En Sıcak Konular

Mahkeme pakete çoktan 'evet' dedi

6 Eylül 2010 08:23 tsi
Konya 2'nci İdare Mahkemesi bir mühendise verilen "uyarı cezası"nı, bu cezalara karşı yargı yolu kapalı olmasına rağmen iptal etti. Memura yargı yolu, oylanacak "anayasa değişikliği" ile açılıyor.

Memurlara verilen uyarı cezalarına karşı yargı yolunu açacak olananayasa değişikliğihenüz yürürlüğe girmeden, Konya 2'nci İdare Mahkemesi'nden ilginç bir karar çıktı. Mahkeme, Konya İller Bankası 6'ncı Şube Müdürlüğü'nde çalışan bir kadın mühendise verilen "uyarı cezası"nı, bu cezalara karşı yargı yolu kapalı olmasına rağmen iptal etti. Konya İller Bankası 6'ncı Şube Müdürlüğü'nde 1996 yılından bu yana görev yapan Mühendis F.N.Y.'ye bir türlü terfi verilmedi. F.N.Y., Bilgi Edinme Kanunu çıktıktan sonra sicil raporlarını istedi. Raporlar, disiplin notlarının düşük olduğunu gösteriyordu. Kadın mühendis, hakkındaki raporların objektif hazırlanmadığını gerekçe göstererek iptali için 14 dava açınca başka bir soruşturmayla karşılaştı.

UYARIYA KARŞI DAVA AÇTI
Mühendisin çalıştığı yerdeki disiplin amiri olan Şube Müdür Vekili Murat Yıldız kadın mühendis hakkında "verilen işleri geç teslim ettiği" iddiasıyla başlattığı soruşturmada mühendise uyarı cezası uygulanmasına karar verdi. Y. verilen uyarı cezasının iptali için Konya 2. İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Mahkeme, soruşturmayı yapan kişi ile ceza veren kişinin aynı olmasının doğru olmadığına işaret etti ve kararında şöyle dedi: "Hem disiplin soruşturmasını yapan hem de disiplin cezasını veren kişinin aynı kişi olduğu, böyle bir durumun idarenin objektif değerlendirmesinin önünde engel teşkil edeceği hususu açıktır."

'AYNI KİŞİ CEZA VEREMEZ'
Mahkeme verilen uyarı cezasını hukuka uyarlık olmadığına karar vererek iptal etti. Kararda şu değerlendirme yapıldı: "Davacı hakkında aynı kişi tarafından hem dava konusu disiplin cezası verilmesine dayanak olan soruşturmanın yürütüldüğü hem de ayrıca kişi tarafından dava konusu disiplin cezasının verildiği hususları göz önüne alındığında davacının İller Bankası Disiplin Yönetmeliği uyarınca, uyarma cezası ile cezalandırmalarına ilişkin dava konusu işlemde bu yönüyle hukuka uyarlık bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır." Konya İdare Mahkemesi'nin genel hukuk kurallarına göre iptal ettiği uyarı cezalarına karşı yargı yolu resmen, anayasa değişikliğinin kabul edilmesi halinde açılacak. 12 Eylül'de halkoyuna sunulacak pakette, "Disiplin kararları yargı denetimi dışında bırakılamaz" hükmü yer alıyor. Anayasanın, uyarı ve kınama cezalarını yargı denetimi dışında tutan 129/3'üncü maddesinin henüz yürürlükte olan hali ise, "Uyarma ve kınama cezaları ile ilgili olanlar hariç, disiplin kararları yargı denetimi dışında bırakılamaz" şeklinde. 

sabah

 



Bu haber 641 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,792 µs