iyibilgi analiz" /> iyibilgi analiz"/>

En Sıcak Konular

Askerler serbest!

0 0 0000 00:00 tsi
Askerler serbest! İran iki hafta süren asker krizini dün Cumhurbaşkanı Ahmedinecad'ın açıklaması ile sona erdirdi. Askerler artık serbest... Peki, krizden kim karlı çıktı? İşte kriz analizi... iyibilgi analiz

Kriz sona erdi. İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad dün yaptığı basın toplantısında İngiliz askerleri "Peygamberin kutlu doğum haftası, Hrıstiyanlar için önemli gün olan paskalya ve Yahudiler için önemli gün olan Hamursuz Bayramı" yüzüsuyu hürmetine serbest bıraktıklarını açıkladı. Ahmedinecad daha sonra askerlerle bir araya geldi.

Önce bu fotoğraftan başlayalım: Ahmedinecad'ın askerleri serbest bırakmadan önce onlarla sohbet etmesi ve dünyaya verilen mesaj yeni değil. Çeçen lider Cevher Dudayev de esir aldığı Rus askerleri annelerine teslim etmiş ve Rusya'ya çok önemli bir psikolojik darbe vurmuştu. İran da esir İngiliz askerlere tüm dünya kameraları önünde "sarmaş dolaş" veda ederken, dünyaya medeni bir ülke olduğunu ve düşmanlığının İngiliz ya da Amerikan vatandaşlarına karşı olmadığını, kendisini zor durumda bırakan yönetimlerle mücadele ettiğini ima etti.

Diğer yandan İran, İngiltere'den de istediğini aldı. İngiltere, yarım ağızla da olsa İran'dan, karasularını ihlal ettiği gerekçesiyle özür diledi. İran böylece, en doğal hakimiyet hakkının ihlal edildiğini, nükleer kriz sırasında, tüm dünyaya ilan etmiş oldu.

Kriz sırasında İran'ın elde ettiği en somut başarı Irak'ta göz altına alınan diplomatının serbest bırakılmasıydı. Ahmedinecad'ın denizcilerin serbest bırakılacağı yönündeki açıklaması, İran'ın resmi haber ajansı IRNA'nın ABD gözetimi altında tutulan beş İranlının bir İranlı diplomat tarafından ziyaretine izin verileceğini yazmasının ardından geldi.

İranlı bir diğer diplomat olan Celal Şarafi de Irak'ta kimliği belirsiz kişilerce kaçırılmasının ardından iki ay gözaltında tutulduktan sonra Salı günü serbest bırakılmıştı.

Nükleer kriz sürerken ve ABD'nin İran'a saldıracağı söylentileri artmışken, İran dikkatli bir kriz yönetimiyle gündem değiştirdi. Bu gündem İran'ın haklı, İngiltere'nin ise haksız olduğu bir imaj çerçevesinde oluştu. Böylece İran dünyaya "bana saldırmak isteyenlen haksız" mesajı verdi.

www.iyibilgi.com



Bu haber 261 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,826 µs