En Sıcak Konular

"O isimlere mesafe koyun!"

0 0 0000 00:00 tsi
Meclis Başkanı Bülent Arınç geçtiğimiz hafta basına sızan günlük ile ilgili soruları yanıtladı. Daha önce "Şenuygur ile ilgili 16 Mayıs'ı bekleyeceğim" diyen Arınç, konuşmasında Şenuygur'u hedef aldı.

Hasan Cemal'in yazısı:

TBMM Başkanı Bülent Arınç, "Eruygur ismi deşifre olduktan sonra demokrasiye sahip çıkan siyasi kuruluşların ve liderlerin bunlarla aralarına mesafe koymaları gerekir" dedi.
Bülent Arınç, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı... Milli Görüş geleneğinden gelen, ama AKP ile birlikte bu gömleği artık sırtından çıkardığını her seferinde şöyle ya da böyle belirten ve politikayı iyi bilen, deneyimli bir siyaset adamı.
Tayyip Erdoğan ve Abdullah Gül'le birlikte AKP'nin 'üç büyüğü'nden biri sayılıyor.
Konuşma tarzı ilginçtir.
Sorunuza göre bir kaseti takar ve biteviye konuşmaya başlar. Daha doğrusu pek vites değiştirmez. Sonra durur, yeni bir kasetle devam eder. Metalik bir ses düzeni vardır. Ama noktası virgülü yerinde konuşur.

'Günlükler'i konuştuk
İyi hatiptir.
Konuşurken lafının nereye gideceğinin, adresin neresi olduğunun genellikle farkındadır. Bu yüzden ses tonunu hiç değiştirmeden, inişsiz çıkışsız biteviye konuşurken ince ayrımları, yani nüansları ayarlamasını da bilir.
Sohbeti keyiflidir.
Dün sabah TBMM'deki makamında kendisine önce günlükler konusunu açtım. Nokta dergisinin "İki darbe atlattık!" başlıklı kapak konusuyla ilgili olarak Başbakan Erdoğan'ın savcıları göreve çağıran sözleri Milliyet'in manşetindeydi.

'İddialar çok ciddi'
Ayrıntılı haberi okumuştu.
Darbe demek önce TBMM'nin kapısına kilit vurmak demekti. O yüzden millet egemenliğinin temsil edildiği Meclis'in Başkanı olarak bu konuda ne düşünüyordu?
Arınç özetle şöyle dedi:
"İddialar hakikaten çok ciddi... Darbe düşünülmüş... Buna istekli olanlar var, olmayanlar var. Gerçeğin ortaya çıkması için cumhuriyet savcılarının bu konuyla ilgilenmeleri hiç şüphesiz görevlerinin bir gereğidir."
Ve ekledi Arınç:
"Savcılar resen harekete geçmelidirler. Belki geçtiler, belki de geçecekler, bilemiyorum. Rejimle ilgili bir konuda yargı hareketsiz kalamaz."
Tabii bir soru:
Hangi savcı cesaret edebilir?
Ne yazık ki bu soru da var. Sanıyorum, bu soru işaretini Ferhat Sarıkaya örneği çengelinden tutup hem benim hem TBMM Başkanı'nın zihinlerimize takıyor. Eski Van Cumhuriyet Savcısı Sarıkaya meslekten atıldı, halen işsiz.
'Şemdinli olayı'ndan dolayı öyle...
İddianamesini ben de eleştirmiştim. Ama olayın buraya kadar varması ve bunun nedenleri, hukuk devleti açısından üzerinde durulması gereken bir konuydu. Onun için 'Günlükler'i düşünürken yürekli savcı konusuna da değinmeden edemedik.
Bazı odakların şu sıralar bir askeri müdahale için ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını, böyle bir gelişmeye ihtimal verip vermediğini sordum.
"Bir askeri müdahalenin adını bile duymak istemediğini" belirterek söze başladı Arınç. Toplumun da Türk Silahlı Kuvvetleri'nin de kesinlikle askeri bir müdahaleden yana olmadığını sözlerine ekledi.

Arınç'ın telaffuz ettiği isim
Cumhurbaşkanı seçimine askeri karıştırmak isteyenlerin bu ülkede güçlü olmadıklarını, sayıca önem taşımadıklarını, yani marjinal olduklarını belirtirken, dikkat ettim, Bülent Arınç sadece bir ismi telaffuz etti:
Şener Eruygur...
Emekli orgeneral, eski Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur Paşa'nın adı, son zamanlarda bir yandan 'Günlükler'de darbe planlayıcısı olarak, öte yandan cumhurbaşkanı seçimi öncesi sokağı hareketlendirmek isteyen bir 'organizatör' olarak geçiyor.

'Hedef Türkiye'yi germek'
14 Nisan'da Ankara'da yapılması planlanan gösterilerin arkasında halk iradesini, parlamentonun varlığını, kısacası demokrasiyi reddeden bir zihniyetin yattığı kanısında TBMM Başkanı. Hedefin, Türkiye'yi germek olduğuna işaret eden Arınç şöyle dedi:
"Eruygur ismi deşifre olduktan sonra halk iradesine saygı duyan, demokrasiye sahip çıkan siyasi kuruluş ve liderlerin, sivil toplum örgütlerinin bunlarla, böylesi gösterilerle aralarına mesafe koymaları gerekir."

Şöyle devam etti Arınç:
"Demokrasiden yana olanlar, halkı iradesini, milletin egemenliğini her şeyin üzerinde tutanlar, darbe istekçileri ile bir arada olmasınlar."
Bu çerçevede bir adres de CHP idi. Çünkü Eruygur Paşa'nın bu yakınlarda CHP lideri Baykal'ı da ziyaret ettiği biliniyordu.

Milliyet



Bu haber 318 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,621 µs