En Sıcak Konular

Anayasa paketi Türkiye'ye refah getirecek

3 Eylül 2010 09:33 tsi
Anayasa paketi Türkiye'ye refah getirecek  
Avrupa Birliği'nin (AB) 12 Eylül'de halkoyununa sunulacak anayasa değişikliğine desteği sürüyor.

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Hollandalı Hıristiyan Demokrat Ria Oomen-Ruijten anayasa değişikliklerinin Türkiye'ye refah getireceğini vurgulayarak "Bu, Türkiye'nin demokratikleşmesi ve modernleşmesinin ilerlemesi için ilk mühim adımdır." dedi. İsim vermeden BDP'nin boykot kararını eleştiren Oomen Ruijten, oy kullanmanın demokrasinin temel şartlarından biri olduğuna işaret etti: "Bütün vatandaşlar net bir mesaj vermeli. Herkes 'evet' ya da 'hayır' demek için bu fırsatı kullanmalı."

İsim vermeden BDP'nin boykot kararını tenkit eden Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Hollandalı Hıristiyan Demokrat Ria Oomen-Ruijten, oy kullanmanın demokrasinin temel şartlarından biri olduğuna işaret etti. Türk basınındaki haberlere göre bazı siyasi partilerin boykot çağrısı yaptıklarına dikkat çeken Oomen-Ruijten, bütün vatandaşları oylarını kullanmaya çağırdı. "Meclis anayasa değişikliklerini kabul etti. Anayasa Mahkemesi, değişikliklerin anayasaya uygun olduğunu değerlendirdi. Artık bütün vatandaşlar net bir mesaj vermeli. Herkes 'evet' ya da 'hayır' demek için bu fırsatı kullanmalı." diyen AP Raportörü, değişikliklerin gündeme geldiği tarihten bu yana pakete istikrarlı şekilde destek veriyor.

AB, bütün kurumları ile Avrupa Konseyi, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu yetersiz de olsa anayasa değişikliğini olumlu değerlendiriyor. Mezkur değişikliklerin yeni bir anayasa için ilk adımı teşkil etmesi gerektiğini açıklıyor. Bir önceki AB Dönem Başkanı İspanya, AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle, AP Başkanı Jerzy Buzek ile AP Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Helene Flautre yaptıkları açıklamalarda anayasa paketine kuvvetli destek vermişti.

Avrupa'nın anayasa hukuku konusunda danışma kurumu olan Avrupa Konseyi'ne bağlı Venedik Komisyonu Başkanı Gianni Buquicchio ve Komisyon'un Genel Sekreteri Thomas Markert de beyanlarında değişiklikleri desteklediklerini açıklamış, bu değişikliklerin yargı bağımsızlığını etkilemediğini belirtmişti.

 zaman



Bu haber 556 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,468 µs