En Sıcak Konular

IMF, ülkeleri uyardı

2 Eylül 2010 17:37 tsi
IMF, ülkelerin krizden çıkışına, büyümeye ve daha sürdürülebilir borç seviyelerine dönüşüne yardımcı olmak amacıyla hazırladığı raporda, küresel krizin gelişmiş ülkelerin maddi kaynaklarını erittiğini bildirdi.

Uluslararası Para Fonu (IMF), ülkeleri artan kamu borçları konusunda uyardı.

Ülkelerin mali riskleri yönetmesi, uzun vadeli büyümeyi desteklemesi ve gelecek yıllarda istihdam yaratması için borç durumunu sürdürülebilir seviyeye çekmeye ihtiyacı olduğuna dikkat çekilen raporda, hükümetlerin, kırılgan toparlanmayı korumak ve finansal piyasalara güveni tazelemek için hızlı bir düzeltme yerine uzun vadeli çözümlere odaklı güvenilir mali planlar geliştirmesi gerektiği vurgulandı.

Raporu hazırlayan iki kişiden biri olan IMF Kamu Maliyesi Bölümü Başkanı Carlo Cottarelli, ''Gelişmiş ekonomilerin kamu borç seviyeleri, büyük bir savaşın yokluğunda daha önce görülmemiş seviyelere ulaştı'' dedi.

Raporun diğer hazırlayıcısı IMF Araştırma Bölümü Başkan Yardımcısı Jonathan D. Ostry de, ''Çok borçlu ülkeler borç limitlerine yaklaşıyor, bunu ötesinde mali pozisyonları sürdürülemez olabilir'' ifadesini kullandı.

BORÇLAR ARTIYOR

G-20 ülkelerinde 2007 yılında gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 78'i seviyesindeki genel hükümet borcunun 2009 yılında yüzde 97'ye çıktığı ve 2015 yılında ise yüzde 115'e ulaşacağı tahmin edildi.

Krizle mücadele amacıyla uygulamaya konulan mali teşvik paketlerinin, 2008-2015 yıllarında kamu borcunda tahmin edilen yükselişin sadece onda birini oluşturacağı belirtilen raporda, bir dizi ülkenin, piyasaların borçların ödenemeyeceği tehdidine tepki verebileceği ''borç limiti'' noktasına tehlikeli biçimde yaklaştığı uyarısında bulunuldu.

Yunanistan, İzlanda, İtalya, Portekiz ve Japonya'nın bu noktaya çok yakın olduğu, İrlanda, ABD, İngiltere ve İspanya'nın tehlikeli alana taşındığı, G-7 ülkeleri Kanada, Almanya, İngiltere, İtalya, Fransa ve Japonya'da borç seviyelerindeki artışın, özellikle sağlık harcamaları olmak üzere refah devletinin büyümesinin sonucu olduğu ifade edildi.

Yüksek borç seviyelerinin, yüksek faiz oranları ve düşük ekonomik büyümeyle toparlanmayı riske atarak olumsuz sonuçlar yaratabileceğine de işaret edildi.

Sonuç olarak ülkelerin borç seviyelerini düşürmek amacıyla, emeklilik ve sağlık reformları dahil uzun vadede mali planlarını açıkça tanımlaması ve geçmişteki davranışlarını gözden geçirmesi gerektiği belirtilen raporda, ülkelerin gelecek yıllarda harcamalarını ve gelirlerini düzeltmeye ihtiyaçları olduğu, bunun nasıl yapılacağının her bir ülkenin ekonomik koşullarına bağlı olacağı kaydedildi



Bu haber 706 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,703 µs