En Sıcak Konular

10 bin Fransız, Sarkozy'i protesto etti

5 Eylül 2010 19:12 tsi
10 000 Fransız, Sarkozy hükümetinin ırkçı politikasını Lyon sokaklarında protesto etti.

Fransa Sosyalist partisi, Fransa komünist partisi, sol partiler, sendikalar ve bir çok sivil toplum kuruluşunun organizatörlüğünü yaptığı "Sarkozy ve hükümetinin ırkçı politikalarını protesto yürüyüşü" Fransa'nın 130 şehrinde yapıldı.

Toplam olarak 100 binin üzerinde Fransızın katıldığı protesto yürüyüşü Lyon caddelerinde 10 bine yakın Fransızın katılımı ile yapıldı.

Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, İnsan Hakları Kuruluşları, Vatikan ve daha bir çok kurum ve kuruluşun "toplu ihraç yapılmaması" için uyarılarda bulunduğu Fransız hükümeti, bu yaz aylarının başlarından beri 2. dünya savaşına ait korkunç görüntüleri çok hatırlatan bir biçimde, Romanya ve AB vatandaşı olan Çingeneleri kamplarda toplayarak ve insan hakları yasalarını ihlal ederek toplu bir biçimde Romanya ve Bulgaristan'a gönderdi.

Bu tür "çağ dışı" uygulamaların hemen durdurulmasını isteyen protestocular, tam tersine Romanya'da kimlik kartları bile olmayan bu AB vatandaşlarının daha rahat ve sağlıklı bir biçimde yaşamaları için gereken her şeyin yapılmasını talep ettiler.

Bir çoğunun, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin ailesinden daha uzun bir süredir "Fransız" olduğu halde, büyük bir bölümünün Fransa'da yapılan hiç bir seçimde oy kullanamadığı, seçme ve seçilme haklarının bulunmadığı belirtilen Fransız Çingenelerinin, bir şehirden başka bir şehre giderken zorunlu oldukları "yolculuk karnesi" kullanımının ve içinde bulundukları bu garip ve çağ dışı durumun bir an evvel düzeltilmesinide talep edildiği protesto yürüyüşü hiç bir olay çıkmadan bitti.

Protesto yürüyüşlerinin ardından Fransız hükümeti tarafından yapılan açıklamada, hükümetin Çingenelere, Araplara, Müslümanlara ve genel anlamda yabancılara karşı uygulanan "güvenlik politikalarının" protestocular tarafından anlaşılamadığı, bunun üzücü bir durum olduğu ve bu politikaların, "Fransa'nın emniyeti için" devam edeceği belirtildi.

Fransa içişleri bakanı Brice Hortefeux'nün "ırkçı" olduğu, Magripliler için sarf ettiği sözler yüzünden, bir mahkeme tarafindan tescil edilmişti. Brice Hortefeux mahkemenin bu kararına itiraz ederek kararı temyiz mahkemesine götürdü.

hürriyet



Bu haber 630 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,371 µs