En Sıcak Konular

Cem Mansur'dan Fazıl Say'a: Biraz yetişkin ol

1 Eylül 2010 09:59 tsi
TRT Haber'de dün gece Kozmik Oda programının konuğu olan Akbank Oda Orkestrası Şefi Cem Mansur, Rıdvan Memi'nin sorularını yanıtladı.

Kendisini "yeteneksiz" olmakla suçlayan piyanist Fazıl Say'a ağır yanıtlar veren Mansur, tartışmaya ilişkin de çarpıcı açıklamalar yaptı.


'YOZLAŞMA ARABESK İLE TANIMLANAMAZ'

Kültürel yozlaşmayı arabeskle tanımlamanın yanlış olduğunu söyleyen Mansur, "Bu ülkede eğitim ve kültür politikaları örtüşmüyor, buradan yozlaşmaya gitmek çok kolay" dedi. Milyonlarca insanın dinlediği müziği aşağılamanın fena halde yanlış olduğuna dikkat çeken Şef Cem Mansur, Rıdvan Memi'nin "Bu tavrın ardından ne var sorusuna" ise "Aşırı sığ kamplaşma var... Bunu yapan insanlar benim gibi düşünmüyorsan, benim gibi giyinmiyorsan ya aptalsın, ya cahilsin, ya vatan hainisin diyor, bu çocukça..." yanıtını verdi.

'ARABESK DİNLEYENLER DAHA SAHİCİ'

Cem Mansur şöyle devam etti : "Özellikle İstanbul'da gelir düzeyi yüksek, Avrupa görmüş, sergi gezen, kitap okuyan bir tür insan varki, dinlediği müzik bu özelliklerin karşılığı değil, arabesk dinleyenler büyük ölçüde daha sahici..Türkiye'de müzik snobizmi var, batı klasik müziğini yapanların snobizmi bu. Ayrıca Bir şeyi empoze etmek yasaklamak kadar yanlış."

FAZIL SAY'A AĞIR YANITLAR, 'BİRAZ YETİŞKİN OLMAK LAZIM'

Piyanist Fazıl Say'ın saldırılarından nasibini "Yeteneksiz" suçlaması ile alan Cem Mansur, bu konuda ise şunları söyledi

"Dışında olduğum bir tartışmada muhalifmişim gibi gösterdi. Sanırım bu konudaki bazı düşüncelerimi biliyor, mesela, arabesk dinleyenlerin de başörtülülerin de insan olduğunu düşünüyorum ben, bu bir problem olabilir. Yurtdışında bazı menajerler bizi biraraya getirmeye çalıştı.. Ama herkes herkes ile çalmak zorunda değil. Fazıl benim takdir ettiğim ama üç-beş yılda bir rastlayıp merhaba dediğim bir kişidir, o kadar... Bu kendisine değer vermediğim anlamına da gelmez. Bu açıklama amaçsız ve çirkindi, gereksizdi, biraz daha yetişkin olmak gerekir..."

'ORHAN GENCEBAY İLE AYRI DÜNYALARIN İNSANLARIYIZ'

Rıdvan Memi'nin, "Senfoni formunda eserleri olan Orhan Gencebay ile ortak bir çalışmaya kategorik olarak hayır mı dersiniz yoksa olası bulur musunuz" sorusuna ise Mansur'un yanıtı ilginçti:

"Ne olacağına bağlı ama Orhan Gencebay'ın benim ona katabileceğim bir şeye ihtiyacı olduğunu düşünmüyorum, ben Türk müziğinin senfonik orkestraya ihtiyacı olmadığını düşünüyorum, iki ayrı müzik platformunu karıştırmaya gerek yok, ayrı dünyaların insanlarıyız diyeyim, sanatsal olarak çok gerekli ve geçerli bir şey olduğu kanısında değilim...."
 
zaman



Bu haber 619 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,115 µs