En Sıcak Konular

Fırtına başladı: Son tango!

0 0 0000 00:00 tsi
Fırtına başladı: Son tango! Cumhurbaşkanlığı seçimi tartışmaları sürerken kimilerinin "sessiz savaş" diyerek tanımladığı sükunet sürecin başlamasına on gün kala bozuldu. YÖK Başkanı Meclis'in meşruiyetini tartışmaya açarken, AKP kanadından Teziç'e sert yanıt geldi.

Tartışmayı YÖK başkanı başlattı

Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi tartışmayı YÖK başkanı Erdoğan Teziç Başlattı. YÖK Başkanı bugün rektörlerle birlikte yaptığı konuşmada, "Tarafsızlık geçmiş ve geleceğe dönük bir gerektir. 3 Kasım 2002 seçimleri 1950'den bu yana en adaletsiz sonuçlar doğuran seçimidir. Meclis'te temsil zaafiyeti doğurmuştur. Temsil zaafiyeti bu seçime yansımamalıdır" diye konuştu.
 
"Anayasa, cumhurbaşkanı çerçevesini çizmiştir" diyen Erdoğan Teziç, "Aday geçmişte suç işlemiş olmamalıdır. Başta laiklik olmak üzere cumhuriyetin değiştirilemeyecek ilkelerini sindirmiş olmaları da anayasal zorunluluktur.
Sağduyu ile varılacak uzlaşma meşruiyet tartışmasını sona erdirir" dedi.

YÖK Başkanı, "Anayasa'nın 102'nci maddesinde nitelikli toplantı ve karar yeter sayılarını belirleyen özel hüküm cumhurbaşkanı seçiminde uzlaşma sağlanabilmesinin hukuki çerçevesini oluşturmaktadır. Yeter sayılara 'ulaşılamaması halinde ve dolayısıyla cumhurbaşkanı seçilemediği takdirde derhal TBMM seçimleri yenilenir' hükmü de uzlaşamamanın yaptırımıdır ve sorunun çözümü de halkın hakemliğine sunulmaktadır" dedi.

Erdoğan Teziç, ''Anayasa'nın 102'nci maddesiyle ilgili kastettiğiniz CHP'lilerin de iddia ettiği 367 rakamına ulaşılamadan genel kurulunun toplanamaması görüşü konusunda ne düşünüyorsunuz?'' sorusu üzerine, Anayasa'nın 102'nci maddesine göre cumhurbaşkanının, TBMM üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu ile ve gizli oyla seçildiğini anımsattı.

Erdoğan: Metni görmeden konuşmam

YÖK Başkanı'nın çıkışı ilk olarak Erdoğan'a soruldu. Teziç'in, ''Yüzde 45 oranındaki geçerli oyun Meclis'te temsil edilmemesi nedeniyle aynı zamanda bir temsil zaafiyeti de yaratmıştır. Bu temsil zaafiyeti cumhurbaşkanlığı makamına taşınmamalı" şeklindeki sözleri üzerine Erdoğan, ''Ben böyle yazılı bir metin görmeden bir şey söyleyemem. Ama yazılı metin çıktığı zaman gerekli olan neyse açıklama yapılır'' karşılığını verdi.

Kapusuz sert çıktı
 
Kapusuz YÖK Başkanı'nın sözlerini sert bir şekilde eleştirdi. Kapusuz şöyle konuştu: Bugün YÖK Başkanı Teziç'i seyrettim. Türk üniversitelerinin neden dünyada başarılı olamadığını şimdi daha iyi anladım. Teziç'in yaptığı bu açıklamanın zamanını da çok manidar buluyorum. YÖK Başkanı'nın seçim yeter sayısı ile ilgili üçte iki çoğunluk şartına yönelik iddiaları mesnetten yoksun. Teziç, Anamuhalefet partisinin sözcüsü gibi konuşmuştur. YÖK Başkanı 2002 seçimlerinden 4.5 yıl sonra seçim sonuçları ile ilgili değerlendirmeleri hayret vericidir. Toplantıyı toplantı yeter sayısını karar yeter sayısını sizler daha iyi bilirsiniz. Anayasa'nın 96. maddesi Anayasa'da başka bir hüküm yoksa en az üçte bir ile toplanır. Oy çoğunluğu ile karar alabilir

Bildirinin haksız olduğunu söyleyen Kapusuz, "YÖK, CHP'nin siyasi müttefiki gibi davranıyor. Amaç, parlamento iradesine ipotek koymaya çalışmaktır." dedi. Toplantı yeter sayısı konusunun polemik konusu yapılamayacağını söyleyen Kapusuz, 'Anayasa'nın ilgili maddesince üçte bir ile toplantı yeter sayısına ulaşılabilinir bu da 184 milletvekili eder." şeklinde açıklama yaptı. 



Bu haber 315 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,648 µs