En Sıcak Konular

Bakan Çiçek: Darbe anayasayı külüstür bir arabaya benziyor

5 Eylül 2010 09:43 tsi
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek 1980 anayasasını külüstür bir arabaya benzetti.

Bakan Çiçek, "Darbe anayasası eski bir araba gibidir. Her yerinde ses gelir. Yağ yakmaya başlar. Bu arabanın artık trafikte yeri kalmamış. Sen eğer bu arabayı kullanmaya devam edersen büyük kazalar yaparsın. Onun için böyle bir arabayı trafikte hurdaya çıkarırlar. Bu anayasa çoktan hurdaya çıkmış olması gereken bir anayasadır. Son kullanım tarihi geçmiş olan bir anayasadır." dedi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek referandum çalışmaları kapsamında Kırşehir'e geldi. İlk olarak 40 Sivil toplum Kuruluşu'nun (STK) oluşturduğu 'Referanduma Evet Platformu'nun düzenlediği iftara katılan Çiçek, vatandaşların Ramazanını tebrik etti. Ramazan Bayramı'nın herkese huzur getirmesini dileyen Çiçek, "Türkiye önemli süreçden geçiyor. Vatandaşlarımızın, inanlarımızın neye 'evet neye 'hayır' diyeceğini anlatmak için il il dolaşıyoruz. Atacağımız her adım sadece bizi değil bizden sonraki nesilleri de etkileyecek." dedi.

Daha sonra Ahi Evran Camii'nde teravih namazını kılan Bakan Çiçek, ardından Şahmeran Çay Bahçesinde vatandaşlara referandumda oylanacak olan anayasayı anlattı. Darbe dönemi anayasasını eski ve arızalı bir anayasaya benzeten Bakan Çiçek, şunları söyledi: "Her dönem gelen hükümet anayasanın bazı maddelerini değiştirmiş. Demek ki ülke için dar geliyor. Bu neye benziyor. 1982 model bir arabanız var. Geldi şimdi 2010 senesine. Artık bu arabanın her tarafında ses geliyor. Bir gün egzozu delik, gürültü yapıyor. Bir gün motorunda ses geliyor, yağ yakıyor. Öbür taraftan balata sıyırıyor. Bu arabanın artık trafikte yeri kalamamış. Sen eğer bu arabayı kullanmaya devam edersen büyük kazalar yaparsın. Onun için böyle bir arabayı trafik de hurdaya çıkarırlar."

Konuşmasında 27 Nisan e- muhtırasına da değinen Çiçek, "26 Nisan günü biz şimdiki Cumhurbaşkanımızı aday gösteriyoruz. Biz, Cumhurbaşkanı için Anayasada ne yazıyorsa hepsi yerine getirdik. Ama ne oldu, biz seçemedik. Çünkü bu ülkede gizli bir anayasa varmış da bizim haberimiz yokmuş. Neymiş efendim gidecekmişiz daha danışılması gereken yerler varmış da bi de gidip oraya danışmamız gerekecekmiş. Biz danışmadığımız için 27 Nisan gecesi muhtırayı yiyoruz. Zehir zemberek bir muhtıra dayadılar kafamıza. Bunu vermeye hakkı var mı? Yok, yetkisi var mı? Yok. Ama bu oldu değerli arkadaşlarım. Buna bu anayasada yer yok. Bizi seçen millet, hesap vereceğimiz de milletin ta kendisidir." şeklinde konuştu.

Anayasa Mahkemesi eski başkanının da anayasanın değiştirilmesi gerektiğini söylediğini belirten Çiçek, "Eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin, bizzat bana 'Bu anayasayı değiştirelim. Daha çağdaş ve güzel bir anayasa yapalım' dedi. Ama dönemin muhalefeti CHP, yine karşı çıktı. HSYK sistemi ilkel bir sistemdir. İçindeki adamlara demiyorum. Bu ilkel sistem hiçbir demokrasi ülkesinde yer almamıştır. Bu kurum hiçbir Adalet Bakanı tarafından istenmemiştir. Ne CHP'lisi ne MHP'lisi hep bu kurumla ters düşmüştür. Vatandaş bu sistemin değişmesini istiyor." ifadelerini kullandı.
 
cihan



Bu haber 527 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,609 µs