En Sıcak Konular

TPAO Eski Genel Müdürü: Karadeniz'de önemli petrol rezervi var

0 0 0000 00:00 tsi
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) eski genel müdürü Osman Saim Dinç, yeni üretim kaynakları bulunmadığı takdirde, önümüzdeki 15 yılda Türkiye'nin vergileriyle birlikte toplam 460 milyar dolar petrol ve doğal gaz faturası ödeyeceğini söyledi.

      TPAO Genel Müdürlüğü görevinden geçen hafta ayrılarak Üst Yönetici (CEO) olarak Çalık Enerjiye geçen Osman Saim Dinç, Birlik Vakfı Ankara Şubesi tarafından düzenlenen sohbet toplantısında, TPAO'nun petrol arama ve üretim faaliyetleri konusunda bilgi verdi.
      Buradaki konuşmasında Türkiye'nin petrol ve doğal gaz ithalatçı konumuna dikkat çeken Dinç, eğer yeni üretim kaynakları bulunmazsa önümüzdeki 15 yıl içinde varil fiyatı (brent petrol) 50 dolardan hesaplandığı zaman vergileriyle birlikte Türkiye'nin 260 milyar dolar petrol, 200 milyar dolar da doğal gaz faturası ödeyeceğini vurguladı.
      TPAO'nun petrol ve doğal gazda ithalata gerek duymayan ve kendi kendine yeten bir Türkiye hedeflediğini anlatan Dinç, bu çerçevede TPAO'nun arama ve üretimin arttırılması için uyguladığı politikayı, ''yurt dışında ve yurt içinde yeni yerlere açılmak, petrol aramada başarı oranını artırmak, üretimin olduğu sahalarda üretim artışını sağlamak ve yeni teknoloji kullanımı'' olarak özetledi.
     
     ''AKDENİZ'E AÇILACAĞIZ''
      Dinç, TPAO'nun yurt içinde yeni keşiflere başlayacağı alanların ''Karadeniz, Akdeniz, Siirt, Hatay, Suriye sınırı, Cudi Dağı'' olduğunu söyledi.
      Son 50 yılın ortalamasına bakıldığı zaman TPAO'nun açtığı her 10 kuyudan 2,5'inin dolu çıktığını anlatan Dinç, yeni teknoloji kullanımlarıyla başarı oranını 2,5'ten 5 kuyuya çıkacağını vurguladı.
      Arama ve üretim faaliyetleri için TPAO'nun son yıllarda 700-800 milyon dolar yatırım yaptığını kaydeden Dinç, bunun Sabancı ve Koç Holding gibi büyük şirketlerin yatırım bütçesinden bile fazla olduğunu kaydetti.
      Yeni üretim sahaları yapabilmek için yeni kuyuların açılmasının gerekli olduğuna işaret eden Dinç, TPAO'nun 2007 yılın 72 kuyu açmayı hedeflediğini bildirdi.
     
     ''KARADENİZ ÇOK HOŞUMA GİDİYOR''
      2000 yılından beri Karadeniz'de boydan boya sismik araştırmalar yaptıklarını ve bu denizin ''tomografisini'' çektiklerini anlatan Dinç, Karadeniz'de maceranın daha yeni başladığını, hiçbir sınır ihtilafının olmadığı Karadeniz'in sığ ve derin sularında çok önemli petrol ve doğal gaz bulgularını rastladıklarını kaydetti.
      Batı Karadeniz'de ilk maceranın Akçakoca'da başladığını ve bu bölgede bulunan doğal gazın bu ay içinde üretilmeye başlanacağını ve günlük yaklaşık 1,5 milyon metre küp gaz üretileceğini anlatan Dinç, ''Ama bu bölgede öyle bir yer daha deliniyor ki, buradan tahmin ettiğimiz gaz çıkarsa şu anda Akçakoca'da üretilen gaz yanında sıfır kalacak. Burada en az 10 milyar metre küp doğal gaz rezervi olduğunu düşünüyoruz'' diye konuştu.
      Dinç, yapılan sondajlarda her 3-6 ayda bir Akçakoca gibi yeni keşiflerin yapılacağını vurguladı.
      Kocaeli, Düzce, Ereğli, Bartın, Kastamonu blokunda yapılan tomografi çalışmalarında önemli bulgulara rastladıklarını kaydeden Dinç, Kocaeli yakınlarındaki bir blokta Türkiye'yi 25 yıl boyunca besleyebilecek, Şahdeniz büyüklüğünde (Şahdeniz'de 625 milyar metre küp gaz rezervi tahmin ediliyor) bir doğal gaz rezervi tahmin ettiklerini kaydetti.
     
     AKDENİZ VE EGE ARAMA PROGRAMLARINA EKLENECEK
      Bu sene Akdeniz ve Kuzey Ege'nin arama programlarına ekleneceğini kaydeden Dinç, Antalya, Mersin, İskenderun körfezinde son 20 yılın verilerin tekrar taranacağını, Nisan'da da söz konusu bölgede ihaleye çıkılacağını hatırlattı.
      Dinç, ''Bu bölge önce taranacak, 1-2 yıl sonra da delinmeye başlayacak'' diye konuştu.
     
     SİLİVRİ YER ALTI DOĞAL GAZ DEPOSU
      Silivri yer altı doğal gaz deposunun 23 Mart 2007 tarihi itibariyle işletmeye alındığını bildiren Dinç, 130 milyon dolara mal olan bu projenin, bu ay içinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı bir törenle açılacağını kaydetti.
      2 yılda bitmesi gereken bu deponun 4 yılda bitirilebildiğini ifade eden Dinç, ''Zor bir proje oldu. 1,6 milyar metre küp olan bu deponun kapasitesi, 2-3 yıl içinde artırılacak. Yazın Ukrayna'dan gelen doğal gaz depolanacak, kışın ihtiyaç olduğu zaman kullanılacak'' diye konuştu.
     
     ''ÇALIK ENERJİ'YE GEÇTİM''
      Geçen cuma günü TPAO Genel Müdürlüğü görevinden ayrıldığını kaydeden Dinç, yarından itibaren de Çalık Enerji'de göreve başlayacağını bildirdi.
      30 Mayıs 2003 tarihinde başladığı TPAO Genel Müdürlüğü görevinden, ''Gelinin kız evinden ayrıldığı gibi ağlayarak çıktığını'' belirten Dinç, şöyle konuştu:
      ''TPAO'da yapılması gereken önemli işler yapıldı. TPAO artık yokuş aşağı yürüyen bir şekle geldi. 4 yıl boyunca TPAO'lu olmaktan büyük gurur duydum. TPAO delilerle dolu bir kurum, bu ülkeyi seven delilerle dolu. Tabii bunu edebi manada söylüyorum. TPAO'da herkesin bir hikayesi var. Dağda sondaj yapılır, sondaj bitene kadar kimse ofise inmez. Yakını vefat eder, eşi doğum yapar fakat kimse dağdan inmez. Her şey olur ama sondaj aksamaz felsefesi var buradaki delilerde.'' TPAO'daki nöbetinin bittiğini, bir asker olarak şimdi başka bir kulübede nöbet tutmaya gittiğini ifade eden Dinç, Çalık Enerjide Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı başta olmak üzere önemli petrol projelerinin bulunduğunu, Türkiye için çok faydalı olacak bu projeleri yapacaklarını söyledi.
      Dinç, TPAO Genel Müdürlüğü boyunca Enerji Bakanı ve hiç bir bürokratla sorunu olmadığını, Enerji Bakanının her zaman kendisine destek olduğunu da belirterek, ''Bir şey başardıysak birlikte başardık'' diye konuştu.

milliyet



Bu haber 1,188 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,219 µs