En Sıcak Konular

CIA Başkanı, Türkiye’nin sırlarını da açıklar mı?

0 0 0000 00:00 tsi
CIA Başkanı, Türkiye’nin sırlarını da açıklar mı? Eski CIA Başkanı George Tenet'in yazdığı ve bu ay sonunda piyasaya çıkması beklenen kitap, ortalığı bayağı karıştıracağa benziyor. 11 Eylül ve Irak savaşının “günah çıkartması” olacağı anlaşılan kitap, çok sayıda kişinin canını yakacak.

George Tenet'in kitabı, "At the Center of the Storm: My Years at the CIA" (Fırtınanın Merkezinde: CIA'daki Yıllarım" adını taşıyor. Tenet'in, 11 Eylül ve Irak savaşı öcesindeki istihbarat hataları konusunda neler yazdığı en çok merak edilen konuları oluşturuyor.

Tenet'in, bazı hataların sorumluluğunu üstlendiği, ancak Başkan Bush ve Başkan Clinton yönetimlerinde görev yapan "bazı" yetkilileri eleştirdiği ve hatta suçladığı ifade ediliyor.

Spekülatif sonuçlar içereceği açık olan kitabın pek bilinmeyen bir önemli özelliği de şu; bugüne kadar Amerika’nın önde gelen gazeteceleri özellikle Ortadoğu’ya yönelik, Afgan ve Irak savaşlarının perde arkasını hemen tüm detaylarına kadar yazdılar.

Yazılamayanlar da zaten açıklanması yasak olan “gizli” belgelerdi. Tenet’in ise olayların içindeki bir numaralı adam olarak bu bıçak sırta bölgede dolaşacağı bekleniyor.

Kitapta yer alması “beklenen” önemli noktalar ise şunlar. 11 Eylül sürecinde eldeki istihbaratın gerçekte ne olduğu ve hatta bu olayın bir komplo olup olmadığına ilişkin bilgilerle, Afganistan ve Irak operasyonları öncesi ve sırasında yapılan isihbarat operasyonları.

Bu istihbarat faaliyetlerinde ve tezkere olayı sırasında Türkiye’nin pozisyonuna ilişkin notların bulunup bulunmadığı şimdilik meçhul.

500 sayfayı aşan kitabın ilk baskısı 300 bin adet olacak. George Tenet, kitap için 1,5 yıl araştırma yaptı ve bazı boşlukları doldurmak için de onlarca kişi ile konuştu. Kitabı gözden geçiren CIA, geçen Mart'ta, Tenet'e "yeşil ışık" yaktı. Çok sayıda yabancı yayınevi kitabın yayın hakları için görüşmelerde bulunuyor.



Bu haber 325 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,331 µs