En Sıcak Konular

Gül, Güvenlik Konseyi'ne başkanlık edecek

3 Eylül 2010 11:00 tsi
Gül, Güvenlik Konseyi'ne başkanlık edecek Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 65.ci dönem Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurul çalışmaları için geleceği New York'ta BM Güvenlik Konseyi'nin bir toplantısına da başkanlık edecek.

Türk diplomatlar Cumhurbaşkanı Gül'ün başkanlık edeceği toplantıya diğer üye ülkelerin devlet başkanı ya da hükümet başbakanlarının katılımı için çaba gösteriyor. Gül'ün başkanlık edeceği Güvenlik Konseyi toplantısına ABD Başkanı Barack Obama, Fransa Cumhurbaşkanı Nikola Sarkozy, Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, İngiltere Başbakanı David Cameron, Brezilya Cumhurbaşkanı Luiz Lula de Silva gibi dünya liderlerinin katılması bekleniyor.

Güvenlik Konseyi başkanlığının Türkiye'ye geçmesi nedeniyle BM Genel Merkezi'nde bir basın toplantısı düzenleyen Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Ertuğrul Apakan, Cumhurbaşkanı Gül'ün Güvenlik Konseyi'ne başkanlık edeceği tarihin 23 Eylül olduğunu söyledi. Büyükelçi, Gül'ün başkanlığında Konseyin uluslararası barışı kollama, koruma ve güvenliği konularının ele alınacağını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün dışında Güvenlik Konseyi'ne Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da başkanlık edecek. 27 Eylül tarihinde Bakan Davutoğlu, Konsey'in terörizmle mücadele konulu toplantısını yönetecek.

Basın toplantısının ardından Türk gazetecilere bir değerlendirmede bulunan Apakan, Türkiye'nin son defa başkanlık edeceği Güvenlik Konseyi'nin eylül ayı çalışmasında iki konunun öne çıktığını söyledi. Bunlardan ilkinin Cumhurbaşkanı Gül'ün başkanlık edeceği Konsey'deki zirvenin olduğunu belirten Apakan, Bu toplantıya devlet ve hükümet başkanları düzeyinde katılımın olacağını dile getirdi.

Apakan şöyle devam etti: "Bu toplantı, BM'nin barışı koruma, barışı tesis etme, önleyici diplomasi, arabuluculuk faaliyetleri konusunda yürütmekte olduğu muhtelif programları ve yaklaşımları bir bütünsellik içinde ele alan bir toplantı olacaktır. Bu konuda BM çerçevesinde yapılmış son zirve 2000 yılında olmuştur. 10 yıl sonra tekrar BM'nin konuları gözden geçirilecek. BM'nin dünya barışına ilişkin bakışını, yaklaşımını ve perspektiflerini geliştirecek bir müzakere olacak. Bu müzakere sonucunda da uluslar arası topluma yönelik Güvenlik Konseyi'nin barış ve barışın korunması konularında oynadığı rolü de en üst düzeyde ortaya çıkartacak bir siyasi deklarasyonun (başkanlık açıklamasının) yapılması beklenmektedir."

Dışişleri Bakanı Ahmet Bakan Davutoğlu'nun başkanlığında, "terörizme karşı yürütülen mücadele ve uluslararası alanda işbirliği" konusunda ikinci önemli Güvenlik Konseyi toplantısının 27 Eylül'de yapılacağını hatırlatan Apakan, bunun da bu ay süresince ikinci en önemli toplantı olacağını kaydetti. Bu toplantıya konseye üye 15 ülkenin dışişleri bakanının katılmasının beklendiğini belirten Apakan, toplantı da BM'nin terörizm konusunda yürütmekte olduğu faaliyetleri gözden geçirileceğini aktardı. Apakan, "BM çerçevesinde kabul edilmiş işbirliği programları ve alınan kararları destekleyen, teşvik eden bir siyasi deklarasyonun kabul edilmesi beklenmektedir." diye konuştu.

Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi Dönem Başkanlığını ikinci kez yürüteceğini belirten Apakan, Türkiye'nin ilk konsey dönem başkanlığını 2009 yılının haziran ayında yaptığını anımsattı. Apakan, BM Genel Kurul üst düzey toplantıları, BM Binyıl Kalkınma Zirvesi toplantılarının da Türkiye'nin konseyin dönem başkanlığını üstlendiği eylül ayında yapılacağını ifade etti. Apakan, BM'nin çalışmalarının bu ay iyice hız ve hareket kazanacağını, bu kurumun eylül ayında pek çok önemli uluslararası toplantıya tanıklık yapacağını söyledi.

Diplomatik kaynaklara göre, geçici üye olduğu Güvenlik Konseyi'ne son defa başkanlık edecek olan Türkiye, BM Genel Kurul çalışmasının açılışının olduğu bir ayda Konsey başkanlığını yapması oldukça önemli. Zira BM'nin 65'inci dönem çalışması için dünya liderlerinin geleceği Birleşmiş Milletler'de Türkiye'nin Konsey başkanlığı sıfatı ile birçok önemli toplantıya katılması Türk diplomasisi açısında önem arz ediyor.

Türkiye'nin bu yılın sonunda son bulacak olan BM Güvenlik Konseyi üyeliğine 2 yıl için 2008 senesinde seçilmişti.
 
cihan



Bu haber 658 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,095 µs