En Sıcak Konular

Referandumda kaybeden tek parti: MHP

3 Eylül 2010 15:05 tsi
Referandumda kaybeden tek parti: MHP Cengiz Çandar, "Bu referandum sonunda ‘Evet' de çıksa, ‘Hayır' da çıksa, kaybedeni belli" dedi ve "o partiyi" açıkladı.

Cengiz Çandar referanduma günler kala ilginç bir değerlendirmede bulundu. Radikal Gazetesi'nden ayrılan İsmet Berkan'ın analizi üzerinden bir analiz kaleme alan Çandar'a göre referandumda evet de çıksa hayır da çıksa tek kaybeden parti MHP. İşte Çandar'ın bugünkü o yazısı;

Ankara'daki ne ki, Diyarbakır'da o olsun?

12 Eylül referandum sonucuna ilişkin en çarpıcı ve aynı zamanda doğru değerlendirmeyi geçen gün İsmet Berkan'dan işittim. Radikal ve okurlarıyla vedalaştığı yazının çıktığı gün. İznini almadan belirteyim bari; “Bu referandum sonunda ‘Evet' de çıksa, ‘Hayır' da çıksa, kaybedeni belli: MHP” dedi.

EVETÇİ'LERİN BÜYÜK BİR KISMIAKPSEÇMENİ DEĞİL

“Evet” oyları içinde ne kadarı Ak Parti'ye ait, “Evet”lerin ne kadarının 2011 seçimlerinde sandığa Ak Parti oyları olacak gideceğini bilmek, görmek mümkün değil. “Evet”çilerin önemsenmesi gereken bir oranının Ak Parti seçmeni olmadığını söyleyebiliriz.

Aynı durum “Hayır” oyları için de geçerli. Ama burada bir fark var. Muhalefet, “Hayır” kampanyasını iktidar partisini de yer yer tuzağa düşürecek biçimde “Ak Parti'ye hayır” kampanyasına dönüştürebildi. Sanki anayasa değişikliklerini değil de, Ak Parti'yi hatta daha da spesifik biçimde Tayyip Erdoğan'ı oylamaya gidilecek 12 Eylül'de.

Toplum nabzını anlamak için pek sık başvurulan taksi şoförlerinden biri bana geçen gün, anayasa değişikliklerinden yana olduğunu ama Tayyip Erdoğan'a çok kızdığı için “Hayır” oyu vereceğini söyledi. Benim karşı argümanlarım üzerine taksiden inerken, kafasının bir nebze karışmış olduğunu da söylemeliyim.

HAYIR OYLARININ ASLAN PAYI CHP'NİN

Herşeye rağmen, “Hayır” oylarının oranı ne olursa olsun, bunun “aslan payı”nı CHP'nin ve yeni genel başkanları Kemal Kılıçdaroğlu'nun üstleneceği anlaşılıyor. MHP'nin bir itibar ve onunla birlikte “inandırıcılık erozyonu”na uğradığı, son bir kaç ay içinde ayan beyan ortaya çıktı.

Bunun bir göstergesi Tayyip Erdoğan'ın son haftalardaki söylemi. Başbakan, anayasa değişikliklerinin özünü anlatmak ve vurgulamak yerine, bir seçim kampanyasında rastlanacak türden polemiklerle, esas olarak Kılıçdaroğlu'yla didişmeyi seçti ve bunu yaparken daha ziyade MHP'ye uyacak bir dil seçti.



Bu haber 1,081 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,580 µs