En Sıcak Konular

'Evet'le barış kapısını aralıyoruz

4 Eylül 2010 14:14 tsi
'Evet'le barış kapısını aralıyoruz Yüreğinden konuştu Başbakan. Öldürülen imamı da, Şiwan Perwer’i de unutmadı. Yeni bir Anayasa vaat etti. Şifre şu kelimede gizli: ‘Evet’le kapıyı aralıyoruz

Başbakan’ın otobüsü Diyarbakır’ın fakir mahallelerinin arasından geçiyor. Binlerce kişi sokaklara çıkmış Başbakan’ın geçişini izliyor. Beyaz tülbentli kadınlar, kavruk yüzlü ihtiyarlar önlerinden geçip giden Erdoğan’ı donuk bakışlarla izliyorlar.

Onlara otobüsün önünden el sallayan Başbakan’a el sallayanlar da var, öylece durup bakanlar da. Kimse tepki için otobüse doğru zafer işareti yaptı mı diye baktım, hayır yoktu.

Diyarbakır’da arada kalmışlığın resmiydi o yol kenarındaki donuk donuk bakan insanlar. Bu manzarayı bozan ise çocuklardı. Yüzlerce çocuk otobüsü caddeler boyunca koşarak takip ettiler. İnanılmaz bir görüntüydü. Büyük ihtimalle peşlerinde oldukları şey Başbakan’ın otobüsünde istiflenmiş oyuncaklar. Mitingin sonunda o çocuklar muratlarına erdiler. Başbakan torba torba oyuncak dağıttı.
 
Başörtülü Kürt kızı: Seni seviyoruz

Peki ya Diyarbakırlılar. Onlar muratlarına erdiler mı? Konuşmasının başında Yüreğinden konuşacağını söyledi Başbakan. Öyle de yaptı. Kendi hapishane tecrübesini anlattı önce. Herhalde bugüne kadar Diyarbakır’da hiçbir Başbakan’ın, siyasi liderin ağzına almadığı isimlerden, olaylardan bahsetti. Ape Musa’dan, Orhan Miroğlu’nun acısından, Ahmet Kaya’nın, Şiwan Perwer’in gurbetinden bahsederken kalabalık duygusallaştı. Hakkâri’de öldürülen Aziz Tan’la başlayan, bölgenin dinî sembollerine atıflar yapılan İslami vurgusu kuvvetli mesajlar artarda geldi. Köy yakmalardan, köy meydanlarına toplanıp aşağılanan köylülerden bahsederken yanımda duran yaşlı bir kadın ağlamaya başladı, başörtülü bir Kürt kızı ‘seni seviyoruz’ diye çığlık attı.

Duygular tatmin olmuştu. Zaten 40 derecede sıcaktan, oruçtan ancak arada ıslatılarak uyanan kalabalığın siyasi ve hukuki mesaj çekecek hali yoktu.

Mesaj beklendiği gibi 2011’deki anayasa vaadinin içine sokulmuştu. ‘Yeni bir anayasanın temellerini atıyoruz’ dedi Başbakan bu paketle. Bence şifre o kelimede saklıydı: Kapıyı aralıyoruz.

Aslında herkesin kararını çoktan verdiği bir Diyarbakır’a konuştu Başbakan. Artık 13 Eylül sonrasına ertelenen barış için mesaj bekleyen benim gibiler ise cevabını aldı. Aralanan kapıdan barış girecek. Ben ikna oldum.

Yıldıray Oğur / Taraf



Bu haber 942 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,954 µs