En Sıcak Konular

The Times, 'dünyanın en kötü 10 cezaevi' arasında göstermişti

3 Eylül 2010 20:14 tsi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kapatacaklarını açıkladığı Diyarbakır Cezaevi, 12 Eylül 1980 darbesinin ardından, sağ ve sol görüşe sahip binlerce insanın zihninde ve bedeninde acı izler bırakmış. Mahkumlarına yaptığı işkenceleri ile ünlü cezaevini, The

Cezaevinin en tanınmış işkencecisi Yüzbaşı Esat Oktay Yıldıran'ın tezgâhlarından birçok isim geçti. Bu kişiler arasında Ahmet Türk, Celal Paydaş, Mustafa Çakmak, Orhan Miroğlu, Selim Çürükkaya, Şükrü Gülmüş, Nurettin Yılmaz da yer aldı. 15'inci dönem CHP Şanlıurfa Milletvekili Celal Paydaş, işkenceler sonucu kalp krizi geçirdi ve 13 Aralık 1988'de, henüz 48 yaşındayken hayatını kaybetti.

1981-1989 yılları arasında işkenceye maruz kalan 34 kişi öldü, yüzlerce kişi sakat kaldı. Burada en ağır işkencelerden geçen isimlerden ikisi de Kürtçülük suçlamasıyla mahkûm olan Selim Çürükkaya ile eşi Aysel Çürükkaya'ydı. Diyarbakır Cezaevi'ni 'askeri bir esir kampına' benzeten Selim Çürükkaya, hapishane yıllarını Dante'nin cehennemine benzetiyor:

"Hani Dante'nin cehenneminde bu dünyada işlenen suçlara göre odalar mevcut ve her odada uygulanan bir azap çeşidi vardı ya." diyen Selim Çürükkaya, Diyarbakır Cezaevi'nin de bu cehennem odaları ile dolu olduğunu söylüyor. Verdiği bilgilere göre, 41 koğuşu olan Diyarbakır Zindanı'nda bin ile 3 bin kişi arasında mahkum vardı. Her bir koğuşta başka bir insanlık dışı manzara yaşanıyordu. Çürükkaya, cezaevinde kendisine yapılan bütün işkencelerin amacını, "Bize 'Kürt değil, Türk'üz. Atatürk'ün ilke ve inkılaplarına bağlıyız ve pişmanız' dedirtmekti." şeklinde özetliyor. Yaşadıklarını duyan kardeşlerinin üçü, okudukları üniversiteleri terk ederek dağa çıkmış. 1991 yılında serbest kaldığında kendisine de aynı teklif gelmiş ama kabul etmemiş. Önce İstanbul'a gitmiş, sonra da kaçak yollardan Yunanistan'a kaçmış. Referandum sürecine ilişkin görüşlerini de açıklayan Çürükkaya, Türkiye'de demokratik özgürlükçü yeni bir anayasanın olması gerektiği düşüncesinde.

"Değiştirilmek istenen anayasa maddelerini tek tek incelediğimizde daha önceki maddelere göre olumlu bulduğumuzdan dolayı referandumda 'evet' dememizin daha mantıklı olacağına inanıyoruz." diyor. Eşi Aysel Çürükkaya da köpeklerin saldırıları, tecavüz, copla dayak, yerde sürünme, etnik kimliklerine hakaret gibi birçok işkence çeşidiyle karşı karşıya kaldıklarını ifade ediyor. Diyarbakır Cezaevi'nden çıktıktan sonra aynı şeyleri tekrar yaşamamak için Suriye'ye kaçmış. Kendisine yapılanları karşılıksız bırakmamak için de terör örgütü PKK'ya katılmış. Fakat dağda da insanlık ve demokrasi dışı uygulamalarla karşılaşınca tedavi için gittiği Almanya'da örgütten kaçmış. Aysel Çürükkaya, Türkiye'ye gelip referandumda oy kullanması halinde "evet" demekten çekinmeyeceklerini açıklıyor.


İŞKENCE MAĞDURLARI 'EVET' DİYECEK

Doktor Adnan Güllüoğlu, Diyarbakır Cezaevi'nde 5 yıl kalmış. Doktor Güllüoğlu, 'Kurtuluş Hareketi'nden 1978 yılında ayrılmasına rağmen örgütün sempatizanı olduğu suçlamasıyla cezaevine girmiş. Güllüoğlu, Kurtuluş üyelerine 'düşünce suçlusu' cezası verildiğini, ama kendisi gibi Kürt kökenli vatandaşlara TCK'nın 168. (silahlı çeteye üye olmak) maddesinden ceza verildiğini dile getiriyor. Maruz kaldıkları ağır işkenceler yüzünden 4 kişi kendisini asmış. Bunun üzerine koğuşun pencereleri 6 ay boyunca kapalı tutulmuş. Dışarı hava almaya bile çıkamamışlar. Referandumla ilgili görüşlerini de açıklayan Güllüoğlu, 'evet' diyeceğini söylüyor. En azından geçici 15. maddenin kaldırılması için bu yönde oy kullanılması gerektiğini savunarak, "Ben Kenan Evren'in yargılanmasını görmek için değil, bir daha hiç kimsenin Kenan Evren gibi düşünmemesi için 'evet' diyeceğim. HSYK'nın yeniden düzenlenmesi için, yargının tarafsız olması için, Türkiye'nin askeri vesayetten kurtulması için 'evet' diyeceğim." şeklinde konuşuyor.


ÖNCE TAVANA ASTILAR, SONRA ÇARMIHA GERİP ELEKTRİK VERDİLER

Diyarbakır Cezaevi'nden geçen Kürt aydınlardan birisi de avukat Hüseyin Yıldırım. 1981 yılının Kasımı'nda cezaevine girip on bir ay içeride kalmış. Üstelik yanlışlıkla. Silvan-Siverek'te PKK sorumluluğu yapmış Mehmet Karasun isimli bir öğretmenin yerine kendisinin tutuklandığını öne sürüyor. Diyarbakır Cezaevi'ne bir müvekkili görmeye giderken gözaltına alınmış. Yıldırım, "Yedi günde beni bitirdiler. Gözlerimi bağlayıp, önce tavana astılar, sonra çarmıha gerip elektrik verdiler." diye anlatıyor o günleri. Serbest bırakıldığında annesi bile kendisini tanıyamamış: "Eve gittim. Beni tanımadı. Bana, 'Hüseyinimi bırakmışlar, beni, Hüseyinimin yanına götür' dedi. 'Ben de o çarşıda, gel seni götüreyim' dedim ve koluna girdim. Ayaklarım yara içinde, yürüyemiyorum, o benden hızlı yürüyor. Bana, 'Ne oldu, hasta mısın sen?' dedi. Yürüdük ve çarşıda kalabalığın yanına geldik. Annem hâlâ oğlunu arıyor. Kalabalıktan biri, 'Hüseyin senin kolunda' deyince, annem uyyyyy diye çığlık atıp kendi yüzünü tırmalamaya başladı. Zaten büro arkadaşlarım da beni tanıyamadılar. Aynada kendimi gördüğümde ben de ürkmüştüm."

Hüseyin Yıldırım da anayasa değişikliğinin arkasında olduğunu vurgulayarak referandumda 'evet' oyu kullanacağını bildiriyor.
 
cihan



Bu haber 1,293 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,624 µs