En Sıcak Konular

İsrail-Filistin doğrudan görüşmeleri başladı

2 Eylül 2010 20:05 tsi
Ortadoğu barışı için ABD'nin girişimiyle yeni bir süreç başladı. israil Başbakanı Benyamin Netanyahu ve Filistin lideri Mahmud Abbas Washington'da masaya oturdu.

Buluşmanın mimarı ABD Başkanı Barack Obama kritik müzakere süreci öncesinde her iki tarafı şu sözlerle cesaretlendirdi.

"Bu fırsat yeniden gelmeyebilir. Bu fırsatı kaçırma lüksleri yok. Şimdi cesaret ve vizyon sahibi liderlerin, halklarının hak ettiği barışı tesis etme zamanı gelmiştir."

Zorlu müzakereler öncesinde israil ve Filistin liderleri irade beyanında bulundu. israil Başbakanı Netenyahu barışı tesis etmek ve tarihi bir uzlaşıya varmak için Washington'da bulunduğunu vurgularken bu sayede hem Filistin hem de israil halklarının barışçıl, güvenli ve onurlu bir hayat sürdürebileceklerini kaydetti.

Filistin lideri Mahmud Abbas da büyük bir kararlılık ve gayretle çabalayıp bir uzlaşı sağlanması için hiçbir çabadan sakınmayacaklarını söyledi.

ABD'den iddialı hedef

ABD tarafların bir yıl içerisinde müzakereleri tamamlayarak uzlaşmasını hedefliyor. Ortadoğu uzmanları müzakerelerin gündeminde yer alan Kudüs'ün geleceği, mülteciler sorunu ve Yahudi yerleşimleri gibi çetrefil konulara dikkat çekerek bu hedefin gerçekleşme ihtimalinin düşük olduğuna dikkat çekiyor.

Uluslararası toplum ise başlayan doğrudan görüşmelere tam destek veriyor. BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon israil ve Filistin liderlerinden "samimiyet, esneklik ve pragmatizm" zemininde müzakereleri yürütmelerini ve provokasyonlara gelmemelerini isterken uluslararası toplum ve özellikle Ortadoğu ülkelerinden barış sürecini kolaylaştıracak şekilde hareket etmeleri ve Abbas'a tam destek vermeleri çağrısında bulundu. AB Dış ilişkiler Yüksek Temsilcisi Catherin Ashton da müzakerelere destek açıkladı ve taraflara provokasyonlara gelmeme çağrısını yaptı.

Ürdün lideri de Washington'da

İsrail-Filistin sorunu Ortadoğu bölgesindeki birçok sorunun kaynağı olarak görülüyor. ve bu nedenle birçok ülke bölgede barış ve istikrarın tesisi için öncelikle bu soruna çözüm bulunması gerektiği görüşünde. Bu ülkelerden biri de Ürdün. Ürdün Kralı Abdullah, doğrudan görüşmelerin başlatıldığı Washington'da barışın sadece ABD'nin değil Avrupa ve tüm dünyanın güvenlik çıkarlarına hizmet edeceğini söyledi: "israil ve Filistin arasında iki devletli bir çözüm tüm Ortadoğu ülkelerinin güvenliği ve istikrarı için önkoşul niteliğinde."

Avrupa'dan müzakerelere destek

Washington'da müzakere masasına oturan liderlere bir çağrı da Avrupa'nın lider iki ülkesinden geldi. Londra'da bir araya gelen Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ve ingiltere Dışişleri Bakanı William Hague, "Avrupa müzakerelere tam destek veriyor" dedi ve taraflardan görüşmelerde barışın sağlanması için her türlü zemini yaratmalarını istedi. israil Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in ziyaret ettiği Vatikan'ın açıklamasında da Papa 16'ncı Benedikt'in müzakerelerin barışla sonuçlanması umudu dile getirildi.

Ancak müzakereleri gölgeleyen üç önemli unsur var. Hamas, israillilerin yeni yerleşim birimleri inşası ve iran'ın tutumu.

Hamas, eylemlerini sürdürecek

El Fetih'in temsilcisi Mahmud Abbas Washington'da müzakere masasına otururken Gazze Şeridi'ni kontrol eden Hamas'ın Sözcüsü Sami Abu Zuhri, dört israillinin ölümüyle sonuçlanan saldırılara benzer "direniş operasyonlarının" süreceğini duyurdu ve Filistinlilerin gerçek temsilcisinin Hamas olduğunu savundu.

Öte yandan israil'in yeni yerleşim birimleri inşasıyla ilgili politikaları da gerilime yol açıyor. Netenyahu hükümeti yeni yerleşim birimleri inşasını 26 Eylül'e kadar dondurma kararı almıştı. Ancak israilli Yerleşimciler Konseyi'nin Direktörü Naftali Bennett bu süreyi dikkate almadan inşaatlara devam edeceklerini duyurdu ve "inşaatları dondurma kararı fiilen kaldırılmıştır" açıklamasını yaptı. Filistin lideri Abbas, israil'in yeni yerleşim birimleri inşasına devam etmesi halinde görüşmelerden çekileceğini açıklarken, Netenyahu ise bu dondurma kararını uzatmayacaklarına işaret etmişti.

Bu arada israil'i tanımayan iran'da halka, doğrudan müzakerelerin başlamasından bir gün sonra Tahran'da yapılacak israil karşıtı gösterilere katılma çağrısı yapıldı. iran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlanacağını, tek çözüm yolunun israil'in işgale son vermesi olduğunu savunuyor.

DW



Bu haber 616 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,777 µs