En Sıcak Konular

Akdamar'da ayin...

2 Eylül 2010 19:05 tsi
Dünyanın gözü 19 Eylül 2010'da Van Akdamar Kilisesi'nde ilk kez yapılacak ayinde.

Ermeni Patrikhanesi Genel Vekili Başepsikopos Aram Ateşyan, Van Valisi Münir Karaloğlu ile görüşmesinde ayin sırasında kilisenin tepesine haç konulamayacağını öğrendiklerini söyledi. Her zaman diasporadan farklı düşündüklerini anlatan Ateşyan, "Diaspora kendine göre bir yol çizmişti. Keşke haç konulsaydı ama art niyet görmüyoruz. Burada bir hoşgörü vardır. Bu yüzden de ses çıkarmıyoruz." dedi.

Ermenilerin kutsal Surp Haç Kilisesi olarak adlandırdığı Akdamar Kilisesi'nde yılda bir kez ayin yapılmasına Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından izin verildi. Ermeni Patrikhanesi Genel Vekili Başepsikopos Aram Ateşyan, ayinin altyapı çalışmaları kapsamında defalarca Van'a geldi. Başepiskkopos Ateşyan, Ermeni Patrikhanesi Ruhani Meclis Başkanı Tatul Anuşyan ve iki Ermeni turizmci Vali Münir Karaloğlu'nu ziyaret etti. Ziyaret basına kapalı olarak gerçekleştirildi.

Ermeni heyeti Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Başkanı Zahir Kandaşoğlu'nu ziyaret etti. Başepiskopos Ateşyan, Vali ile görüşmelerinde haçın kilisenin tepesine konulamayacağını öğrendiklerini söyledi. Her zaman diasporadan farklı düşündüklerini anlatan Ateşyan, "Diaspora kendine göre bir yol çizmişti. Biz onlarla aynı yolda yürüyemeyiz. Keşke haç konulsaydı ama art niyet görmüyoruz. Burada bir hoşgörü vardır, art niyet görmüyoruz bu yüzden de ses çıkarmıyoruz, bir şey demiyoruz. Kaldı ki biz devletin adıyla bütün cemaate bildireceğiz ki, ayinden sonra en kısa sürede koyulacak bu haç diye. Tabi ki diaspora bağırıp çağıracak onu ben engelleyemem" dedi. Ateşyan, diaspora Ermenilerinin bunu ne kadar kabul edeceği ve ne tepki göstereceğinin de başka bir olay olduğunu söyledi. Ateşyan, kilisenin tepesine haç takılması olayının teknik olarak yetişmeyeceğini belirtti.

"BOYKOT ÇAĞRISI YAPAN DİASPORANIN TAVRI MERAK KONUSU"

Haçın hazır olduğunu ancak teknik sebeplerden dolayı konamadığını söyleyen Rahip Tatul Anuşyan, "Kimse konmayacak demiyor ama bu defa teknik olarak yetişmiyor. Bunda da bir problem yok şu anda. Haçın takılması için karar verildi ama demek ki teknik bir süreç gerekiyor. Problem etmemiz gerekiyor. Çok ciddi bir iyi niyet göstergesidir." dedi.

Başepsikopos Aram Ateşyan, haçın kilise kubbesine konması için gerekeni yaptı ve haçı Mart ayı ortasında Van'a gönderdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı yaklaşık 2 ay önce kilisenin tepesine haç konulması kararını aldı ve Van Valiliği'ne bildirdi. Ancak haçın kilisenin tepesine konması için yeterli zaman kalmadığı belirtildi. Haçın referandum nedeniyle bekletildiği ancak referandumdan sonra da kilisenin tepesine takılması için yeterli zaman kalmadığı yönünde görüş bildiriliyor. Yaklaşık 150 kilo ağırlığındaki haçın takılması için kilise etrafına iskele kurulması gerekiyor.

Türkiye Ermenileri haçın kilisenin tepesine konulmamasını sorun etmiyor ancak dünya Ermenilerin Akdamar Kilisesi'ndeki ayine boykot çağrısı yapan Ermeni diasporasının nasıl bir tavır alacağı merak ediliyor. Aslında ayin 12 Eylül 2010'da yapılacaktı ancak referandum tarihine denk gelince 19 Eylül 2010'a ertelenmişti.

cha



Bu haber 690 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,468 µs