En Sıcak Konular

Mübarek: İsrail barışa giden yolu tıkıyor

1 Eylül 2010 15:51 tsi
Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek İsrail'in Batı Şeria'daki yeni yerleşim yeri inşaatlarının barışın yolunu tıkadığını söyledi.

ABD'deki Ortadoğu barış görüşmelerine katılan taraflardan biri olan Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, İsrail'in Batı Şeria'daki yeni yerleşim yeri inşaatlarının barışın yolunu tıkadığını söyledi. Mübarek, İsrail'in inşaatlar konusunda bu ay sona eren moratoryumu da uzatması gerektiğini belirtti.

Barış görüşmeleri öncesinde Amerikan New York Times gazetesine bir yazı kaleme alan Hüsnü Mübarek, ayrıca Batı Şeria'ya bir uluslararası güç yerleştirilmesi teklifinde bulundu. Mübarek, bugün yayınlanan yazısında Mısır'ın bu konuda arabuluculuk yapmaya da hazır olduğunu belirtti.

1979 yılında İsrail ile anlaşma imzalayan ilk Arap devleti olan Mısır, uzun süredir de arabulucu rolü üstleniyordu. Hüsnü Mübarek, Ürdün Kralı II. Abdullah ile birlikte İsrail ve Filistin temsilcilerinden başka Ortadoğu'da çağrılan diğer taraflar olmuşlardı.

Hüsnü Mübarek yazısında "İsrail, kendi tarafı için, hiç hata yapmamalıdır; yerleşimler ve barış birbiriyle uyuşmuyor, Filistinlilerin son vermek istedikleri işgali derinleştiriyor" dedi. Mübarek, eğer görüşmeler başarılı olacaksa inşaatların tamamen durdurulmasının çok hayati bir öneme sahip olduğunu dile getirdi ve buna moratoryumun uzatılmasıyla başlanabileceğini kaydetti.

Öte yandan İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Filistinlilerle bir konuda uzlaşabileceklerinin sinyalini vermiş, görüşmelerde Kudüs'ün bazı kısımlarını Filistinlilere verme konusunda istekli olabileceğini ifade etmişti.

Ancak Mübarek ise yazısının ana hatlarını, birçok Arap'ın hayati derecede önemli gördüğü iki madde üzerine kurdu: Başkenti Kudüs olan 1967 sınırları üzerinde bağımsız bir Filistin devleti kurulması. Aynı zamanda Arapları da barışı desteklemeye çağırdı.

Hüsnü Mübarek, Gazze'nin de olası bir anlaşmanın dışında bırakılmaması gerektiğini vurguladı. Mübarek ayrıca Batı Şeria'ya yerleştirilecek bir uluslararası gücün güven oluşturmaya ve güvenliğin sağlanmasına yardımcı olabileceğini söyledi. İsrail'in güvenlik talebini anladığını belirten Mısır Devlet Başkanı, ancak bunun Filistin'in işgalinin sürmesi için bir gerekçe olarak kullanılmaması gerektiğinin altını çizdi.

Mübarek son olarak Mısır'ın, sürmesi halinde barış görüşmelerine de ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu aktardı.



Bu haber 571 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,247 µs