En Sıcak Konular

Ortadoğu'da barış görüşmeleri

2 Eylül 2010 09:34 tsi
Ortadoğu'da barış görüşmeleri

ABD Başkanı Barack Obama, İsrail ve Filistin arasındaki doğrudan görüşmeler öncesi, uzun yıllardır devam eden Ortadoğu sorununda iki devletli çözümün sağlanabilmesi için umutlu olduğunu söyledi.

İsrail ve Filistin arasındaki doğrudan görüşmeler bugün ABD'nin başkenti Washington'da başlıyor. Görüşmeler öncesi Obama, Washington'a davet ettiği Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, Ürdün Kralı Abdullah, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Beyaz Saray'da ikili görüşmeler yaptı. Tüm gün süren görüşmelerin ardından liderler yerel saat ile 19.00'da basının karşısına çıktı. Obama burada yaptığı konuşmada, "Her birimiz, başkan, başbakan, kral gibi onur vericisi ünvanlara sahibiz. Ancak bunun da ötesinde biz tek bir ünvanı paylaşıyoruz. Erkek ve kız çocuklarla kutsanmış babalarız. Yani bu noktada kendimize, 'Çocuklarımıza ve torunlarımıza ne tür bir dünya mirası bırakmak istediğimizi' sormamız gerekiyor" dedi.

Görüşmelerden soruna bir çözüm getirmesi noktasında ihtiyatlı bir umut içinde olduğunu ifade eden Obama, Ortadoğu'da barışın önemine değindi. Görüşmeleri yapıcı olarak nitelendiren Obama, ancak önlerinde zorluklar da olduğuna vurgu yaparak, sorunun oldukça zor ve karışık olduğunu ifade etti. Ama mevcut durumun bölgede istikrarsızlaşmaya neden olduğuna değinen Obama, son saldırılara değinerek, "teröristlerin söz konusu görüşmeleri baltalamak istediğini ancak bu tür saldırıların Amerika'yı barış görüşmelerinden yana tavır almaktan alıkoyamayacağını" dile getirdi. Obama, "Biz beş adamdan ibaretiz. Ancak bir araya geldiğimizde, yalnız olmayacağız. Önceki nesiller de bize katılacak" diye konuştu. Barış görüşmeleri uğrunda ölen Enver el-Sedat ve İzak Rabin'i de anan Obama, bu iki isme çok şey borçlu olduklarını dile getirdi.

Netanyahu ise konuşmasında, "Biz iki savaş arasında bir ara dönem aramıyoruz. Terör eylemleri arasında geçici bir dönem aramıyoruz. Biz sorunu gelecek nesiller için sonsuza denk bitirecek bir barış arıyoruz" dedi. Abbas'a dönerek, onu 'Barış ortağı' olarak tanımlayan Netanyahu, Washington'a tarihi bir uzlaşmaya varmak için geldiğini belirtti, fakat herhangi bir anlaşmanın İsrail'in güvenliğini temin etmesi gerektiğini konusunda da uyardı.

İsrail'deki son saldırıların da gündeme geldiği toplantıda hem Abbas hem de Netanyahu saldırıları kınadı. Abbas, biz hiçbir kanın dökülmesin istemiyoruz. Biz iki ülke arasında barış istiyoruz. Bu uzun süren acılı döneme bir son vermek ve resmi bir barış anlaşması imzalamak için bize yardım edin" diye konuştu. İleride karşılaşacakları zorluklara rağmen görüşmelerin devamı için çalışacağını belirten Abbas, bu noktada Netanyahu'ya Batı Şeria'da yeni yerleşim yerleri yapılmasının durdurulması çağrısında bulundu.

Mübarek ise, görüşmelere ev sahipliği yapmak istediğini vurguladı. Obama'dan da süreçte kişisel rol almasını isteyen Mübarek, artık soruna bir son vermek gerektiğini anlattı. Kral Abdullah da çözüm için her türlü yardımı yapacakları sözünü verdi.

cihan



Bu haber 574 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,748 µs