En Sıcak Konular

Erol bey yürüyor, duyan gülüyor!

0 0 0000 00:00 tsi
İzmirli Erol Çam'ın 'koro sendromu' var. Bir araca bindiğinde 'cinsel organı içine kaçacak' diye korkuyor. Mahkeme için de İstanbul'a gitmesi gerekiyor...

      Erol Çam, hiçbir şeyden çekmedi 'koro sendromu'ndan çektiği kadar. Motorlu bir taşıta binince 'cinsel organının içine kaçacağı' korkusuyla kalbi hızla çarpıyor, nefes alamıyordu. Hiçbir araca binemez, işe gidemez oldu. Sekiz saat yürüyerek gittiği hastanenin raporuyla malulen emekli edildi. Yılda bir kontrole gitmeliydi, gidemedi. Maaşı kesildi. Yargıya başvurdu. Mahkeme İstanbul'dan rapor istedi. Peki Çam, İstanbul'a nasıl gidecek?
      İzmir'in Buca ilçesinde yaşayan Çam, 1996 yılında bir yolculuk sırasında korkuya kapılınca soluğu doktorda aldı. Teşhis, Uzakdoğu ülkelerinde sık, Türkiye'de ender görülen 'koro sendromu'ydu.
      Çam'ın tedavisini Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Psikiyatr Prof. Dr. Ahmet Çelikkol üstlendi. Hastalığın literatürde 'koro sendromu' olarak anıldığını söyleyen Çelikkol, sonuçsuz tedavi sürecini şöyle özetledi: "Olgu, özellikle araca binildiğinde ya da stresle tetiklenir. Kaygı bozukluğu içinde değerlendirilir. İlaç tedavisine başladığımız hastaya çalışamaz raporu verildi. Korkusunun üzerine gitmesi için egzersizler yaptırdık ama yenemedi." Çam gerçekten de hastalığını yenememişti, bir araca bindiğinde kaskatı kesiliyor, terliyor, kalbi çarpıyor, güçlükle nefes alabiliyordu. Tedavi sürecinde Buca'dan Bornova'daki hastaneye gitmek için sekiz saat yürüyen Çam'a, 1 Aralık 2002'de 'hastalık nedeniyle yaşamını kazanamaz' raporu verildi. Yılda bir kez doktor kontrolüne gitme şartıyla 2002'de malulen emekli oldu. Ancak kontrollere de gidemiyordu. Bunun sonucunda SSK emekli maaşını kesti. Yargıya başvurdu. Yargıç, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi raporlarını İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderip, hastalıkla ilgili detaylı rapor istedi.
      Ancak İstanbul'dan gelen yazı Çam'ı çaresiz bıraktı. Çünkü yazıda Çam'a, belli bir süre gözlem altında tutulduktan sonra rapor verilebileceği belirtiliyordu. Çam hiçbir araca binemezken, İstanbul'a nasıl gidecekti? "Tek çarem günlerce İstanbul'a yürüyüp, emekli maaşıma tekrar kavuşmak olacak" diyen Çam hayatını altüst eden hastalık içinse ailesini suçluyor: "Küçük yaşlarda annem ve babamın kavgalarına tanık oldum. Hep içime atıp sürekli ağladım. Bu sıkıntılar yıllar sonra önüme kâbus olarak çıktı."
     
     Koro sendromu nedir?
      Doç. Dr. Psikiyatr Armağan Samancı 'koro sendromu' hakkında şu bilgileri veriyor: "Koro, cinsel organın içe çekilip yok olduğu hissinin oluştuğu bir sendromdur. Türkiye'de daha önce görülmüş nadir vakalar var. Ancak, bir grup hasta, hastalıktan çok 'hasta rolü' davranımına geçiyor. Bu da, örnekte olduğu gibi hastanın yürüyememe, araca binememe gibi farklı sorunlar yaşamasına neden olabilir."

milliyet



Bu haber 296 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,412 µs