En Sıcak Konular

Irak'ta savaş bitti mi?

2 Eylül 2010 14:23 tsi
Irak'ta savaş bitti mi? ABD Başkanı Barack Obama ABD’nin Irak’taki muharip rolünün dün gece resmen sona erdiğini söyledi. Geride harabeye dönmüş, kendi içinde bölünmüş ve savaşın devam ettiği yaşandığı bir ülke kaldı.

Barack Obama, halka hitaben yaptığı konuşmada, “Irak'ın Özgürlüğü Operasyonu tamamlandı. Şimdi, ülkenin güvenliğinden Irak halkı sorumlu" diyerek, Irak halkına desteklerini sürdüreceklerini söyledi. Irak’ta “büyük bedel” ödediklerini belirten Obama, 7 yıl içinde 4 bin 400 ABD askerinin öldüğünü, işgalin ABD ekonomisinde bir trilyon dolardan fazlaya mal olduğunu ifade etti.

 

Irak ve Amerikan tarihindeki bu önemli aşamada sorumluluklarını yerine getirdiklerini söyleyen Obama, “Şimdi yeni bir sayfa çevirme zamanı” diyerek bundan böyle Irak’ın ekonomik kalkınmasına yardımda bulunacaklarını belirtti.

 

GERİDE EGEMEN VE BAĞIMSIZ BİR ÜLKE Mİ KALDI!

Irak Başbakanı Nuri el Maliki ise, Obama’dan önce yaptığı açıklamada, ABD muharip birliklerinin çekilmesiyle Irak'ın egemen ve bağımsız bir ülke haline geldiğini söylemişti. 50 bin askerden oluşan ABD muharip birlikleri geçtiğimiz hafta çekilmeye başlamıştı.

 

Ancak bu savaşta her şeyin görünümde farklı olduğu gibi, bugünkü resmi sonuçlanması da siyasi bir tiyatrodan ibarettir. Zira, adını eğitmenciler koysanız da, görevleri arasında operasyon düzenlemenin olmadığını söyleseniz de, 50 bin asker bırakma, bir orduyu bu ülkede bulundurma anlamına geliyor. Ve geride bırakılan ABD askerlerinin görevi çok açık; Irak’taki Şii çoğunlukla yoğun bağları olan İran’a karşı kalkan işlevi görüyorlar.

KİMSENİN ANLATAMADIĞI SAVAŞ

 

Irak, Batı açısından kimsenin anlatamadığı bir savaş olarak kaldı. Savaşa gerekçe oluşturan kitle imha silahları yoktu, eski diktatör Saddam Hüseyin’i yakalayıp idam eden ‘kahraman’ ABD askeri ‘kurtarıcı’ değil, işgalci olarak görüldü. Batılı ülkelerin bu savaşta neyi kazanıp neyi kaybettikleri de halen bilinmiyor, ‘bitti’ denilse de sonuç muhasebesi aşamasına henüz gelinemedi.

Saddam Hüseyin döneminde ağır baskı, katliamlara uğrayan, ülke nüfusunun çoğunluğunu oluşturan Şiiler şimdi iktidarda. Uluslararası basında artık zaman zaman yer alan çatışma ve saldırılar, ülkedeki savaşın gerçek yüzünü göstermekten uzak.

SAVAŞIN GERÇEK BİLANÇOSU

Savaşın en şiddetli yaşandığı yıllarda yüzbinlere varan Batılı askerler, özel güvenlik şirketlere çalışan onbinlerce kiralık asker, onlarca ülkenin istihbarat örgütleri, çok sayıda silahlı örgütün kol gezdiği ülkede Obama’nın 4 bin 400 asker kaybına karşı sadece 100 binden fazla Iraklı asker-polis-milis öldü. Her ne kadar batılı ülkelere göre Irak’ın toplam insan kaybı 100 bin ile ifade edilse de, bağımsız sivil toplum ve insan hakları kuruluşları, toplam insan kaybının 500 bin üzerinde olduğunu söylüyor. Savaş sonucu yaralanan, sakat kalan insan sayısı ise 1 milyonun üzerinde.

 

Savaş aynı zamanda milyonlarca insanı da yerlerinden etti. Mevcut durumda 1 milyondan fazla Iraklı Ürdün ve Suriye’de mülteci kampları ile kamplar dışında yaşamını sürdürüyor. BM’ye göre ülke içinde göç edenlerin sayısı ise 1.5 milyon civarında.

ABD’nin resmi olarak savaşın bittiğini açıklamasıyla beraber önümüzdeki kısa sürede ilk göze çarpacak olan gelişmenin batı medyasının tutumu olacağı belirtiliyor. Irak’ta olup bitenlere daha az yer verilmesi bekleniyor.

 

Batı dünyası Irak’ı daha az ifade etmeye başlayacak olmasına karşı ülkedeki savaş devam edecek. 50 bin ABD askeri de burada kalmaya devam edecek. Bu askerlerin yoğunluklu olarak, henüz netleştirilmeyen sınır bölgeleri ve Kerkük sorunu nedeniyle Kürtler ile Sünniler arasında giderek kızışacağı anlaşılan, Federe Kürdistan sınırı ile Kerkük bölgesinde konuşlanmaları bekleniyor.

 




Bu haber 644 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,176 µs