En Sıcak Konular

İşte o karikatür!

0 0 0000 00:00 tsi
İşte o karikatür! 2 Nisan 2007 itibariyle eczanelerde rahim ağzı kanseri aşısı satılmaya başlandı. Bu aşının faydası da, gerekli olup olmadığı da tartışmalı. Öyleyse, küçük kız çocukları neden aşılanmak isteniyor?

Bu öyle bir aşı ki, Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer “Ben kızlarıma yaptırmam” diyor. Rahim ağzı kanseri aşısı dünyada hala tartışılıyor. Hatta bir karikatür, aşıyı üreten şirketin ABD’de devlet yetkililerine rüşvet verdiğini ima ediyor.

Sabah gazetesinin haberi:

Rahim ağzı kanserine karşı etkili olan aşı eczanelerde satılmaya başladı. Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanı Murat Tuncer'in "ben çocuklarıma bu aşıyı yaptırmam' sözlerinin ardından tıp dünyası bu aşının çocuklara yapılması konusunda ikiye bölünmüştü. Prof. Dr. Murat Tuncer geçtiğimiz perşembe günü Sabah bgazetesinde yer alan "Dünya yaptırıyor bizimki karşı" başlığının ardından dünya basınında yer alan karikatürü göndererek, "Bu aşıyla ilgili tartışmalar Türkiye'ye özgü değil, tüm dünyada hâlâ sürüyor, dikkatinizi çekerim" dedi.

“Tartışma sürüyor”

Dünyada 46 ülkede uygulanan ve bazı ülkelerde çocuklara yapılması devlet tarafından zorunlu tutulan aşıya yönelik tartışmaların büyük boyutlara ulaştığını anlatan Prof. Dr. Tuncer, "Hiçbir ülke bu aşıyı hemen kabul etmedi, kendi toplumsal değerlerine göre önce avantaj ve dezavantajlarını tartıştılar" dedi. Meksika'da aşının ruhsat almasının ardından gazetelerde bu derece ağır eleştiriler içeren karikatürlerin yer aldığını anlatan Prof. Dr. Tuncer, "Bu benim kişisel tercihimdir, yine söylüyorum ben çocuklarıma yaptırmam. 18 yaşına gelince onlar bu konudaki kararlarını kendileri verir" dedi. Büyük oranda cinsel yolla bulaşan ve kanser etkisi gösteren HPV virüsüne karşı koruyuculuk sağlayan aşı 9 yaşından itibaren uygulanabiliyor. Üç doz halinde uygulanan aşının maliyeti 1000 YTL'yi buluyor. Sosyal güvenlik kapsamında bulunmayan ve Türkiye'de aşı cetveline girmeyen aşı konusunda ruhsat ve satış izni çıkmış olmasına karşın tartışmalar sürüyor.

Sunum yapılacak

Yarın bu konuyu ele almak için üç dernek bir araya gelerek ortak bir sunum yapmaya karar verdiler. Enfeksiyon hastalıkları Derneği, Türk Jinekoloji Derneği ve Kanser Araştırma Kurumu HPV ile ilgili görüşlerini açıklayacaklar.

Karikatürde rüşvet ve 'seks aşısı' yorumu

"Aksi Düşünce" başlığıyla yayınlanan karikatürde, arkadaki binanın üstünde, "Teksas'ın en iyi küçük aşı merkezi" yazıyor. Ancak "Fahişe" kelimesi silinerek yerine "aşı" yazılmış. Tabelada ise "Seks aşınızı buradan alın" ifadesi bulunuyor. Uzatılan parayı alan vali "En sonunda genç kızlardan yararlanmanın yolunu bulduk" diyor. Parayı veren ilaç şirketinin yetkilisi ise "Sizinle iş yapmak güzeldi sayın Vali" diye cevap veriyor. Karikatürün altında ise şu ifade yer alıyor: “Gerçek: İlaç firmaları HPV aşısının zorunlu hale getirilmesini finanse etti. Teksas Valisi Rick Perry, Merck firmasından binlerce doları kabul etti.”

Sabah



Bu haber 844 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,824 µs