En Sıcak Konular

Darfur'da 'şeytan üçgeni'

0 0 0000 00:00 tsi
Darfur'da 'şeytan üçgeni' Fransız Le Monde gazetesi, Amerika ve İsrail istihbaratlarıyla isyancıların Darfur'da işbirliği yaptıklarını ortaya çıkaran bir araştırma yazısı yayınladı.

Fransız Le Monde gazetesi, Amerika ve İsrail’in Sudan’ın sorunlu Darfur bölgesiyle ilgili planlarını ortaya çıkardı.

Darfur’da Amerikan İstihbaratı’nın, İsrail İstihbaratı’nın ve isyancıların koordinasyon içinde çalıştıklarını bildiren gazete, amaçlarının bölgede karışıklık çıkararak ve istikrarı bozarak iç savaş görüntüsü altında Sudan halkını bölgeden kaçırmak ve bölgeye uluslararası askeri güç yerşelmesine zemin hazırlamak olduğunu yazdı.

“Amerikan Yönetimi’nin Ortadoğu’daki Hedefleri” başlığıyla yayınlanan yorumda, ABD’nin ilk adımlarında başarılı olduğu ve BM’i Darfur’a asker gönderme kararı almaya zorladığı, BM’in şu anda Darfur’a 15 bini Amerikan askerlerinden oluşacak 20 bin kişilik bir güç göndermeye hazırlandığı belirtildi.

Darfur’da atılacak ilk adımın Mısır’daki Yüksek Baraj’a, Libya’nın ve diğer Kuzey Afrika ülkelerinin büyük kentlerine yönelik yerden yere füze sistemi yerleştirmek olduğunu bildiren Le Monde, Mısır’dan gelecek İslami direnişçilerin sızmasını önlemek için de Sudan’ın kuzey sınırının kapatılacağını yazdı.

Yorumda, Darfur’a uluslararası güç gönderilmesinden sonra atılacak ikinci adım ise şu şekilde özetlendi: Sudan Ordusu’nu ve Sudan direnişini kırmak, hükümeti devirmek, Amerikalılar’ın müttefiki isyancılardan oluşacak yeni bir hükümet kurmak, Sudan ile Arap ve İslam ülkelerinin, Güney ve Batı Afrika ülkelerinin arasını açmak, bu şekilde Amerika’nın tek başına Sudan petrolü ve uranyumu üzerinde egemenlik kurmasını sağlamak. Bundan da önemlisi, dev borularla Nil nehrinin suyunun bir bölümünü İsrail’e akıtmak.

Bu planın uygulanmasının Ortadoğu’da büyük bir savaşa yol açabileceğinin belirten gazete, bu savaşa İsrail’in de taraf olabileceği ve Arap ülkeleri ile İsrail arasında çıkacak çatışmanın sonunu kimsenin tahmin edemeyeceği felaketlere yol açabileceği uyarısında bulundu.

Le Monde’da yayınlanan bu yorum, Fransız Liberation gazetesinde daha önce yayınlanan bir başka yorumu da doğruladı.

Liberation’da yayınlanan yorumda, Nil nehrinin kaynaklarına hakim olmak ve Nil’in sularını istediği gibi yönlendirmek için Amerika’nın Mısır’ı işgal edebileceği, Irak senaryosunu Mısır’da da uygulayarak dini ve siyasi gruplar arasında gerginlik çıkarabileceği öne sürülmüştü.

Yorumda, Mısır’ın Amerika’nın eline düşmenin tüm Arap ülkelerinin Amerika’nın eline düşmesi anlamına geleceği belirtilerek, bu şekilde bölgenin siyasi haritasının değişeceğini ve bölgedeki tüm ülkelerin Amerikan bayrağı altına gireceği kaydedildi.

Liberation’da yayınlanan yorumda, Arap ülkelerinin ve özellikle de Mısır’ın, BM’in Darfur’a asker gönderme kararı karşısında sessiz kalmasının şaşkınlık verici olduğu dile getirildi.

Fransız yorumcu, Darfur’a BM gücü yerleştirilmesinin Amerika’nın Sudan’a girmesine ve başta petrol zengini Darfur bölgesi olmak üzere Sudan petrollerini ve uranyumunu sömürmesine meşruiyet sağlayacağına dikkat çekerek, Sudan’ın işgalinin ABD Başkanı George Bush’un gerçekleştirmek istediği hedefler arasında olduğunu bildirdi.

İslam Dünyası’nı yutmak isteyen Bush’un teröristleri barındırdığı ve El-Kaide’ye ev sahipliği yaptığı gerekçesiyle bir kaç kez Sudan’ı işgale yeltendiğini, Sudan ile bir çok Arap ve İslam ülkesinin arasını açmayı başardığını söyleyen Fransız yorumcu, Amerikan askerlerinin Sudan’da batağa saplanmasından korktuğu için Bush’un bu girişimlerinin başarısızlıkla sonuçlandığını kaydetti.

Dünya Bülteni



Bu haber 269 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,718 µs