En Sıcak Konular

'Solun büyük çoğunluğu evet diyecek'

2 Eylül 2010 17:50 tsi
'Solun büyük çoğunluğu evet diyecek' Devrimci Sosyalist İşçi Partisi Başkanı Doğan Tarkan'dan çarpıcı açıklamalar

Devrimci Sosyalist İşçi Partisi Başkanı Doğan Tarkan, Samanyolu Haber TV'de konuk olduğu Öğle Arası programında çok çarpıcı açıklamalar yaptı.

 
Referandumun güven oylamasına dönüşmesini doğru buluyor musunuz?

"Doğru değil. Sadece Anayasa değişikliğini oylayacağız. Bu değişiklik bütün darbelerle hesaplaşma olanağı vermese de bir kapı açmaktadır. 13 Eylül günü yeni bir süreç başlayacak, belki yeni bir anayasa çalışması gündeme gelecek. Böylesi büyük değişimler ancak toplumun isteği ile mümkün oluyor. Siyasi partilere güven meselesiyle değil."

'Referanduma hayır diyen sol partiler esas vahim hatayı yapıyor'

"Eğer hayır çıkacak olursa12 EylülAnayasası bir kez daha onaylanmış olacak. Bir daha da 12 Eylül'le hesaplaşma fırsatını bulmamız zorlaşacak. 13 Eylül'de biz kendi adımıza hemen hesaplaşmaya başlayacağız. Başta MGK üyeleri, sıkıyönetim komutanları olmak üzere dönemin listesini hazırlıyoruz, dilekçeler hazırlıyoruz savcılıklara verilmek üzere. 13 Eylül'de insanlara çağrıda bulunacağız, dilekçeleri vermeye, suç duyurusunda bulunmaya başlayacağız. Eminim ki birçok yerde birçok savcı bizi dikkate alacaktır. Zamanaşımını hukuksal yönlerle aşmak mümkün olmazsa yeni bir düzenleme yapılır ve zaman aşımı sorunu çözülür. 14 Eylül'de de 'Yetmez Yeni Bir Anayasa' diyeceğiz. Bunun içinde hemen harekete geçeceğiz."

Hükumetin yargıyı ele geçirme iddialarını paylaşıyor musunuz?

"Hayır. Bu konuda en önemli 2 madde var. Bu maddeler ters yorumlanıyor. Her iki madde de darbeci dönemle hesaplaşmanın adımlarıdır. Bu maddelerin değişmesiyle AK Parti'nin güç kazanacağını düşünenler demek ki AK Parti'nin ilelebet iktidarda kalacağını düşünüyorlar. Oysaki iktidar değişebilir. Hayır diyen partiler geleceği göremeyerek hata yapıyorlar. Yapılan varolandan geri değil ileri bir adımdır. Objektif olarak baktığımızda AK Parti'nin yanına düşmek istemeyenler darbenin, darbecilerin yanına düşüyor.CHPve MHP, 12 Eylül'den çok çektik deyip darbecilerin yanına düşmektedirler. Bu anlaşılır bir durum değil,AK Partidüşmanlığıyla oluşmuş garip bir psikoloji bu."

'Solun büyük çoğunluğunun evet diyeceğine inanıyorum'

"Solun büyük bir çoğunluğunun yetmez ama evet tutumunu benimsediğini düşünüyorum. Evet çıkması durumunda toplumda bir değişim umudu ortaya çıkacak. Tersi durumunda ise AK Parti'yi yenmiş ancak 12 Eylül'e yenilmiş bir toplum ortaya çıkacak. Evet daha olumlu, istikrarlı, kendine güvenli bir toplum ortaya çıkaracaktır."

'Hayır kazanırsa Ergenekon davaları bitecek, Evet çıkarsa haince planlar yapan bir kesim yargılanacak'

"Bu paketin içine Kürtleri de ilgilendiren birkaç madde konabilirdi, Kürtlerin çok rahat evet demeleri sağlanabilirdi, bu yapılamadı. Evet kazandığı taktirde açılım şansını birkez daha ele geçirebiliriz. Hayır çıkarsa bir daha barış için şans bulamayız. Niye insan hakları sınırsız olmasın? Niye demokrasi sınırsız olmasın? AB'ye ben kendi adıma karşıyım ancak AB standartlarında demokrasiye biraz daha yaklaşmak talebimdir."

Maddelerin toplu olarak oylanması

"2 madde dışındakilere herkes evet diyecektir. 2 madde için diğer 24 maddeye hayır diyeceksiniz çelişki de burda ortaya çıkıyor. Darala darala bu anayasa değişikliği ortaya çıktı, bunu oylayalım, ertesi gün daha iyi bir anayasa oluşturulması için çaba sarfedelim. Neden elimizle itip bütün kapıları kapatıyoruz? Pakete karşı olanlar 12 Eylül Anayasasının değişmesine karşılar. Anayasa Mahkemesi'nin Cumhurbaşkanlığı seçiminde aldığı karar yüz karasıdır. Pakete müdahaleye kalkışması, başörtüsü yasağı bunlar mahkemenin büyük hatalarıdır. HSYK'ya gelince bir siyasi parti gibi faliyetlerini sürdürmekte, zaten son çıkan ses kayıtları skandal. HSYK'nın değişmesinin nedenleri böylelikle ortaya çıkmış oldu. HSYK ile hükumetin uzlaşması mümkün değil.."

Üslub tartışmaları

"Senin havuzlu evin var benim havuzsuz evim var tartışmalarınınAnayasa değişikliğiile ne alakası var? Bu tartışmalar çok saçma. Solcuların hem eskiye hem yeniye karşıyız diyerek kurtarmaya çalışıyorlar. Böyle değerlendirmek çok ilkel. Üslup tartışmalarında zararlı çıkan AK Parti o değişikliğe oy istemek zorunda. Hayır diyenler çok gergin, çok hırçın, çok kavgacı bu da toplumu geriyor. Gerginlikte birilerinin yararına darbecilerde gerginliği öne sürüp darbe yapmamışlar mıydı?" 



Bu haber 829 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,277 µs