En Sıcak Konular

'Darbe'yi incelemeyen savcılar suç işliyor

0 0 0000 00:00 tsi
'Darbe'yi incelemeyen savcılar suç işliyor Darbe hazırlığı yaptıkları öne sürülen eski kuvvet komutanlarına sivil savcıların da dava açabileceğini belirten hukukçular, iddiaların doğru olup olmadığını araştırmak için harekete geçmeyen savcıların görevi ihmal suçu işlediğini kaydettiler.

Darbe hazırlığı iddialarıyla ilgili olarak savcıların harekete geçmemesini eleştiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a hukukçulardan destek geldi. Hukukçular, darbe planı yapan komutanlara sivil savcıların da dava açabileceğini belirtti.
Günlüklerin Özden Örnek'e ait olup olmadığı, içeriğinin doğruluğunun ancak bir adli soruşturma ile ortaya çıkabileceğini belirten Eski Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ahmet Gündel "Burada şu soru sorulabilir. Cumhuriyet savcıları, emekli veya görevdeki kuvvet komutanları hakkında adli soruşturma yürütebilirler mi? 353 Sayılı Askeri Mahkemelerin Kuruluş ve Yargılama Usulü Hakkında Kanun'un 15. maddesine göre de general ve amiraller, ancak askeri mahkemelerin görevine giren suçlarından dolayı Genelkurmay nezdindeki askeri mahkemede yargılanırlar.General ve amiraller dahil askeri kişiler, askeri mahkemelerin görevine giren suçlarının dışında kalan ve suç teşkil eden eylemleri için kuşkusuz ki sivil yargıda yargılanırlar. Günlükler içerisinde isimleri geçen ve darbe hazırlığı yaptıkları öne sürülen eski kuvvet komutanlarının eylemleri 765 sayılı eski Türk Ceza Kanunu'nun 146, 5237 sayılı yeni Türk Ceza Kanunu'nun 309. maddesinde gösterilen 'Anayasal düzeni silah zoruyla yıkmaya teşebbüs suçu'dur. Bu suçlar, askeri mahkemelerin görevine giren suçlar kapsamında değillerdir. Sivil cumhuriyet savcılıklarınca re'sen kovuşturulmaları gerekir" diye konuştu.

Mutlaka soruşturulmalı

Anayasa Komisyonu üyesi ve AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün ise Nokta Dergisi'nde yazılanlarla ilgili mutlaka soruşturma açılması gerektiğini belirterek, "Soruşturma açılmalı ki gerçekler ortaya çıksın. Bu günlükler sahte olabilir. Bu durumda bu günlükler sahte olduğu için yayınlayanlar hakkında dava açılır. Ama bu belgelerin gerçek olduğu ortaya çıkarsa darbeye teşebbüs suçundan dava açılmalıdır. Burada görev askeri savcıların olmakla birlikte sivil savcıların da harekete geçmemesi için hiçbir neden yoktur. Çünkü bu suç Türk Ceza Kanunu'nun Anayasa'yı ihlal suçunu düzenleyen maddesi kapsamına girmektedir. Düşünce açıklamalarına bile dava açan savcıların bu olay hakkında soruşturma başlatmamaları oldukça manidardır" diye konuştu.

Her savcının görevi

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mithat Sancar da darbe iddialarıyla ilgili inceleme başlatmayan savcıların görevi ihmal suçu işlediklerini söyledi. TCK'nın 309'uncu maddesinin "Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs edenler ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılırlar" hükmünü düzenlediğini belirten Sancar, söz konusu iddiaların araştırılmasının her savcının görevi olduğuna işaret etti. Sancar, "İddialara konu olan suç Ağır Ceza Mahkemelerinin görev alanına giriyor. Dolayısıyla iddiaları hakkında sivil savcıların harekete geçmesi gerekiyor. Darbe girişimi kanunlara göre de çok ciddi ve ağır bir suç. Ancak şimdiye kadar hiçbir savcı bu iddiaların doğru olup olmadığını araştırmak için harekete geçmedi. Harekete geçmeyen bu savcılar görevi ihmal suçu işliyorlar" dedi. Bu arada dönemin kuvvet komutanları hakkında Şişli Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunan Güçlü Türkiye Partisi Genel Başkanı Tuna Bekleviç “Suç duyurusunu yapmamızdaki amaç, Özden Örnek'e ait olduğu öne sürülün günlük gerçek mi değil mi? Gerçek değilse komutanlara iftira atanlar yargılansın, eğer gerçekse Türkiye'deki anayasal düzeni bozmak için plan yapanlar cezalandırılsın “ dedi.

Yeni Şafak



Bu haber 310 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,894 µs