En Sıcak Konular

40 STK'tan çağrı: Asit kuyularını kapatmak için 'evet'

2 Eylül 2010 13:58 tsi
Diyarbakır'da bir araya gelen 40 sivil toplum kuruluşu asit kuyuları ve faili meçhul cinayetlerin bir daha yaşanmaması için 'evet' çağrısında bulundu.

Yenişehir ilçesi Ofis semtinde bir araya gelen STK'lar adına açıklamayı Bayındır-Memur-Sen Diyarbakır İl Temsilcisi Ali Sabaz okudu. Yıllardır bölgede süre gelen çatışmalar ve şiddet olayları nedeniyle oluşan kaos ortamından en fazla bölge insanın zarar gördüğünü anlatan Sabaz, "Binlerce insanımız hayatını kaybetmiş, çocuklarımız yetim kalmış, köylerimiz boşaltılmış, evlerimiz yakılıp yıkılmıştır. Bu kaotik ortamda ateş düştüğü yeri yakmıştır, telafisi mümkün olmayan zararlar meydana gelmiştir. Bu acıları yaşamış bölge halkı olarak çekimser kalmanın ve hayır demenin haklı bir gerekçesi olamaz." diye konuştu.

Mevcut anayasanın toplumsal değişimler karşısında yetersiz kaldığını ve insan haklarını sınırlayıcı maddeler ihtiva ettiğini anlatan Sabaz, "Acilen değiştirilmesi gerektiği konusunda hemfikiriz. Toplumu oluşturan tüm bireylerin eşit, özgür ve adil bir şekilde haklarını kullanabileceği bir anayasa herkesin ortak arzusudur. Yıllardır sürüncemede bırakılan tüm siyasi partilerin ortak arzusu olan anayasa değişikliği kısmi de olsa 12 Eylül'de milletin iradesine sunulacaktır." şeklinde konuştu.

Sabaz, Kürt sorunu, başörtüsü ve inanç özgürlüğü gibi birçok önemli konudaki yetersizliklerine rağmen referandumda şu gerekçelerle evet diyeceklerini söyledi:

"Daha özgür ve yaşanabilir bir ülke için, her türlü vesayetçi anlayışın kalkması için, şeffaf ve denetime açık bir devlet anlayışı için, çocuklarımıza ve gençlerimize daha güzel bir gelecek bırakmak için ve faili meçhul cinayetler, asit kuyuları, köy boşaltmaları, akan kanın durması için. Cunta anayasasının, siyaset ve halk idaresi üzerine yerleştirdiği vesayet sistemlerine son vereceğinden dolayı İslami ve insani hak ve özgürlüklerin gelişiminden yana olan sivil toplum kuruluşları olarak eksikliklerine ve yetersizliklerine rağmen 12 Eylül 2010 tarihinde yapılacak olan referanduma tüm halkımızı evet demeye çağırıyoruz."

Açıklamaya imza atan STK'lar şunları: "Anadolu Gençlik Derneği, Ay-der, Bağıvar-der, Bayındır Memur-sen, Bem-Bir-Sen, Birlik haber sen, Büro-Memur-Sen, Cami-der, Can Suyu, Dicle Fırat Diyalog Grubu, Di-der, Din-Bir-Sen, Diyanet-sen, Diyarbakır İnsani Yard. Derneği, Düşünce ve İnşa Hareketi, Eğitim-bir-Sen, Emekli-Bir-Sen, Enerji-Bir-sen, Gönül Köprüsü, Hayat der, Hu-der, Hür der, İkra der, İlim der, İlim ve Ahlak, İmam-Hatip der, İnsan ve Erdem, İrşad der, Köy-der, Kültür memur-sen, Memur-sen, Sağlık-Sen, Sahabe-der, Şefkat-der, Şura der, Toç-Bir-Sen, Ulaştırma memur-sen, Yeni İhya Der, Diyarbakır Ensar Vakfı, Öğ-der ve İmam-Hatip Yardımlaşma Dayanışma Derneği."
 
cihan



Bu haber 497 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,669 µs