En Sıcak Konular

Böcek ısırığına kolonya sürmeyin

1 Eylül 2010 20:37 tsi
Uzmanlar, böceğin ısırdığı yere kolonya sürülmesinin yanlış olduğu uyarısına bulundu.

Dermatoloji Uzmanı Dr. Kadriye Çimen, bazıları şiddetli alerjik reaksiyonlara yol açabilen böcek ısırıklarına karşı tedbirler alınması gerektiğini ifade etti. Çimen, böceğin ısırdığı yere kolonya sürülmesinin yanlış olduğunu bildirdi.

Özel BSK Konya Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Kadriye Çimen, böcek ısırmaları karşı alınması gereken tedbirlerle ilgili bilgiler verdi. Basit bir sivrisinek ısırığından akrep sokmalarına kadar geniş bir yelpazedeki ısırmaların bir kısmının çok önemsiz olduğunu belirten Çimen, şiddetli alerjik reaksiyonlara yol açabilen bazı ısırıkların önem arz ettiğini dile getirdi.

Bazı böcek ısırıklarından bir hafta sonra bile ciddi alerjik reaksiyonların ortaya çıktığını söyleyen Çimen, böcek ısırığına bağlı yaralı enfeksiyonlar ve ciltteki enfeksiyonların kişilere ciddi rahatsızlıklar verdiğini anlattı. Isırıklar sonucunda yanlış uygulamalar yapabildiğini hatırlatan Çimen, "Böcek ısırmasına maruz kalan bazıları bir hekime başvurmak yerine kolonya sürerek bunu gidermeye çalışıyorlar. Yapılan en büyük yanlışlardan biri budur." dedi.

Genellikle köy yerlerinde hayvan besiciliği ile uğraşan kişilerin ısırmalarda karşı karşıya kaldıklarını bildiren Çimen, "Isırmadan dolayı bir takım enfeksiyonların vücuda bulaşmasından kaynaklanan ensefalit enfeksiyonlarından tutun da basit deri enfeksiyonlarına kadar enfeksiyonlara aracılık ediyor." diye konuştu.

Enfeksiyonun yanında bir takım alerjik reaksiyonların ortaya çıkabildiğini ifade eden Dermatoloji Uzmanı Dr. Kadriye Çimen, şu bilgileri verdi: "Böcek ısırmasının olduğu yerde lokal şişme, kızarıklık gibi reaksiyonlar görülebilir. Bunun yanı sıra anaflaktik şok denilen vücutta kas krampları, tansiyon düşüklüğü, midede kasılmalar ve midede bulantılar gibi anaflaktik yan etkiler ile karşılaşılabilir. Bu nedenle böcek ısırıklıklarına karşı tedbir almak gerekir."

Dermatoloji Uzmanı Dr. Kadriye Çimen, ısırmalara karşı alınması gereken tedbirler konusunda da uyarılarda bulundu. Çimen, piknik alanı gibi gezi yapılacak olan yerlere gidilirken giysilere dikkat edilmesini istedi. Vücudu kapatacak giysiler giyilmesi gerektiğini hatırlatan Çimen, "Parlak giysilerden kaçınılması, çiçek kokusu gibi kokulardan uzak kalınması gerekiyor. Ayrıca yiyecek ve içeceklerin üstünün açık kalmaması lazım. Özellikle yaz aylarında seyahat ederken araba camlarının açık olmasından dolayı bu olaylar ile sık karşılaşılıyor. Evlerde de açık olan kapı ve pencerelere sineklik takılmalı." dedi.

Dermatoloji Uzmanı Dr. Kadriye Çimen, dikkate alınmayan bazı ısırıkların aşırı kızarıklığa, kaşınmalara ve o bölgede yerel enfeksiyonlara yol açabildiğini vurguladı.

cihan



Bu haber 674 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,031 µs