dünyanın dört bir yanında karşılaştığı benzeri okulların yurt dışındaki vatandaşlarımızın, dilini, kültürünü ve özünü korumada önemli rol oynadığında değinen Mehmet Ali Şahin, bu okulların kendisini değil başkasını da düşünen bireyler ortaya çıkardığını, insanlığın bu tür bireylere ihtiyaç duyduğunu belirtti. Şahin, Nil Akademi'de yaptığı konuşmada, "Bu okullar olmasa bir kaç nesil sonra Türkçe konuşamayan, kültürünü ve öz değerlerini bilmeyen vatandaşlarımız olurdu ve bu bizi çok üzerdi. Kanada gibi ülkelerde bu okullar gurbetçi çocukları için bulunmaz nimet." dedi.

CİHAN

 



Bu haber 547 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,319 µs