En Sıcak Konular

Yahudi cemaatini karıştıran ithalat

0 0 0000 00:00 tsi
Yahudi cemaatini karıştıran ithalat Her sene cemaatin ibadet merkezinde 'kaşerut' kurallarına göre yoğrulan hamur, bu yıl 'Makinemiz bozuldu' gerekçesiyle ihalesiz ithal edilince cemaatin kafası karıştı.

Serpil Yılmaz'ın köşe yazısı:

Yahudi cemaatini, dün itibariyle başlayarak kutladıkları ve 8 gün sürecek "Hamursuz" olarak isimlendirilen, dini günlerinde yapılan ithalat karıştırdı.

 Bu yıla kadar cemaatin ibadet merkezinde "kaşerut" kurallarına göre (mayasız su ve undan hazırlanan hamur) üretilen hamur, bu yıl "Makinemiz bozuldu" gerekçesiyle İsrail, İngiltere ve Ukrayna'dan ithal edildi.

Geçen sene mayasız yemek çeşitlerinde kullanılan ve "matsa unu" olarak anılan paketlerin kilosu 6.66 YTL'den satılırken, bu yıl fiyatı 7.50'ye çıktı. Fiyat artışı tartışmalarının odağına ithalatçı firma oturdu. Çünkü ithalat, ihalesiz olarak ve tek firma tarafından gerçekleştiriliyor. İthalatçı firma Denet Gıda'nın ortakları ise cemaatin önde gelenleri, hem de en önde gelenleri!

Denet Gıda'yı 2004'te, Yahudi Cemaati Başkanı Silvyo Ovadya (Şilven Salamon Ovadya) ile Neve Şalom Vakfı Başkanı Şapat Morduhay Aviyente ile birlikte Moyis Benveniste ve Leon Adono kuruyor.
Denet, "Hamursuz" süresince "matsa" ithal etmekle kalmıyor, peynirden ete tüm "kaşer le pesah" (dini denetimden geçen) ürünlerini getiriyor. Cemaatin takip ettiği Şalom gazetesi geçen günlerde bu iddiaları "aklamaya" dönük bir röportaj yayımladı.

Şalom'da tepki

28 Mart tarihli Şalom gazetesi "2 Nisan pazartesi gecesi kutlanacak Pesah Bayramı öncesinde kaygılar giderildi" üst başlığıyla yumuşattığı "Hamursuz'da spekülasyon" haberine yer verdi. Neve Şalom'da mevcut fırının hizmet "verememesi" nedeniyle bu yıl; İsrail, İngiltere ve Ukrayna'dan matsa ithali yoluna gidildiğini belirten gazete, Ukrayna menşeli ürünlerde "kanserojen" endişesini de yansıttı.

Şalom'da, Denet Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Şabat Aviyente'nin Ukrayna'dan ithal edilen ürünlerde "Tehlike yok" açıklamasına yer verildi.
Aviyente, aynı açıklamasında, "Neden ithalata gerek duyuldu?" sorusunu ise şöyle yanıtlıyor: "Her sene olduğu gibi, bu sene de matsa fırında gerekli tadilat yapılmıştı. Isıtma kısmının arızası yoktu... Ancak ısıtma bandının soğutma kısmında bir arıza vardı. Arızalı bandın onarılmasının uzun süreceği tahmin edildiğinden, matsa ithali yoluna gidildi."

Araştırmalarıma göre, yapılan ithalatın toplam bedeli 1 milyon doları geçmiyor. Rakam öyle "milyonlarca dolarlık" bir yolsuzluk ağırlığında olmasa da açıklamanın "tamirci" edasıyla sınırlı olması cemaatin "tepkilerini" yumuşatmaya yetmedi. İthalatın Neve Şalom etrafındaki kilit isimlerden oluşması, "etik" olarak sorgulanmaya devam ediyor.

Pudraşekeri niye?

Şalom gazetesi, Denet Gıda'nın broşürünü de dağıtmayı ihmal etmedi. Dağıtılan, Denet Gıda broşüründe, kuru kayısıdan pudra şekerine kadar çeşitli ürünlerin yer alması dikkat çekti.

Bu konuda Şalom'da sorulan soru endişeyi de açığa çıkarıyor: "Kaşerit olarak sadece et uygulamasını biliyorduk. Et, peynir, şarap şimdi de kuru meyve, kakao ve pudra şekerinde de uygulanmaya başladı, neden?"
Aviyente, "Kayısı kullanılırken pirinç unu kullanılabiliyor. Pudraşekerine de nişasta katılabiliyor. Kakaoda ise işlenme sırasında soya fasulyesi kullanılıyor" yanıtı vererek "hileli" ürün hatırlatması yapıyor. Bu güne kadar Yahudi cemaatinin yediklerinin günahı kimin boynuna olacak, onu söylemiyor.

Din adamı değilim, ancak ithalatın bir şirkete yarar sağladığı ortada. Cemaat Başkanı Ovadya'nın da bu ilişkinin merkezinde olduğu.

syilmaz@milliyet.com.tr

Milliyet



Bu haber 225 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,452 µs